Propisi i Zakoni
3 46K

​Ako iznajmljujemo postelje turistima ljeti, ne smijemo radnicima i studentima zimi

Predložili ste temu: Ako imamo rješenje o kategorizaciji i iznajmljujemo apartmane, sobe ili kuće za odmor turistima ljeti, nemamo pravnu mogućnost legalnog najma smještaja podstanarima zimi. Rješenje je u odjavi kategorizacije pa ponovnoj kategorizaciji pred sezonu ako želimo opet iznajmiti smještaj turistima ljeti...

Već krajem sezone na našu adresu su počeli stizati upiti kakve su pravne mogućnosti domaćina koji žele prazne mjesece u svojim kalendarima raspoloživosti, izvan sezone, popuniti najmom studentima, tj. ako pružamo uslugu smještaja turistima ljeti, kako isti smještaj legalno iznajmiti studentima zimi. Ili radnicima, ili podstanarima uopće.

Pitanje smo uputili nadležnim institucijama te dobili dva jednaka odgovora, koja su nas nemalo iznenadili. Prvi je odgovor stigao iz Porezne uprave, a drugi je, mjesec dana kasnije, stigao iz Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Grada Zagreba, ureda nadležnog za izdavanje rješenja o odobrenju pružanja usluge smještaja u domaćinstvima.

Onaj iz Porezne uprave je bio daleko opširniji, ali i neodređeniji, dok iz Gradskog ureda jasno poručuju:
 

Pravno je nemoguće istovremeno imati odobrenje za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu i istu nekretninu iznajmljivati putem ugovora o najmu.


Nama je sasvim logično da prihode kratke sezone "spašavamo" najmom apartmana izvan sezone podstanarima, da tako podižemo popunjenost i iskorištenost svojih kapaciteta, plaćamo kredite i režije za nekretninu, koja poslije ljeta ostaje prazna.

Najpoželjniji "gosti" izvan sezone su studenti i sezonski radnici, koji ionako s počekom ljeta napuštaju podstanarske stanove i vraćaju se svojim domovima, a njihove postelje počinju puniti turisti. Prema tome, idealno je zimi "udomiti" studente ili radnike, izdavati im račune koji su u skladu s našim službenim cjenikom, ali na čije cijene ćemo obračunati značajan popust, pa ih prijaviti kao goste u sustav eVisitor
 

Međutim, iz Porezne uprave poručuju da se kod najma podstanarima radi o dugoročnom najmu pa ne možemo prijaviti stanare kao goste kratkoročnog najma kroz sustav eVisitor. 

 

Zašto je nelegalno kategorizirani smještaj iznajmiti podstanarima zimi?

Na ovo pitanje izričito ne odgovara ni Porezna uprava niti Gradski ured za gospodarstvo. Ali nude rješenje u obliku odjave rješenja o kategorizaciji u slučaju najma istog objekta podstanarima.

Članak 49. aktualnog Pravilnika o porezu na dohodak ('Narodne novine' br. 10/17, 128/17, 106/18, 1/19, 80/19), članak 49., propisuje postupak kod promjene načina oporezivanja. 

Kada iznajmljivač iznajmi apartman studentima, dolazi do promjene načina oporezivanja i u tom slučaju smo, sukladno navedenom Pravilniku, dužni podnijeti u nadležnu Poreznu upravu "pisanu izjavu​ za promjenom načina utvrđivanja dohotka, odnosno prijavu u registar poreznih obveznika u roku od osam dana od dana početka ostvarivanja primitaka".

 

Porezi na dohodak od kratkoročnog najma postelja turistima i porez na dohodak od dugoročnog najma podstanarima se oporezuju drugačije. 

Kad iznajmljujemo nekretninu podstanarima, dužni smo u roku od 8 dana dostaviti u Poreznu upravu Ugovor o najmu, ne temelju kojeg nam Porezna uprava izdaje rješenje. Porez od najma se obračunava po stopi od 12 %, a plaćamo ga u mjesečnim obrocima svakog posljednjeg dana u mjesecu za tekući mjesec. 

Porezna uprava nam izdaje rješenje i za porez na dohodak od najma postelja turistima u domaćinstvu, ali se isti plaća pauštalno, na temelju rješenja o odobrenju za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu.


Odjava apartmana, prijava podstanara

Rješenje o utvrđenom godišnjem porezu na dohodak vrijedi do izmjene. U ovom slučaju, izmjena podrazumijeva Rješenje o prestanku obavljanja ugostiteljskih usluga u domaćinstvu izdano od nadležnog tijela Ureda državne uprave u županiji gdje se objekt nalazi. I prijavu ugovora o najmu. 

Ako iznajmljujemo apartman studentima ili radnicima zimi, moramo nadležnom uredu podnijeti Zahtjev za odjavu odobrenja za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu, a pred sezonu tražiti novo odobrenje, odnosno rješenje o kategorizaciji, ako namjeravamo i dalje iznajmljivati postelje turistima.

Znači, ili to, ili ipak ključ u bravu, a studenti neka se snalaze s manjkom stanova za dugoročni najam i posljedično prevelikim cijenama najamnina... Sve je to vrlo logično, zar ne?

 

Cimerfraj.hr Izjava o odricanju od odgovornosti
Spremi

Oglašavanje smještaja u Facebook grupama: Je li takva promocija zaista besplatna?

Umjesto očekivanog smanjenja, novo povećanje stope PDV-a u ugostiteljstvu

Zašto su uništene atraktivne kuće u obliku vanzemaljskih NLO letjelica?

Direktiva DAC7: Što znači za domaćine u Hrvatskoj?

Recept za sirup od bazge - vitaminsku bombu protiv proljetnog umora i alergije

Održivi turizam - što to zapravo znači?

Kako funkcioniraju radijatori: Kako se cirkuliranjem zraka zagrijava prostorija?

Međimurju Green Destinations - prva regija u Hrvatskoj s ovom prestižnom nagradom

3 komentara Uključi se u raspravu
Željko 01.10.2019 21:35
Ne kužim članak. Iznajmiš poslije ljeta apartman studentima i staviš popust na cijenu smještaja u odnosu na izraženi cjenik. Ionako se paušal poreza i boravišna naplaćuje za cijelu godinu. Ne vidim problem, prijaviš studente u e visitoru da borave u objektu. Uzeti studente ili bauštelce u smještaj na duži period izvan sezone i ok da im se da popust, bitno da ne bude naplaćeno više nego šta je u cjeniku. A i na kraju o čemu pričamo, sva mjesta na moru imaju proglašenu turističku sezonu preko cjele godine i tako se plaća paušal za cijelu godinu. I na kraju i studenti i bauštelci su gosti, a to što ćemo im dat popust, to je naš problem. U rješenju imamo pravo cijelu god. pružati smještaj i nećemo birati goste, bio on turist student ili bauštelac...
Goran - ZADAR 09.12.2019 16:44
Možete i na ovaj način. Prijavite studenta ili bauštelca na mjesec dana na eVisitor. Tj. svaki mjesec ga prijavite na 30 dana... i tako radite i račune na mjesečnoj bazi... pa ako treba i ugovor sklopite o najmu na mjesečnoj bazi... tako da vas ne mogu zezati s eVisitora o dugotrajnom prijavku gosta u vašem apartmanu... jer nitko ne brani gostu da iznajmi na mjesec dana apartman ili sobu... kako onda u hotelima... isto mogu iznajmiti sobu na mjesec dana... samo moram osigurati sredstva na kartici ili platiti unaprijed... malo poreznoj ovaj odgovor ne drži vodu...
Ivo - Stari Grad 12.01.2021 21:11
U sustavu e-visitor može se iznajmiti sezonskim radnicima do 6 mjeseci. Ne piše kojim radnicima, već sezonskim. Ljeti su to konobari, kuhari i sl., a zimi inžinjeri, bauštelci, keramičari... Do 6 mjeseci nije problem, ali poreznici uvijek se trude bit ulje poviše vode...
Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Nove izmjene pravilnika o kategorizaciji: `Prečeste promjene propisa ukazuju na izostanak savjetovanja sa strukom´

Obveze privatnih iznajmljivača u 2020. godini

Popularno: