Aktualno
16.2K

Skuplje ćemo plaćati komunalne usluge, a rast će i paušali za privatne iznajmljivače od 2022.

Privatni iznajmljivači, kao "nekućanstva" u novom Zakonu o gospodarenju otpadom, bi mogli plaćati višestruko više naknade za komunalne usluge, nego do sada, a neka nadležna tijela najavila i rast paušala poreza na dohodak i turističke pristojbe

Možda nas svršetak ove godine veseli, ako ni zbog čega drugog, a ono zato što se uvijek nadamo da će nova biti bolja, ljubaznija i darežljivija. Ako se i ne možemo požaliti na uspjeh sezone, stalna neizvjesnost koju donosi neumoljiva i prevrtljiva epidemiološka situacija, dozlogrdili su i najvećim stoicima i optimistima među nama.

Međutim, iz budućnosti ne stižu dobre vijesti. Već je nekoliko nadležnih tijela objavilo povećanje paušala poreza na dohodak za privatne iznajmljivače, a neka su županijska vijeća najavila i podizanje paušalne osnovice turističke pristojbe.
 

Podsjetimo se, posljednje dvije godine, visinu paušala dohotka i turističke pristojbe više ne propisuje ministrica ili ministar pravilnikom, već su odluke o tome “spuštene” na lokalne, odnosno regionalne razine

 

Odluke o paušalu za iduću godinu donose se do 15. prosinca

Što se paušalnog poreza na dohodak tiče, visina je propisana Zakonom o porezu na dohodak i može se kretati između 150 i 1500 kuna. Lokalna samouprava odlučuje o tome, a njeno predstavničko tijelo odluku o izmjeni smije donijeti najkasnije do 15. prosinca tekuće za iduću godinu.

Primjera radi, na nedavno održanoj sjednici Gradskog vijeća Trogira usvojena je odluka o povećanju paušala za 150 kuna po krevetu - Trogirani će u prvoj zoni plaćati 500 kuna po krevetu, u drugoj 400, a u trećoj 300 hrvatskih kuna. 
 

Odluka sada, promjena u 2023.

S paušalom turističke (bivše boravišne) pristojbe situacija je za nijansu drugačija. Odluku o visini iste donose županijske skupštine i to do 31. siječnja tekuće godine za onu iduću. Neke županije već razmišljaju toliko unaprijed - nadležno tijelo Šibensko-kninske županije je najavilo povećanje paušala u 2023., različito po jedinicama lokalne samouprave, s najviših 450 kuna po ležaju u domaćinstvima na području Grada Vodica

Odluku obrazlažu rastom cijena i predviđanjima kako će se epidemiološka situacija do 2023. godine smiriti, a promet na turističkom tržištu normalizirati. 
 

Tarife odvoza otpada za iznajmljivače jednake kao i hotelima

Novi Zakon o gospodarenju otpadom je na snazi od 31. srpnja 2021. Radi se o vrlo opširnom Zakonu kojem struka zamjera tek nužno implementiranje EU direktiva za smanjenje plastike i povećanje reciklaže, nedostatak ambicija i nepravedne okvire za formiranje cijena usluga.

A unutar tih okvira za formiranje cijena usluga našli su se i iznajmljivači smještaja u domaćinstvima. Pa se tako u članku 70., stavak (2) korisnici javne usluge dijele, “ovisno o načinu korištenja nekretnine, trajno ili povremeno, u svrhu stanovanja ili u svrhu obavljanja djelatnosti” na kućanstva (1.) i one koji to nisu (2.). 

Sljedeći stavak (3) u korisnike koji nisu kućanstvo jasno “uključuje i iznajmljivače koji, kao fizičke osobe, pružaju usluge u domaćinstvu sukladno zakonu kojim se uređuje ugostiteljska djelatnost”.

I tu već imamo primjer u kojem su se gradske vlasti istarskog Rovinja odlučile na usklađivanje s novim Zakonom. Do 3. prosinca je na javnom savjetovanju Nacrt prijedloga Odluke o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada na području Grada Rovinja – Rovigno, prema kojem bi cijena minimalne javne usluge za kućanstva iznosila 125 kuna, a čak 803,75 kuna (s PDV-om) mjesečno za korisnike koji nisu kućanstva, gdje spadaju i iznajmljivači fizičke osobe.

Radi se o minimalnoj cijeni, odnosno cijeni za spremnik minimalnog volumena, a koji je određen posebno za iznajmljivače ovisno o broju postelja. Svaki spremnik viška se plaća dodatkom na minimalnu cijenu usluge, što znači da bi se mjesečni iznos za odvoz smeća iznajmljivačima mogao popeti i do 1000 kn.

Usvoji li se ovaj Nacrt, rovinjski iznajmljivači će plaćati 6,5 puta skuplju uslugu odvoza smeća, bez obzira na to žive li ili ne na toj adresi. Naime, u Nacrtu stoji: “Ako se na istom obračunskom mjestu isti korisnik može razvrstati i u kategoriju kućanstvo i u kategoriju korisnika koji nije kućanstvo, korisnik je dužan plaćati samo cijenu obvezne minimalne javne usluge obračunanu za kategoriju korisnika koji nije kućanstvo.”
 

Kriteriji za umanjenje obveze nejasni

Nacrt propisuje i kriterije za umanjenje cijene javne usluge pa člankom 33. obuhvaća i nekućanstva čija je djelatnost sezonskog karaktera, što daje naslutiti da iznajmljivači možda neće čitavu godinu plaćati komunalnu uslugu po povišenoj tarifi, ali kriteriji odredbe o umanjenju su paušalni i nedefinirani. 
 

Ostali kriteriji za umanjenje su također nejasno definirani, a iznos umanjenja prepušten davatelju javne usluge. Odnose se uglavnom na odvajanje otpada, odvojeno zbrinjavanje glomaznog otpada, biootpada i kompostiranje

S obzirom na izgledno poskupljenje odvoza smeća i na činjenicu da vrlo realne (i nimalo pesimistične iako nevjerojatno crne) brojke pokazuju da bi se količina plastičnog otpada u okolišu mogla udvostručiti do 2030., možda je vrijeme da uvedemo "zero waste" strategiju u svoja domaćinstva. Tako bismo mogli i brendirati svoj smještaj, uz manji doprinos zagađenju i znatno niže troškove zbrinjavanja otpada.

Spremi

Snijeg i turizam: Donosi li snijeg mogućnost razvoja novog oblika turizma u Hrvatskoj?

Novinarski dom u Zagrebu domaćin konferencije o turizmu u organizaciji Veleposlanstva Italije

Ne dolazite na Havaje - turizam je samo podmukla kolonizacija

Božićni ukrasi za kuhinju: Kako ukrasiti kuhinju za još ljepše blagdane?

Okusi hrvatske tradicije - 14 dana se kuša domaća hrana u više od 100 restorana po popularnim cijenama

Paušalni porez za privatne iznajmljivače veći i do 500 posto?

​Kupaonski radijatori: Kako odabrati idealan radijator za vašu kupaonicu?

Oglašavanje apartmana - kako zaploviti prostranstvima interneta?

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Iznajmljivači za Kiaru: Doniramo prihode adventskih noćenja za liječenje djevojčice sa zloćudnim tumorom

Turizam 2021. u brojkama - drukčija očekivanja gostiju i planovi za putovanja u 2022. godini

Popularno: