Uradi sam
52.2K

​Sredstvo protiv plijesni – kako očistiti plijesan na zidu i može li se spriječiti

Plijesan nikada ne smijemo dopustiti u svojim apartmanima, sobama i kućama za odmor. Kako se riješiti plijesni i neugodnog mirisa kojeg ostavlja? Koje sredstvo protiv plijesni odabrati?

Plijesan na zidu se ne događa samo u vlažnim prizemnim i podrumskim stanovima – pojavi se i u novogradnjama i na katovima. Plijesan se pojavljuje najčešće na vanjskim zidovima kod kojih dolazi do nakupljanja vlage, posebno u zimskim mjesecima kada se unutarnji prostori griju, a temperature su izuzetno niske vani.
 

Rjeđe provjetravanje i sušenje rublja u zatvorenim prostorima pogoduje nakupljanju vlage i posljedičnom stvaranju plijesni na zidovima

Plijesan nije samo estetski problem, ona ozbiljno može ugroziti zdravlje. Posebno loše djeluje na dišne puteve, ali može izazvati i vrtoglavicu i glavobolju. Postoji nekoliko vrsta plijesni, a najpoznatija je crna plijesan. Bez obzira kakvu plijesan imamo na zidu, najbolje je reagirati odmah i ukloniti je.
 

Sredstvo protiv plijesni iz kućne radinosti

Za početak je potrebno plijesan oprati sa zida. Zaštite lice, posebno dišne puteve, namočite krpu i operite dio zida inficiran s plijesni. Ako se plijesan zavukla duboko u boju kojom je premazan zid, sastružite ju. Taj će dio nakon dezinfekcije biti potrebno ponovno obojati.
 
Dezinfekcija je sljedeći korak. Dio zida koji je bio zahvaćen plijesni dezinficirat ćemo sredstvom za dezinfekciju poput alkohola, klora ili nečeg sličnog što imamo pri ruci.
 

Varikina je jedno od najučinkovitijih sredstava protiv plijesni

Plijesan možemo očistiti  i s octom. Ako pomiješamo ocat s vodom, stavit ćemo 2,5 dcl octa u bocu od 1 l, potom dopuniti s vodom. Tako pripremljenom otopinom ćemo poprskati inficirani dio zida i ostaviti da se suši.
 

Kupovna sredstva protiv plijesni

Postoji niz proizvoda na tržištu koja jamče brzo uklanjanje plijesni, no nisu sva jednako učinkovita niti ispunjavaju obećanja raspisana na svojoj ambalaži.
 
Međutim, proizvodi DUFA, Caparol, a posebno Pufas, spadaju među sredstva protiv plijesni koja su efikasna i neškodljiva pri upotrebi. Većina ih je na bazi klora pa ipak moramo pripaziti kod korištenja - za premazivanje (sprej) plijesni odabrati suh dan, kada možemo dugo prozračivati prostoriju.
 
Cijene se kreću od 60 do 100 kuna, a sredstva možemo pronaći u trgovinama s materijalom za opremanje kuća i stanova, u trgovinama s bojama i lakovima te specijaliziranim trgovinama i web shopovima.
 

Kako spriječiti pojavu plijesni?

Korištenje boja za zidove koje sadrže fungicidna sredstva je prvi korak. Često provjetravanje je nezamjenjivo u borbi protiv vlage i plijesni u apartmanima, sobama i kućama za odmor. čak i kada zatvorimo za sezonu, ne preporučuje se hermetički zatvoriti sve prozore i vrata, pustimo da prostor diše, da se temperatura vani i unutra ujednačuje sama, i nećemo morati brinuti o vlažnim zidovima i sredstvima protiv plijesni.
Spremi

Best Stay 2023. u Zagreb dovodi turističke stručnjake iz 17 zemalja

Zašto ne bismo, umjesto povećanja poreza obiteljskom smještaju, snizili poreze ostalima poduzetnicima u turizmu i ugostiteljstvu?

Državljani trećih zemalja više ne moraju imati potvrdu o uplati, dovoljna je rezervacija smještaja

Smart TV za apartmane - investicija za kišne dane

Drvene saonice za smještaj: Koje saonice kupiti za goste apartmana ili kuće za odmor?

Ruža Zagrebačke županije - otvorene prijave za nagradu najboljima u turizmu u 6 kategorija, uključujući i smještaj

Ima li privatni iznajmljivač pravo tražiti identifikacijske dokumente od gosta?

Kako se obračunava turistička članarina u 2020. godini

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Varivo od bundeve i slanutka – aromatični užitak za bezbojne jesenske dane

Gljivice na zidu – kako ih se riješiti

Popularno: