Aktualno
4 17K

Zakašnjeli zahtjevi za odgodu prve rate plaćanja paušala odbijeni, otpis druge svima bez podnošenja zahtjeva

Porezna uprava otpisuje svim privatnim iznajmljivačima drugu ratu paušala, ali ostaje pri naplati prve. Je li to dobra vijest?

9. travnja 2020. je stupiona snagu Pravilnik o provedbi Općeg poreznog zakona čiji članak 71.m, stavak (3) glasi (3): «Iznimno od stavka 1. ovoga članka, neovisno od činjenice je li podnijet zahtjev za mjere plaćanja poreza, poreznog obveznika koji ostvaruje dohodak po osnovi iznajmljivanja stanova, soba i postelja putnicima i turistima i organiziranja kampova, a koji porez plaća u paušalnom iznosu oslobodit će se poreza u visini ¼ godišnjeg paušalnog poreza na dohodak i prireza porezu na dohodak i to obveze koja se plaća do kraja drugog tromjesečja 2020. godine.»
 
U prijevodu bi to značilo da se svim iznajmljivačima paušalcima otpisuje druga rata paušalnog iznosa poreza na dohodak a koja dospijeva krajem lipnja.
 
Što se prve rate tiče, svim iznajmljivačima koji nisu podnijeli zahtjev do 31.3., dospjela rata je zabilježena kao dug, pa im je na temelju takvog duga odbijen zahtjev za odgodu plaćanja. Zajednica obiteljskog smještaja pri HGK je na ovaj apsurd reagirala pa je gore navedena odredba rezultat te reakcije.
 
Ostaje nejasno što će biti s plaćanjem prve rate te hoće li Porezna uprava ipak uvažiti sve prispjele zahtjeve, s obzirom na to da na njihovim stranicama nije naveden rok za podnošenje zahtjeva te da su istaknuli kako pravo na odgodu plaćanja poreza na dohodak imaju svi oni, bez poreznog duga dakako, s dospijećem od uvođenja posebnih mjera do 20. lipnja.
 
Ostaje nejasno i na koji to dohodak će iznajmljivači, koji su zakasnili sa zahtjevom, platiti porez ako je svima jasno da velika većina od 108.000 privatnih iznajmljivača nije imala nikakvog dohotka od iznajmljivanja još niti izgledno da će ga u skoroj budućnosti biti.
 
Međutim, svima koji razumiju obiteljski smještaj je jasno da mnogi od tih 108.000 iznajmljivača neće moći platiti prvu ratu paušala, sve kad bi i htjeli. Među njima je mnogo penzionera koji pružaju uslugu smještaja u ruralnim sredinama, gdje se prvi gosti u običnim vremenima dočekuju tek polovicom lipnja. 
 
Stoga je jasno da se iznajmljivači neće pomiriti s ovakvom odlukom Porezne uprave

0 prihoda, 0 rashoda za sve!
Spremi

​Kupaonski radijatori: Kako odabrati idealan radijator za vašu kupaonicu?

Pomoćni ležaj u apartmanu - koji su uvjeti namještanja i može li se dodatno naplatiti sklopivi ležaj

Myrent Dani privatnih iznajmljivača u Zadru, Splitu, Makarskoj, Puli i Zagrebu

Humanitarna akcija More ljubavi: Istarski iznajmljivači za potrebitu djecu

Plavi turizam - što je i gdje smo mi u svemu tome

Što je nacionalni program unapređenja obiteljskog smještaja?

5 načina za smanjivanje otkazivanja rezervacija

Uskrsni blagdani 2023. ruše turističke rekorde - najpopularnije su privatne kuće za odmor i vile

4 komentara Uključi se u raspravu
Mirjana 13.04.2020 23:23
0 prihoda = 0 rashoda za sve!
Aldin - Vrsi 20.04.2020 14:07
Pozdrav svima uredno sam podnio zahtijev za odgodu plaćanja, i dobio pozitivan odgovor. Jutros mi dolazi porezno riješenje, kao da je sve najnormalnije, nigdje nikakve naznake o odgodi ili tako nešto.... plaćati redovno,.... kamate se obračunavaju....., žalba ne odgađa izvršenje.... šta poduzeti?
Nada - Primošten 23.04.2020 13:38
Podnijela sam zahtjev za odgodu u zadanom roku, ali nikakav odgovor nisam dobila. Dobila sam jedino automatski odgovor o primitku zahtjeva. Da li trebam platiti prvu ratu? Hvala, Nada
Aldin - Vrsi 28.04.2020 09:02
Odgovor koji sam dobio iz PU, je slijedeći: Poštovani, poreznim rješenjem utvrđen Vam je godišnji paušalni porez i prirez na dohodak. U međuvremenu zbog korona virusa donijete su mjere kojima Vam je odgođeno plaćanje poreza za I. tromjesečje I. tromjesečje nova valuta za plaćanje je 30.06.20.. Novom odlukom Porezna uprava svim iznajmljivačima, bez obveze podnošenja posebnog zahtjeva, otpisuje obvezu poreza koja se odnosi na II. tromjesečje odnosno koju bi bili dužni platiti do kraja drugog tromjesečja tj. do 30.6.2020. godine. Tako da je predujam za I. tromjesečje potrebno uplatiti do 30.06.20. dok se predujam za II. tromjesečje otpisuje.
Odgovori
Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Privatni iznajmljivači: Tražimo moratorij na kredite do početka iduće sezone!

Obiteljski smještaj je sada ključan - priprema za prvu fazu oporavka turizma počinje

Popularno: