Aktualno
1 13.1K

​Cappelli o PDV-u, legalizaciji, rekategorizaciji obiteljskog smještaja i kreditima HBOR-a

"Obiteljski smještaj, smještaj s osmijehom", poručuje ministar turizma Gari Cappelli te najavljuje pomoć iznajmljivačima obiteljskog smještaja da zadrže osmijeh na licu. Na 3. Forumu obiteljskog smještaja u Zadru, govorio je o novim izmjenama zakona i pravilnika

"Neću politiku u svoju butigu", mantra je mnogih, ali zanimanje iznajmljivača obiteljskog smještaja za novog ministra turizma je sasvim razumljivo, čak i ako ne marimo puno za aktualnu političku scenu. Jednako je bilo i na Forumu obiteljskog smještaja u Zadru gdje se ministar Gari Cappelli očekivao već na samom otvorenju, u utorak, 15. studenog.

Da svi žele vidjeti i čuti novog ministra, dokazuje i činjenica da Cappelli zbog brojnih obveza nije stigao otvoriti 3. Forum obiteljskog smještaja, ali smo njegovu pozdravnu riječ čuli u srijedu, nakon izuzetno posjećene rasprave o aktualnim zakonskim izazovima obiteljskog smještaja.

"Resorno Ministarstvo dužno je zaštiti domaćine, pružatelje usluge smještaja u kućanstvima", istaknuo je Nedo Pinezić, aludirajući na velika neporezna davanja te na stalne prijetnje novim porezima. Činjenica je da su domaćinstva s 81.000 ležajeva i udjelom od 55 % u ukupnim smještajnim kapacitetima bogati resurs čija prava su stalno na udaru izmjena zakona i pravilnika.
 

Viši prag za ulazak u sustav PDV-a

Gari Cappelli nije puno pričao o brojkama poput prethodnih govornika. Dosta smo slušali o rekordima, od novog ministra smo htjeli doznati kakve nas promjene očekuju.

Forum obiteljskog smještaja - Gari Cappelli

"S vama treba razgovarati i tretirati vas kao ozbiljne partnere, kao ozbiljnu sastavnicu razvoja turizma. Bez vas se definitivno ne može. Za razliku od hotelijerskog smještaja gdje imamo jak lobi, vi ste podijeljeni, svatko sam za sebe, i zato se vaš glas slabije čuje", poručuje novi ministar s govornice, uz napomenu da promjene postojećih zakona ne moraju nužno biti na štetu iznajmljivača.
 

"Vrlo ste važan kotačić u razvoju turizma i očekujte moju maksimalnu pomoć. Oformit ćemo tim s HGK koji će razraditi vaše zahtjeve kako bismo vam pomogli da riješite svoje probleme i podignete razinu svoje usluge. Ne želim da protestirate nego da razgovaramo."

Što se tiče RTV pristojbe i ostalih neporeznih davanja, Cappeli najavljuje pomoć u ukidanju i smanjenju obveza gdje je to moguće, i gdje se domaća praksa kosi s onom u Europi.

Tvrdi kako izmjena PDV-a za pružatelje usluga smještaja neće biti, ali će se mijenjati prag za ulazak u sustav PDV-a, i to nabolje, s dosadašnjih 240.000 na 300.000.
 

Rekategorizacija je nužna

Poslije dobrih vijesti, idu one lošije. Cappelli kategorično najavljuje rekategorizaciju. To nije ništa novo, ista se već dugo najavljuje i očekuje, ali ovaj put postupak revaluacije obiteljskog smještaja možemo očekivati uskoro, mada ministar poručuje da će vremena za ulaganja u obnovu smještaja biti dovoljno.

Iako se mnogi plaše rekategorizacije, ona je nužna kako bi se konačno ustanovila i podigla kvaliteta obiteljskog smještaja. Čak i ako to znači da će dio iznajmljivača doživjeti "dekategorizaciju". Oni su svakako nelojalna konkurencija malim poduzetnicima u turizmu koji ulažu u svoje smještajne kapacitete.

Ministar to objašnjava i ovako: "Marketinški ćemo lakše plasirati na tržištu 4 zvjezdice, a gost točno zna što su te 4 zvjezdice. Ne smije biti prevelike razlike među smještajem kategoriziranim jednakim brojem zvjezdica. Kod nas su te razlike ogromne između onog objekta registriranog prije 15 godina i novih objekata. Ne možemo reklamirati obiteljski smještaj s takvim odstupanjima za istu kategoriju. Gost će se osjećati prevarenim. Moramo dobiti na toj jednakosti i kvaliteti. Zato idemo na rekategorizaciju. Olakšavamo posao i vama i nama koji vaše kapacitete reklamiramo na inozemnim tržištima."

Forum obiteljskog smještaja - Gari Cappelli

U tijeku su intenzivni pregovori s HBOR-om u vezi kreditiranja domaćina koji će ulagati u obnavljanje smještajnih objekata. Cappelli najavljuje kvalitetne kredite do 200.000 kuna s minimalnim kamatama. Točnu brojku još nema, ali tvrdi da kamata neće biti viša od 4 % te da će neke sredine imati i povoljnije uvjete kreditiranja, primjerice otoci i ruralni krajevi.


Domaćin - ključ uspjeha u turizmu

Cappelli potječe iz domaćinske obitelji. S osmijehom se prisjeća vremena kada je s roditeljima spavao po madracima za vrijeme sezone. Od 1992. vodi agenciju koja usko surađuje s obiteljskim smještajem. Iako danas zbog svojih javnih poslova nema s agencijom nikakve veze, ističe kako su mu izuzetno bliski izazovi privatnih iznajmljivača.

Gari Cappelli je gradonačelnik Malog Lošinja od 2005. godine i to već u 3. mandatu na toj funkciji. Mali Lošinj je za njegovih mandata napravio ogroman iskorak ka brendiranju destinacije i danas malo tko ne zna da je Lošinj otok vitalnosti i jedna od najpopularnijih otočnih destinacija u Europi.

Ministar domaćinima još poručuje: "Važni ste i zbog toga što je obiteljski smještaj, smještaj s osmijehom. Vi imate posebnu prisnost s gostom. On nije izabrao obiteljski smještaj samo zbog pristupačnije cijene, već zato što zna da dobiva jedan drugačiji pristup. Svakom njegovom problemu i želji, vi pristupate kao svojima, sa željom da mu pomognete. Taj pristup on u hotelu nema. Ključ uspjeha u turizmu je čovjek, vi ste tu ne 55 % smještaja, nego možda i 80 % usluge. Jedan hotel s 500 gostiju i 2 recepcionera ne može uslužiti goste onako kako možete vi sa svojih 10-ak gostiju ili manje."

"Zahvaljujem od srca za sve što se učinili u ovoj i želim vam uspješnu iduću sezonu. Činite veliku stvar za hrvatski turizam i gospodarski razvoj Republike Hrvatske,"
zaključuje aktualni ministar turizma.


Legalizacija do 2020.

Neposredno ranije, ministar je u susjednoj dvorani otvorio središnju manifestaciju HGK Kupujmo hrvatsko - hrvatski proizvod za hrvatski turizam, istaknuvši nužnost povezivanja obiteljskog smještaja s domaćim mikro i makro proizvođačima. Napomenuo je i da se radi na tome da se nelegeliziranim objektima produlji rok za legalizaciju do 2020. kako bi isti i dalje mogli služiti za pružanje usluga smještaja u kućanstvima. 

Forum obiteljskog smještaja - Gari Cappelli

Iako smo svi svjesni koliku snagu obiteljski turizam ima u poticanju domaće proizvodnje, često to zaboravljamo prilikom opremanja apartmana i pružanja usluge prehrane u našim domaćinstvima. Premalo pažnje poklanjamo činjenici da nas je gost odabrao upravo zbog tog autentičnog i autohtonog doživljaja kojeg mu možemo ponuditi u suradnji s domaćim proizvođačima hrane i potrepština. Domaći proizvodi su generator zadovoljstva gosta, a umrežavanje na lokalnoj razini s domaćim proizvođačima i kolegama iznajmljivačima, ključ za snažan sektor obiteljskog turizma čiji se glas daleko čuje. 
Spremi

Turizam u funkciji očuvanja prirodne i kulturne baštine

​Crvena boja zida: Kako crvena boja utječe na emocionalno raspoloženje osobe?

IQM VODICE: Suradnjom do kvalitetnije turističke ponude, zadovoljnijih gostiju i stanovnika

TZ Vukovarsko-srijemske županije poklanja svojim iznajmljivačima jednogodišnji period oglašavanja na Apartmanija.hr katalozima

Online tečaj Instituta za turizam: Naučimo prepoznavati i interpretirati svoju kulturnu baštinu

Design District 2019. sajam: Više od 100 brendova namještaja i opreme za uređenje interijera

Čišćenje madraca – kako to učinkovito i brzo možemo napraviti sami?

Zašto je ukrasni kamin za dnevni boravak odlično rješenje?

1 komentara Uključi se u raspravu
Anton - Crni Lug 29.11.2016 15:32
Što će se postići s rekategorizacijom? Nisu valjda Ministarstvo i država preuzeli brigu o punjenju naših kapaciteta? Ako je to istina, jedva čekam stručnjake da izvrše novu kategorizaciju i zaguše nas s novim i to samo visoko platežnim gostima. Ja sa svojim kapacitetom nemam problema s punjenjem, ali imam sa bezsadržajnom destinacijom. Taj problem će se sigurno prepustiti individualnim rješenjima privatnih iznajmljivača.
Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Forum obiteljskog smještaja u Zadru – o zakonskim izazovima i neporeznim davanjima

Božićni običaji u Hrvatskoj - što ćemo jesti za blagdane?

Popularno: