Ideje i trendovi
256

Potrošnja turista: Koliko se promijenila potrošnja turista u Hrvatskoj u posljednjih 20 godina?

Troše li turisti danas više novca na putovanjima u Hrvatskoj nego što su trošili prije 20-ak godina? Koliko iznosi prosječna potrošnja turista danas u Hrvatskoj? Zašto se dogodila velika promjena u potrošnji u tako kratkom periodu?

Prosječna potrošnja turista uvelike se promijenila u proteklih 20-ak godina. Nekada su turisti u Hrvatsku dolazili s pašteta i namirnicama u gepeku automobila, a danas dolaze s luksuznim automobilima i jedu u vrhunskim restoranima. Kako je sve to utjecalo na prosječnu potrošnju turista u Hrvatskoj, saznajte u nastavku:

 

Prije 20 godina turisti su trošili oko 30 eura po danu

Navike turista uvelike su se promijenile, a Hrvatska je danas jedna od popularnijih destinacija u Europi. Zanimljivo zvuči podatak kako je prije samo 20-ak godina prosječna dnevna potrošnja turista iznosila svega 30 eura, za što se danas gotovo nigdje na Jadranu ne može pronaći ni niskobudžetni smještaj. U to vrijeme, turisti su u Hrvatsku dolazili isključivo zbog mora, a u automobilima su dovozili mnoštvo namirnica jer su cijene u Hrvatskoj smatrali previsokima.

potrošnja turista na Jadranu

 

Danas prosječna dnevna potrošnja turista iznosi više od 90 eura

Prosječna dnevna potrošnja turista u Hrvatskoj danas iznosi više od 90 eura. Usporedimo li to s periodom od prije samo 20-ak godina, razlika u potrošnji je ogromna. Hrvatska sve više postaje luksuzna destinacija za odmor, što jasno pokazuju i cijene u nekim drugim popularnim destinacijama (npr. Turska, Grčka, Crna Gora) koje su znatno niže od hrvatskih. Ovakav rast potrošnje posebno veseli sve uključene u sektor turizma jer podizanjem cijene, mogu podizati i razinu kvalitete usluga za turiste.

koliko troše turisti po danu

 

Ekstreman rast potrošnje od preko 200 posto

Prije nego što smo zakoračili u ovo stoljeće, turisti u Hrvatskoj dnevno su trošili manje od 30 eura po danu. Danas troše više od 90 eura dnevno, što je ogromna razlika. Analize pokazuju kako je prosječna dnevna potrošnja turista u Hrvatskoj u posljednjih 20 godina porasla za više od 200%. Konkretno, svake godine prosječna se potrošnja povećava za više od 5%, što svima uključenima u sektor turizma omogućuje bolje rezultate i više novca za investiranje u poboljšanje turističke usluge.

Spremi

Domaćin na hrvatski način: Gostiju manje, cijene više?

HBOR i MINT: Krediti za privatne iznajmljivače s kamatom od 2 posto

​Jesu li bolji radijatori od lijevanog željeza, aluminija ili nehrđajućeg čelika?

Online prijevare – kako ih prepoznati i kako se obraniti

Kako uz pravilno održavanje parketa spriječiti nastanak oštećenja na parketu?

Last minute – trend ili budućnost iznajmljivanja smještaja?

Forum obiteljskog smještaja u Zadru – o zakonskim izazovima i neporeznim davanjima

​Kupaonski radijator ljestve: Zašto su ljestve odličan izbor za kupaonicu?

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Duljina boravka turista: Koliko dana u prosjeku turisti ostaju u Hrvatskoj na odmoru?

Koliko trebaju iznositi brzine interneta u apartmanu i zašto?

Popularno: