Aktualno
2 28K

Forum obiteljskog smještaja u Zadru – o zakonskim izazovima i neporeznim davanjima

U srijedu, 16. studenog, održana je panel rasprava Aktualni zakonski izazovi obiteljskog smještaja. Iako se nije raspravljalo o PDV-u, rasprava je izazvala najviše zanimanja, a u fokusu su se našla već poznata pitanja o opravdanosti RTV pretplate i sličnih nameta

U utorak, 15. studenoga, 2016. godine, svečano je otvoren je 3. nacionalni Forum obiteljskog smještaja u dvorani Krešimira Ćosića na Višnjiku u Zadru. Forum obiteljskog smještaja (FOS) je već 3 godine središnje i jedino mjesto koje okuplja isključivo privatne iznajmljivače (domaćine). Tri dana godišnje iznajmljivači imaju jedinstvenu priliku za educiranje na stručnim prezentacijama, umrežavanje s kolegama iznajmljivačima te poduzetnicima iz pratećih industrija, uz razmjenu vlastitih iskustava na panel raspravama o aktualnim temama i problemima.

Upravo ovo posljednje je i najvažnija značajka Foruma – Forum obiteljskog smještaja je mjesto gdje se iznajmljivače pita za njihove probleme i gdje se pronalaze rješenja u dogovoru s turističkim stručnjacima, mikro i malim poduzetnicima te ostalm iznajmljivačima obiteljskog smještaja.

"Ne želimo da se odluke donose bez nas. Naš dom je nepovrediv. To nije poslovni prostor. Nećemo dopustiti da ga se tretira takvim jer nam niste niti pomogli da ga unaprijedimo u poslovni prostor!", istaknuo je Nedo Pinezić, predsjednik Zajednice obiteljskog turizma pri HGK, aludirajući na status fizičkih osoba iznajmljivača te zakone i propise koji se često mijenjaju, i to najčešće na štetu iznajmljivača domaćina.

Zajednica obiteljskog turizma pri HGK (ZOT HGK) je organizator Foruma obiteljskog smještaja. Prošla godina u Poreču je zapamćena po intenzivnim kritikama energetskog certificiranja. ZOT HKG, na čelu s Pinezićem, je jasno zauzeo stav protiv certificiranja domaćina te je, u konačnici, takav stav krovne udruge privatnih iznajmljivača pomogao ukidanju ove obveze.
 


Naglasak ovogodišnjeg FOS-a je bio na borbi protiv ostalih neporezna davanja koju Zajednica obitečljskog smještaja sustavno vodi već godinama.

FOS - Aktualni zakonski izazovi obiteljskog smještaja

Koliko državni harač muči domaćine, vidjelo se po velikom odazivu baš na ovu panel raspravu. U 12:30, dvorana 1 na Višnjiku je bila ispunjena do posljednjeg mjesta i napetost je brzo zagrijala prohladnu dvoranu. Panel rasprava pod nazivom Aktualni zakonski izazovi obiteljskog smještaja obrađivala je teme: komunalna naknada, RTV pristojba, ZAMP, spomenička renta, porezi nerezidenata. Nažalost, zbog zgusnutog rasporeda, nije se stiglo svakoj od navedenih stavki posvetiti vrijeme.

Moderator Nedo Pinezić vješto je usmjerio fokus na RTV pretplatu, ponajviše zato što je među gostima panela bio i Damir Tus, rukovoditelj Radne jedinice Pristojba HRT-a. Sudjelovali su još i Tomislav Jelić iz Sektora za normativne i upravno-pravne poslove Ministarstva kulture te Tomislav Matek, direktor zadarskog Vodovoda.

Majstorskim vođenjem rasprave, Nedo Pinezić je polako zatvarao se krug oko pitanja opravdanosti naplate RTV pristojbe pružateljima usluge smještaja u domaćinstvima, ali i ostalim iznajmljivačima turističkog smještaja.

FOS - Aktualni zakonski izazovi obiteljskog smještaja

Podsjetimo se, pravilnici o kategorizaciji propisuju obvezu držanja TV prijemnika u apartmanima, sobama i kućama za odmor, a na isti se naplaćuje RTV pristojba u iznosu od 80 kuna mjesečno. Olakšica za domaćine je što se pristojba plaća na jedan od 4 prijemnika u smještajnim jedinicama, a ista se može staviti u mirovanje tijekom godine. Međutim, pitanje je za koga se uopće plaća navedena daća, kada znamo da je 80-ak % gostiju u privatnom smještaju iz inozemstva i da nitko od njih ne gleda nacionalnu TV. Većina iznajmljivača svojim gostima osigurava satelitski prijem tako da je plaćanje TV pretplate samo nepotreban izdatak.
 

RTV pristojba je postala simbol za čak 161 parafiskalni namet koji terete iznajmljivače te utječu na stvaranje loše poslovne klime u svim sektorima poslovanja. 

RTV pristojba je sinonim za harače poput ZAMP-a, spomeničke rente, slivnih voda, različitih članarina (HGK i TZ), itd.

Početak rasprave je označilo utvrđivanje načina mjerenja potrošnje i određivanja cijena; od vode do RTV pristojbe. Pri tom je ustanovljeno da postoje vrlo egzaktni načini mjerenja. Kod vode je postupak jasan – postoje brojila kojima se nedvojbeno može utvrditi količina potrošene vode, a relativno preciznim izračunima se može utvrditi i broj osoba u kućanstvu. Bitno drugačije nije ni kod utvrđivanja korištenja TV kanala. Postoje mjerači kojima se mjeri, ne samo gledanost pojedinog kanala, već i gledanost svake pojedine emisije.
 

Zbog čega se domaćinima naplaćuje RTV pristojba ako znamo da njihovi gosti u apartmanima, sobama i kućama za odmor, ne gledaju domaću nacionalnu TV?

Na pitanje moderatora o načinima na koje se utvrđuje iznos TV pretplate, zašumila je publika – "Sabor, kao da mi to ne znamo". Međutim, Pinezić je vrlo dobro znao zašto postavlja pitanja na koja već svi znamo odgovor. Bilo je potrebno čuti i ponoviti sva ta pitanja kako bi svima bilo jasno da odgovor na ono glavno pitanje "Zbog čega se domaćinima (i ostalim iznajmljivačima turističkog smještaj) naplaćuje RTV pristojba?" zapravo ne postoji.

Pri tom smo saznali i da se iz iznosa naplaćene RTV pristojbe, koji je utvrđen odlukama Sabora i koji iznosi oko 420 milijuna kuna, isplaćuju potpore:
  • HAVC (Hrvatsko audio-vizualni centar) – 21. mil. kn
  • Hrvatsko društvo skladatelja (Dio HDS-a je i ZAMP, koji opet posebno ubire naknadu za javno izvođenje skladbi.) – 57,5 mil. kn
  • Udruga nezavisnih producenata – 56 – mil. kn
  • Različitim suradnicima HRT-a – 50 mil. kn
  • Veliki događaji u organizaciji ili koje prati HRT – 92 mil. kn
  • Odašiljači – 100 mil. kn
  • Agencija za elektroničke medije – 2. mil. kn
  • Fond za pluralizam (lokalne televizije) – 35,8 mil. kn

Na ovu raspodjelu, Pinezić čeka da Tus navede kako se određeni iznos izdvaja i za turizam, s obzirom na značajnu berbu novaca od iznajmljivača, ali takvo izdvajanje ne postoji. Ukazuje na to kako HRT nema ni jednu informativnu emisiju za strance u sezoni ili barem seriju putopisa koja bi se mogla pratiti i na stranim jezicima, a koja bi otkrila, primjerice, bisere ruralnih sredina Lijepe naše. Postavlja pitanje što HRT vraća turizmu, ističući da gost koji ne gleda nacionalnu TV i nema nijednu prilagođenu emisiju, indirektno plaća nametnutu RTV pristojbu kroz veću cijenu smještaja.

FOS - Aktualni zakonski izazovi obiteljskog smještaja

Tus se ponavlja kako RTV pristojba nije naplata određene usluge, već naknada za javnu službu, odnosno naknada za funkcioniranje javnog servisa nacionalne TV. Tvrdi da je nacionalna TV direktno odgovorna za demokraciju i parlamentarni sustav glasovanja u RH. Na temelju posebnih ugovora s Vladom, a odobrenih od EU, ona ima jasno definirane zakonske obveze i programsku shemu.

Kakve veze s demokracijom u Hrvatskoj imaju stranci koji koriste pretplaćene TV prijemnike u smještajnim objektima? Na to pitanje, Tus nije pronašao odgovor. Isto pitanje je pokrenulo i lavinu pitanja publike. Izneseno je i da Hrvatska ima jednu od najviših stopa pretplate u EU. Inače se RTV pristojba u EU, naziva TV dozvola i princip je isti kao i kod nas – plaća se upotreba sredstava za javno informiranje (TV i radio). Nedo Pinezić je u ime Zajednice obiteljskog turizma preuzeo zadaću istraživanja ove prakse u ostalim zemljama EU, a u svrhu ukidnja ili barem smanjenja naknade domaćinima.
 

Prema nekim izvorima, u Austriji se plaća jedna TV dozvola na 10 prijemnika koji služe u poslovanju.

Panel rasprava Aktualni zakonski izazovi obiteljskog smještaja je neosporno odgovorila na pitanje o opravdanosti naplate RTV pristojbe pružateljima usluge smještaja u kućanstvima i iznajmljivačima turističkog smještaja općenito. Rasprava je utvrdila i daljnji smjer borbe za ukidanje ovog harača. Ako se odluke o RTV pristojbi donose u Saboru, zašto razgovaramo s predstavnicima HRT-a, umjesto s onima koji takve zakone i uredbe donose?
Spremi

Besplatne edukacije za privatne iznajmljivače u Trogiru, Splitu, Poreču...

​Drvo u kupaonici – umivaonici i kade u neodoljivoj kombinaciji keramike i drva

Boravišna pristojba – što iznajmljivači apartmana imaju s tim?

I privatni iznajmljivači u prioritetnoj skupini za cijepljenje protiv koronavirusa

Održivi turizam - što to zapravo znači?

Domaćin na hrvatski način: Umjesto nižim cijenama, istaknimo se zanimljivom ponudom

Recepti za koktele - 5 osvježavajućih napitaka s aromom vrtova naših baka i Dalmacije

Horoskop za 2019. godinu za privatne iznajmljivače

2 komentara Uključi se u raspravu
Krizan - Sv.Filip i Jakov 25.11.2016 14:17
HTV ne gledam jer je servis stranke na vlasti i zato nije javna TV, ali plaćam TV pristojbu. Gledam Novu TV i njima bi rado plaćao pristojbu umjesto HTV-u. Stranci ne gledaju naše programe,više su okrenuti slobodnim programima na satelitima. Dakle, tu pristojbu treba ukinuti jer je građani doživljavaju kao maltretiranje zdravog razuma.
04.09.2019 14:26
Iako imam HRT pretplatu od 2008. g. i plaćam je za ljeto, kad iznajmljujem apartmane, dobila sam opomenu za ovrhu od HRT da moram plaćati dodatno i za apartmane iako imam 4 apartmana i kategorizacija je na istu osobu. Smiju li oni to tako raditi i haračiti ? Hvala za odgovor.
Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Sutra počinje 3. Forum obiteljskog smještaja u Zadru

​Cappelli o PDV-u, legalizaciji, rekategorizaciji obiteljskog smještaja i kreditima HBOR-a

Popularno: