Aktualno
1 8K

Obiteljski smještaj u doba pandemije: Mogu li nam pomoći dosad uvedene mjere?

Krajem prošlog tjedna mjere za pomoć gospodarstvu uslijed pandemije je objavilo i Ministarstvo turizma, a one su danas 7. travnja, i s velikom većinom glasova sabornika u zagrebačkom hotelu Westinu, i usvojene

U četvrtak 2. travnja 2020. se konačno oglasilo Ministarstvo turizma s mjerama za pomoć poduzetnicima u turizmu uslijed pandemije. Na našu adresu je posljednjih dva tjedna stigao veliki broj vaših poruka s pitanjima zašto nema glasa od nadležnog nam Ministarstva te imamo li kakvih informacija o mjerama koje bi mogle pomoći privatnim iznajmljivačima.
 
Iz Ministarstva poručuju kako je Vlada predložila izmjene i dopune četiri turistička zakona i dopunu dvije uredbe, sve u svrhu rasterećenja turističkog sektora i bržeg donošenja odluka u korist poduzetnika u turizmu. Danas, u utorak 7. travnja 2020., su te izmjene i dopune usvojene. 
 
Radi se o Zakonu o turističkoj pristojbi, Zakonu o turističkim zajednicama, Zakonu o pružanju usluga u turizmu i Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti, dok su dopunjene Uredba o postupku, načinu i uvjetima za dobivanje koncesije na turističkom zemljištu u kampovima u suvlasništvu RH te Uredba o načinu, postupku, i uvjetima za dobivanje koncesije na preostalom turističkom zemljištu u vlasništvu jedinice lokalne samouprave


Turistička pristojba zasad prepolovljena

Pravilnik o odgodi ili oslobađanju od plaćanja turističke pristojbe za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu ili na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu je na snazi od 26. ožujka 2020. 

U skladu s tim Pravilnikom, iznajmljivači u domaćinstvima i na obiteljskim gospodarstvima se oslobađaju u ovoj godini pola iznosa paušala turističke pristojbe kojeg bi bili obvezni platiti za svaki glavni krevet i smještajnu jedinicu u kampu i kamp-odmorištu, te kapacitetu za robinzonski smještaj
 

U 2020. godini se privatni iznajmljivači koji pružaju usluge smještaja u domaćinstvima i na OPG-ovima oslobađaju plaćanja turističke pristojbe za pomoćne krevete

 Ova informacija se već može pronaći u sustavu eVistor, a provedba će biti također automatski obrađena putem eVisitora pa nije potrebno podnositi nikakve zahtjeve


Pomicanje rokova za privremena rješenja i rekategorizaciju

Izmjena Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti je donijela produžetak roka za privremena rješenja do kraja 2021. i prolongiranje rekategorizacije smještaja. Dodijeljene su i posebne ovlasti ministru koji sada može propisati odstupanja od standard što se tiče obveza ugostitelja i iznajmljivača. 
 
Što se ostalih izmjena zakona i uredbi tiče, iz Ministarstva, kao najvažniju mjeru, ističu pomoć turističkim agencijama uvođenjem moratorija na raskid ugovora od 180 dana za nerealizirana putovanja. Tako putničke agencije umjesto vraćanja novca, mogu nuditi vaučere koji će biti osigurani, a ako putovanje ne bude realizirano unutar 180 dana, moći će se dobiti povrat novca. 

Trgovačka društva koja obavljaju turističku djelatnost kampa uz koncesiju na suvlasničkom dijelu RH, neće morati platiti koncesiju do 30. studenog 2020.  


Mogućnost zaduživanja turističkim zajednicama

Nadalje, TZ-ovima će biti dopuštena mogućnost zaduživanja, što je u suprotnosti s novim Zakonom o turističkim zajednicama prema koji je ciljao na održivost TZ-ova. Kako bi se osiguralo financiranje plaća zaposlenih u TZ-ovima, u ovoj i idućoj godini se neće primjenjivati odredba kojom se uvjetuje udio iznosa za plaće zaposlenih u ukupnim prihodima TZ-a
 
Pisali smo već i o paušalu poreza na dohodak čije plaćanje je zasad odgođeno.


Jesu li mjere dovoljne za pomoć iznajmljivačima fizičkim osobama?

Međutim, pitanje je koliko su mjere, koje su dosad uvedene, dovoljne da bi se pomoglo domaćinima, posebno onima koji žive isključivo od pružanja usluge smještaja u kućanstvima, kampovima i na OPG-ovima. 
 
Goran Prskalo, predsjednik Udruge privatnih iznajmljivača Zagreb (UPIZ), ističe kako su mnogi privatni iznajmljivači apsolutno bez ikakvih prihoda i sredstava za život. Na adresu UPIZ-a je stiglo mnogo zabrinutih poruka kolega iznajmljivača čiji su objekti oštećeni uslijed potresa. "Većina ih smatra da je solidarnost, o kojoj Vlada puno priča, u njihovom slučaju izostala", ističe Prskalo. 
 
Poručuje i da je pomoć privatnim iznajmljivačima prijeko potrebna, te da su nužne konkretne mjere. "Sustavan dogovor s bankama o odgodi kredita dok je epidemija i omogućavanje povoljnih kredita iznajmljivačima fizičkim osobama kako bi premostili ovo razdoblje i spremni dočekali ponovo pokretanje posla, jedine su mjere koje bi nam mogle pomoći da nakon ove krize ne ostanemo bez velikog dijela obiteljskog smještaja."
 
A vi, kako ste? I što o mjerama MINT-a i Vlade mislite? Pita li nas privatne iznajmljivače to itko?

Ostanite kod kuće i čuvajte se!

Spremi

Iznajmljivačima iz Istre ukraden identitet, najmanje 15 turista nasjelo i platilo smještaj lažnom vlasniku

​Gdje postaviti police za bolju iskorištenost prostora male kupaonice

Proljetno pospremanje – 7 trikova do savršene okućnice

Zavirili smo u 20 najboljih planinskih kuća za odmor u Hrvatskoj

​Komunikacija u turizmu: Kako komunicirati s gostima prilikom rezerviranja smještaja?

87% turista na putovanju i u smještaju najviše cijeni sigurnost

Inicijativa Glas poduzetnika traži jednake mjere pomoći i za privatne iznajmljivače

Jesu li korištenje i uzgoj vrta dodatni adut za privlačenje gostiju?

1 komentara Uključi se u raspravu
kristijan - zagreb 15.04.2020 09:04
Da li će se raditi na izmjeni zakona po kojemu iznajmljivači ne smiju davati gostima hranu? Da li će morati otvarati obrte? Srećom, nitko od mojih poznanika do sada nije registrirao obrt jer bi to bio još jedan propali obrt. Nije baš vrijeme za razgovore o tome, ali ovo je vrijeme da se pripremamo za vrijeme iza korone - naročito mi kojima je iznajmljivanje životni prihod.
Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Dostava svježe hrane: Gdje i kako naručiti proizvode domaćih poljoprivrednika

Privatni iznajmljivači: Tražimo moratorij na kredite do početka iduće sezone!

Popularno: