Aktualno
2 12.5K

Privatni iznajmljivači: Tražimo moratorij na kredite do početka iduće sezone!

U utorak 7. travnja, u emisiji HRT-a "Otvoreno", gostovao je Nino Dubretić, predsjednik dubrovačkog ogranka Zajednice obiteljskog smještaja pri HGK. Dubretić poziva nadležne da uvedu konkretne mjere za spas privatnih iznajmljivača

Nino Dubretić, predsjednik Zajednice obiteljskog smještaja Dalmacija - Dubrovnik, gostovao je u utorak 7. travnja u emisiji "Otvoreno" putem video veze, uz ministra turizma Garija Cappellija i direktora Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Kristijana Staničića, koji su bili nazočni u studiju HRT-a. Dubretić je bio glas svih privatnih iznajmljivača Hrvatske, a tema je bila, što drugo, nego turizam i neizvjesna budućnost naše najjače gospodarske grane.

I dok je ministar Capelli predstavljao mjere koje su jučer usvojene u dislociranoj Sabornici u zagrebačkom hotelu Westinu, a Staničić objašnjavao kako HTZ radi i dalje na promociji kroz pojačanu aktivnost na društvenim mrežama, predstavnici turističkih segmenata, poput Dubretića i Paška Klisovića, predsjednika Udruženja pružatelja usluge smještaja na plovilima - charter, vapili su za pomoć konkretnim mjerama.


Moratorij na kredite je osnovna mjera 

Je li do kratkog formata emisije ili do poruke koju je Dubretić želio prenijeti nazočnima i hrvatskoj javnosti, pitanju opstanka privatnih iznajmljivača je posvećeno malo vremena. No, to vrijeme je Dubretić iskoristio dobro te poručio kako su dosad uvedene mjere za privatne iznajmljivače "kozmetičke" prirode te da je nužna konkretna pomoć kako bi brojni domaćini, koji od pružanja usluge smještaja u kućanstvima žive, preživjeli krizu. 
 

Uvedene mjere su "kozmetičke prirode" i ne pomažu puno iznajmljivačima, poručuje Dubretić

"Prioritet je moratorij na sve kredite idućih 12 mjeseci za sve banke. Odgoda na tri ili šest mjeseci samo određuje u kojem mjesecu iznajmljivač više neće moći plaćati svoj kredit. Moratorij bi trebao biti prva i osnovna mjera", istaknuo je Dubretić. Također, poziva da se privatnim iznajmljivačima odobre krediti za likvidnost po niskim kamatnim stopama, kao i ostalim poduzetnicima u RH. 


Nula prihoda, nula rashoda i za privatne iznajmljivače

Na repliku ministra kako su privatni iznajmljivači fizičke osobe te za nas, zbog te činjenice, vrijede drugačije mjere i pravila, Dubretić podsjeća da smo i mi poduzetnici te da svoje prihode trošimo i ulažemo u hrvatsko gospodarstvo, da plaćamo PDV, bez prava na povrat, te da ne postoji nijedan objektivan razlog zbog kojeg se na nas ne bi primjenjivalo pravilo "nula prihoda, nula rashoda" kao i na ostale poduzetnike u RH.
 

Iznajmljivači, fizičke osobe, su poduzetnici također, koji su ulagali u svoje objekte i dizali kredite za svoje poslovanje, plaćaju doprinose i PDV bez pretporeza

Zavrtjele su se u toj kratkoj raspravi ministra i Dubretića neke brojke pa je Capelli ponovio kako je svih 108.000 iznajmljivača, izmjenom Zakona o turističkoj pristojbi, rasterećeno sa 164 milijuna kuna boravišne. Koju neće morati platiti za prvih pola 2020. godine niti će ju morati platiti u čitavoj ovoj godini za pomoćne krevete. Podsjećamo da je plaćanje turističke pristojbe za pomoćne krevete uvedeno "na mala vrata" u jeku sezone 2019. 


Veliki broj iznajmljivača su umirovljenici

Dubretić ističe kako su veliko dio od te brojke od 108.000 iznajmljivača umirovljenici, s tisuću, dvije, stalnih prihoda. S rezervacijama koja su pale za 90 % i 70 % lošijoj sezoni u najboljem slučaju, svi oni su izravno ugroženi te bi lako mogli postati socijalni slučajevi. Isto vrijedi i za sve one koji žive isključivo od iznajmljivanja, a takvih je u Hrvatskoj mnogo. 
 

Capelli veli da ovo nisu posljednje mjere za pomoć dionicima u turizmu te da Vlada pregovara s bankama o moratorijima na kredite fizičkim osobama

No dok čekamo ishod tih pregovora, Zajednica obiteljskog turizma ne miruje - Dubretić najavljuje uključivanje u inicijativu Glas poduzetnika koja će se boriti i za prava iznajmljivača fizičkih osoba

Moratorij na kredite na 12 mjeseci, krediti za likvidnost, otpis, a ne odgoda - to su konkretne mjere i jedino što može pomoći privatnim iznajmljivačima, koji ostvaruju polovicu noćenja u Hrvatskoj i nosioci su domaće smještajne ponude.
Spremi

Održivi turizam - što to zapravo znači?

Objavljen Poziv za dodjelu bespovratnih sredstva za zelenu i digitalnu tranziciju malih iznajmljivača

Kako odabrati tepih: 5 grešaka koje trebate izbjeći kod odabira tepiha

10 biljaka za apartmane u kojima nema puno prirodne svjetlosti

Ukrašavanje kamina za Božić: Kako dekorirati kamin za ljepši blagdanski ugođaj?

Online plaćanje smještaja: Top 5 payment gateway sistema u Hrvatskoj

Prilika za vlasnike obiteljskih kuća koji planiraju koristiti obnovljive izvore energije

Obavijest o odvajanju otpada za goste apartmana i kuća za odmor

2 komentara Uključi se u raspravu
Goran 08.04.2020 12:49
Sve pohvale kolegi Nini za gostovanje u emisiji Otvoreno. Iako je samo dva puta dobio riječ konkretno se osvrnuo na probleme ljudi u obiteljskom smještaju. Ministar Cappelli je vidno nervozan nekoliko puta ponavljao da su iznajmljivači fizičke osobe. Kako je onda ministar digao svoju ruku na vladi za prijedlog da iznajmljivači budu u grupi sa pravnim osobama po pitanju zbrinjavanja otpadom? Zaključak, kada iznajmljivači nešto trebaju plaćati, onda ih se tretira kao poduzetnike, a kada im treba pomoći, onda su fizičke osobe. U našu Udrugu svakodnevno zovu kolege iznajmljivači s pitanjem, jel netko u vladi svjestan da je nekima od nas ovo jedini prihod i da nemamo trenutno sredstva za život?! Vlada garantira mirovine, osigurala je plaće radnicima u privatnom sektoru 4000 kn, a iznajmljivačima 0 kuna. To se ne zove solidarnost, već diskriminacija. Naše kolege zbijaju redove diljem RH, puna potpora zagrebačkih iznajmljivača kolegi Nini na svemu rečenom u emisiji Otvoreno. upiz.hr
kristijan - zagreb 15.04.2020 09:32
Puna potpora.
Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Obiteljski smještaj u doba pandemije: Mogu li nam pomoći dosad uvedene mjere?

Zakašnjeli zahtjevi za odgodu prve rate plaćanja paušala odbijeni, otpis druge svima bez podnošenja zahtjeva

Popularno: