Dizajn
11.4K

Iznenadite svoje goste, baldahin za krevet nije rezerviran samo za djevojčice

Baldahini kao zaštita od komaraca ili kao zastor svijeta iz bajke - i odrasli vole navući zavjesu za svakodnevicom i uvući se u svoj čudesni svijet mira i odmora, pogotovo na godišnjem odmoru

Djevojčice vole priče o princezama, prinčevima, dobroti i ljubavi. Baldahin je jedan od detalja koji nam je stigao s Orijenta, a koji nalazi široku primjenu i u spavaćim sobama za odrasle. 
 

Teško ćete pronaći gosta koji neće biti ugodno iznenađen krevetom s baldahinom, baldahinom koji noćne sate obavija velom tajne i mistične zavodljivosti

Uostalom, baldahini se nisu pojavili da bi ukrašavali dječje slikovnice i prizore iz bajke. Bili su potrebni u toplim krajevima kao zaštita od dosadnih i neugodnih kukaca, koji uz to još i prenose raznorazne bolesti. 

U višim slojevima društva su pružali su privatnost i zaštitu u velikim spavaonicama te su dugo bili zaštitni znak elite. Od 16. stoljeća baldahini su počeli dobivati jednostavniji dizajn pa su ih sve više počeli koristiti svi slojevi društva. 

Baldahin za krevet


Danas, u suvremenom svijetu, baldahin se uvukao u mnoge zapadnjačke domove. Nema toliko praktičnu ulogu kao u povijesti već više kao dekor - postao je simbol romantike i ekstravagancije. 
 

Današnji baldahini obično se nalaze iznad kreveta, uz uzglavlje i nije nužno da se cijelo platno baldahina može raširiti preko cijelog kreveta. 

Obično se tu radi o komadu platna, najčešće prozirnog, mada se sve više koriste i svjetlucavi, teški materijali, koji vise sa stropa iznad uzglavlja kreveta. Ponekad platno pada sa strane kreveta, a ponekad je zataknuto iza kreveta.

Baldahin za krevet


Ako želite svojim gostima priuštiti baldahin za krevet, predlažemo komad platna kojim se može zaogrnuti cijeli krevet. Što se samog platna tiče, zanimljiv je prozirni materijal zbog prozračnosti i doze svjetlosti kojeg osigurava. 

Baldahin za krevet

Postoji nekoliko načina na koje se može pričvrstiti baldahin za krevet. Može se jednostavno pričvrstiti ako se ubuši u strop, držači za zavjese također mogu poslužiti kao držači za baldahin, a najromantičnije izdanje dobit ćete ako baldahin učvrstite za sami krevet, odnosno ako napravite stalak za baldahin koji je spojen s krevetom. 

Baldahin za krevet


Držači se obično rade od drveta ili metala ili kombinacijom ova dva materijala. Dobra ideja je i baldahin i zavjesa ili zastor na prozoru u istom uzorku.

Baldahin za krevet se može koristiti vani, u vrtovima i dvorištima, oko ležaljki na otvorenom, gdje zadržava svoju osnovnu svrhu - štiti od kukaca i sunca, a nudi čarobne sate opuštanja pod mediteranskim nebom. 

Spremi

Zašto ne bismo, umjesto povećanja poreza obiteljskom smještaju, snizili poreze ostalima poduzetnicima u turizmu i ugostiteljstvu?

​6 tajni lijepe blagovaonice: Kako pametno isplanirati prostor blagovaonice?

Promocija smještaja uz proviziju (OTA) ili direktno bukiranje – je li vrijeme za novu poslovnu strategiju

Vrste i klase parketa: 6 savjeta za kupnju idealne vrste parketa za vas

Bespovratna sredstava za digitalnu transformaciju malih iznajmljivača na području Europske Amazone

Oglašavanje smještaja u Facebook grupama: Je li takva promocija zaista besplatna?

Najbolja vrata za tuš kabinu: Klizna, okretna ili harmonika vrata?

Uradi sam: Kako riješiti problem (pre)kratke zavjese za prozor?

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Kombinacija boja za dnevni boravak - izbjegnite glavobolju uz par trikova za odabir savršene boje zidova

Kako ugradbene pećnice uklopiti u kuhinje apartmana i kuća za odmor

Popularno: