Aktualno
1.9K

Javni poziv za raspodjelu 3,4 milijuna eura hotelima, kampovima, ugostiteljima, OPG-ovima i nautičkom turizmu

Javni poziv za sufinanciranje kroz program Konkurentnost turističkog gospodarstva u 2024. godini. je otvoren do 15. ožujka

Dana 23. veljače Ministarstvo turizma i sporta je objavilo Javni poziv za sufinanciranje putem programa Konkurentnost turističkog gospodarstva, ukupne vrijednosti od 3,4 milijuna eura, s ciljem unapređenja turizma kroz digitalizaciju i zelene inicijative.

Osnovni motiv programa je jačanje turističkog sektora kroz snažniju konkurentnost i održivost. Fokus je na razvoju ekološki prihvatljivih turističkih proizvoda, poboljšanju poslovnih procesa u ugostiteljstvu, poticaju inovativnih turistička usluga, promicanju kružnog gospodarstva i povećanju energetske učinkovitosti.

Program obuhvaća pet ključnih mjera usmjerenih na različite sektore turističke industrije. Poziv je namijenjen hotelima, kampovima, obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, ključnim za razvoj kontinentalnog turizma, i ugostiteljima, uključujući i slastičarnice, podržava se zelena i digitalna tranzicija u nautici.

Financijska sredstva su dostupna malim poduzetnicima i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima koja su registrirana za pružanje ugostiteljskih usluga. Program se sastoji od pet specifičnih mjera:

Mjera A - Poticaj investicijama u energetski učinkovitu infrastrukturu, održivu tranziciju, digitalizaciju i unaprjeđenje operativnih procesa postojećih hotela, uključujući hotele različitih vrsta poput hotela baštine, difuznih hotela, aparthotela, turističkih naselja, turističkih apartmana, pansiona, hotela s lječilišnom ponudom te integralnih hotela.

Mjera B - Namijenjena postojećim i novim kampovima (kamp ili kamp odmorište) na području NUTS 2 regije: Panonske ili Sjeverne Hrvatske. Cilj je potaknuti ulaganja u energetski učinkovitu infrastrukturu, održivu tranziciju, digitalizaciju i unaprjeđenje operativnih procesa.

Mjera C - Podupiru se investicije u energetski učinkovitu infrastrukturu i održivu tranziciju, te digitalizaciju i poboljšanje operativnih procesa postojećih ugostiteljskih objekata s cjelogodišnjim poslovanjem koji imaju važeće rješenje iz skupine "Restorani", što uključuje restorane, gostionice, bistroe i slastičarnice.

Mjera D - Podržavaju se ulaganja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG-a) i poljoprivrednika (PG-a) u nova vinotočja ili kušaonice, digitalizaciju i e-punionice za OPG-e ili PG-e koji pružaju ugostiteljske usluge.

Mjera E - Ulaganja u postojeće plovne objekte za izlete koji su registrirani sukladno Pravilniku o vrstama plovnih objekata u nautičkom turizmu, kao i ulaganja u plovila namijenjena iznajmljivanju s ili bez posade i pružanju usluge smještaja gostiju na plovilu (charter plovila).

Poziv je otvoren do 15. ožujka, a više detalja pronađite na stranicama Ministarstva turizma i sporta - Konkurentnost turističkog gospodarstva u 2024. godini.
Spremi

Iznajmljivači, turistička sezona počinje

Skuplje ćemo plaćati komunalne usluge, a rast će i paušali za privatne iznajmljivače od 2022.

Bespovratne potpore do 5000 kuna po krevetu za OPG-ove s uslugom smještaja u Osječko-baranjskoj županiji

Bambusov parket: Koje su prednosti i nedostaci parketa od bambusa?

`Ljubaznost se isplati i to ne samo financijski, mnogi moji gosti su mi postali i dobri prijatelji´

Bizarne turističke atrakcije: Kako je ova ogromna WC školjka pretvorena u zanimljiv muzej?

​Fleksibilniji uvjeti otkazivanja nam mogu sačuvati rezervacije u ovoj ekstremnoj globalnoj situaciji

Najbolja vrata za tuš kabinu: Klizna, okretna ili harmonika vrata?

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Firenca će imati aerodrom s vinogradom na krovu terminala

Koje jake žene su mijenjale hrvatsko društvo, povijest i rušile predrasude?

Popularno: