Ideje i trendovi
6.2K

Potrošnja turista: Koliko se promijenila potrošnja turista u Hrvatskoj u posljednjih 20 godina?

Troše li turisti danas više novca na putovanjima u Hrvatskoj nego što su trošili prije 20-ak godina? Koliko iznosi prosječna potrošnja turista danas u Hrvatskoj? Zašto se dogodila velika promjena u potrošnji u tako kratkom periodu?

Prosječna potrošnja turista uvelike se promijenila u proteklih 20-ak godina. Nekada su turisti u Hrvatsku dolazili s pašteta i namirnicama u gepeku automobila, a danas dolaze s luksuznim automobilima i jedu u vrhunskim restoranima. Kako je sve to utjecalo na prosječnu potrošnju turista u Hrvatskoj, saznajte u nastavku:

 

Prije 20 godina turisti su trošili oko 30 eura po danu

Navike turista uvelike su se promijenile, a Hrvatska je danas jedna od popularnijih destinacija u Europi. Zanimljivo zvuči podatak kako je prije samo 20-ak godina prosječna dnevna potrošnja turista iznosila svega 30 eura, za što se danas gotovo nigdje na Jadranu ne može pronaći ni niskobudžetni smještaj. U to vrijeme, turisti su u Hrvatsku dolazili isključivo zbog mora, a u automobilima su dovozili mnoštvo namirnica jer su cijene u Hrvatskoj smatrali previsokima.

potrošnja turista na Jadranu

 

Danas prosječna dnevna potrošnja turista iznosi više od 90 eura

Prosječna dnevna potrošnja turista u Hrvatskoj danas iznosi više od 90 eura. Usporedimo li to s periodom od prije samo 20-ak godina, razlika u potrošnji je ogromna. Hrvatska sve više postaje luksuzna destinacija za odmor, što jasno pokazuju i cijene u nekim drugim popularnim destinacijama (npr. Turska, Grčka, Crna Gora) koje su znatno niže od hrvatskih. Ovakav rast potrošnje posebno veseli sve uključene u sektor turizma jer podizanjem cijene, mogu podizati i razinu kvalitete usluga za turiste.

koliko troše turisti po danu

 

Ekstreman rast potrošnje od preko 200 posto

Prije nego što smo zakoračili u ovo stoljeće, turisti u Hrvatskoj dnevno su trošili manje od 30 eura po danu. Danas troše više od 90 eura dnevno, što je ogromna razlika. Analize pokazuju kako je prosječna dnevna potrošnja turista u Hrvatskoj u posljednjih 20 godina porasla za više od 200%. Konkretno, svake godine prosječna se potrošnja povećava za više od 5%, što svima uključenima u sektor turizma omogućuje bolje rezultate i više novca za investiranje u poboljšanje turističke usluge.

Spremi

Koliko često treba mijenjati jastuke?

Promocija smještaja uz proviziju (OTA) ili direktno bukiranje – je li vrijeme za novu poslovnu strategiju

​Kako redovito održavanje i servisiranje peći na pelete utječe na uštede u grijanju?

Hrvatska dobila svoj treći geopark - Biokovo-Imotska jezera

Akontacija za smještaj: Ima li gost pravo na povrat novca

​Koliko u prosjeku košta izgradnja apartmana na moru?

Domaćin na hrvatski način: Direktan kontakt gosta i domaćina nikad nije bio važniji

Laminat ili parket: Koje su prednosti i nedostaci ugradnje parketa ili laminata?

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Duljina boravka turista: Koliko dana u prosjeku turisti ostaju u Hrvatskoj na odmoru?

Koliko trebaju iznositi brzine interneta u apartmanu i zašto?

Popularno: