Aktualno
6.6K

Brojke kao optimistična najava predstojeće sezone

Aktualni ministar, Anton Kliman, najavljuje dobru sezonu. Osvrnuo se i na njemačke turoperatore s tvrdnjom da je trenutno 10 do 30 posto više rezervacija za Hrvatsku, nego u isto vrijeme lani. Brojke su optimističnije i u novom izvješću za veljaču 2016. iz Zavoda za državnu statistiku

Danas, 20. travnja 2016. godine, izašlo je izvješće Državnog zavoda za statistiku o turizmu u veljači ove godine. Brojke za ožujak će zasigurno biti zanimljiviji indikator ove turističke godine, zbog Uskrsa koji tradicionalno otvara sezonu, no njih ćemo morati još malo pričekati. U međuvremenu, možemo provjeriti otkud optimistične najave aktualnog vodstva Ministarstva turizma i struke.


Više dolazaka i noćenja u odnosu na veljaču 2015.

Prema spomenutom izvješću Državnog zavoda za statistiku, veljača 2016. nam donosi 18,4 posto više dolazaka turista te 16,1 posto više noćenja turista u odnosu na veljaču 2015. godine. Ostvareno je 428.225 noćenja od čega je više bilo stranih turista na koje otpada 59,8 posto, dok domaći turisti ostvaruju 40,2 posto noćenja.

Stranih turista je čak 24,3 posto više nego u istom razdoblju lani, a najviše je bilo Slovenaca (20,5%), Austrijanaca (10,0%), Talijana (9,7%), Nijemaca (8,6%), građana BiH (6,4%) te Koreanaca (5,5%). 39,3 posto noćenja su ostvarili turisti iz ostalih zemalja svijeta.


Veljača odsjeda u hotelima

Poznata je činjenica kako mjeseci izvan glavne sezone donose najviše noćenja u hotelskom smještaju, dok je privatan smještaj aktualniji u ljetnim mjesecima. Iznimke nije bilo ni u veljači ove godine pa je čak 67 posto noćenja ostvareno u hotelima. Veljača je stavila gostima na raspolaganje 46.826 postelja u hotelskom i sličnom smještaju, a prosječna popunjenost je iznosila 22,9 posto.

Najveća brojka od 88.490 noćenja je ostvarena u Kontinentalnoj Hrvatskoj.

 

Očekivano, najviše noćenja u veljači ove godine je ostvario grad Zagreb s čak 60.629 noćenja 


Slijedi Istra s ostvarenih 68.974 noćenja, a potom Dubrovačko-neretvanska županija u kojoj je sam grad Dubrovnik ostvario 30.399 noćenja.

Podsjećamo da je u Hrvatskoj trenutno oko 67.000 privatnih iznajmljivača s više od pola milijuna postelja, a prema izvještaju Instituta za turizam za 2014. godinu, najviše ih je u Istri. 

turizam u brojkama - veljača 2016. godine
Infografika gore lijevo prikazuje strukturu noćenja u veljači 2016. prema vrsti smještaja po statistikama Državnog zavoda za statistiku. Podaci su izvedeni s datumom 20. travnja 2016. te se podložni promjenama zbog nedostupnosti svih administrativnih izvora.

Infografika gore desno pokazuje udio ležajeva u ukupnoj ponudi postelja u privatnom smještaju po turističkim regijama Republike Hrvatske. To su posljednji dostupni podaci, iz 2014. godine.


Uskoro ćemo vjerojatno dočekati i brojke za ožujak, no one koje nas najviše zanimaju će stići tek u lipnju i mjesecima koje slijede nakon njega. To su brojke koje će pokazati da li je optimizam bio opravdan i koliko su statistike dobar pokazatelj trendova u turizmu te vjerodostojna najava dobre sezone. 
 
Spremi

Obveze privatnih iznajmljivača u 2020. godini

Forum obiteljskog smještaja u Zadru – o zakonskim izazovima i neporeznim davanjima

Suza za makarske plaže

Besplatne online edukacije za mikro, male i srednje poduzetnike

Turizam u Hrvatskoj 2017.: Što kažu statistike?

Održivi turizam - što to zapravo znači?

Zaštitne maske - kako ih možemo izraditi sami?

British Airways ponovno leti između Zagreba i Londona četiri puta tjedno

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Iznajmljivači i cikloturizam - prilagodba smještajne ponude za dulju sezonu

Kako do potpora turističkim projektima za privatne iznajmljivače

Popularno: