Aktualno
1.8K

Zadar ili Rijeka nove kruzing destinacije umjesto Venecije?

Venecija je još 2021. zabranila uplovljavanje kruzera u svoj povijesni centar. Prijevoz putnika s kruzera u centar Venecije manjim brodovima više nije ekonomski isplativ za kruzing kompanije, stoga razmatraju pristajanje u druge destinacije poput Zadra i Rijeke

Norwegian Cruise Line, vodeća skandinavska putnička kompanija, izbacila je iz svojih programa krstarenja za 2024. i 2025. godinu popularnu Veneciju. Odluka je donesena nakon što je Venecija zabranila sidrenje mega kruzera u povijesnom centru grada. Norwegian Cruise Line i mnoge druge kompanije do sada su svoje putnike dovozile u grad manjim brodovima, ali sada tvrde da ta opcija više nije održiva. Venecija je zabranila pristajanje kruzera u centru grada još 2021. godine zbog onečišćenja i prekomjernog turizma. Tada su mnoge kruzing kompanije podržale odluku. Praksa je, međutim, pokazala da je iskustvo putnika takvim aranžmanima nezadovoljavajuće pa sada otkazuju venecijanske aranžmane.


Norveški mega kruzeri u Rijeci i Zadru?

O alternativnim destinacijama se još uvijek razmišlja. U užem izboru su talijanska Ravenna, slovenski Kopar i dva hrvatska grada - Zadar i Rijeka, izvještava Euronews Travel.

Rijeka se u izboru našla kao prvi hrvatski grad s naslovom Europske prijestolnice kulture 2020. Ističe se kako je Rijeka još uvijek neotkrivena turistička destinacija s bogatom povijesnom baštinom i brojnim kulturnim manifestacijama tijekom čitave godine. Zadar je zanimljiv zbog svoje povijesti i suvremenih sadržaja pa ga nazivaju “najcool” destinacijom u regiji.


Kruzeri uništavaju destinacije

Isti izvor navodi kako bi nam dobro došli putnici s kruzera jer je, navodno, Hrvatska preskupa mnogim turistima od uvođenja eura. Pitanje je koliko takva logika ima smisla. Je li isplativije biti skuplji, imati manje turista veće platežne moći (kojima imaš što ponuditi), ili ganjati brojke turista s kruzera čija potrošnja je u destinaciji minimalna?

Podsjetimo se, Dubrovnik često boravi na listama gradova koje su uništili kruzeri. Prvo mjesto, gotovo uvijek, zauzima Venecija. Na takvim popisima ćemo često pronaći Belize, Aljasku, norveški Svalbard, Antarktiku. Većina tih destinacija, ali i neke druge poput Barcelone, Amsterdama, uključujući i Dubrovnik, zabranili su ili ograničili uplovljavanje kruzera u svoje luke. 

Dubrovnik je, provedbom Strategije razvoja turizma i odredbe u kruzing turizmu na područja grada Dubrovnika do 2025., odredio maksimalno održivi istovremeni prihvat putnika s kruzera na 4000 putnika, uz maksimalni prihvat 7000 putnika dnevno.


Hrvatska sedma po zagađenosti sumporom s kruzera

Brodovi za kružna putovanja su stravični onečišćivači - na godišnjoj razini samo u Europi doprinesu štetnoj emisiji sumpora kao i milijarda osobnih automobila. Kruzeri koji posjete Hrvatsku naš okoliš zagade 35 puta više od osobnih vozila. S tim crnim statistikama smo sedmi na listi najzagađenijih zemalja u Europi po emisiji sumporovih oksida s kruzera. Prednjače Italija, Španjolska, Grčka, Norveška, Francuska i Portugal. 


10 najzagađenijih europskih zemalja po emisiji sumpora s kruzera

No, bez obzira na crne brojke, kompanije koje raspolažu flotama brodova za kružna putovanja i dalje grade mastodonte. Najveći kruzer na svijetu trenutno pripada tvrtki Royal Caribbean Cruises. Zove se Icon of the Seas. Ima kapacitet od 7600 putnika s 2350 članova posade. To je ploveći grad s oko 10 tisuća stanovnika, što je više nego što imaju, recimo, Vodice ili Poreč, slično broju stanovnika Trogira i Rovinja.

Besmisleno je nabrajati što "Ikona mora" sve ima, evo par fotografija. Kolika je za održavanje tog plovećeg grada potrebna energija?

Icon of the Seas
Icon of the Seas
Icon of the Seas
Icon of the Seas
Icon of the Seas
Spremi

Interes za putovanja još uvijek viši nego lani, turistima i ovu godinu najzanimljiviji Rovinj

​Koliko u prosjeku košta izgradnja apartmana na moru?

Kako odabrati idealan stolić za dnevnu sobu?

Jeste li ikad odbili rezervaciju gosta iako je vaš apartman bio raspoloživ?

Biljke za interijere - Sedam nijansi zelene

Top 5 savjeta: Kako osigurati kvalitetan WiFi signal u apartmanu za zadovoljstvo gostiju?

Mjere Vlade za privatne iznajmljivače: Odgoda plaćanja paušala turističke pristojbe i članarine

20 zabavnih činjenica o putovanjima i turizmu

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

KVIZ UTORKOM: Baranja - istočna zvijezda sjajna u 10 lakih pitanja

Firenca će imati aerodrom s vinogradom na krovu terminala

Popularno: