Aktualno
4.7K

​Lokalne samouprave i stožeri će organizirati "turističke ordinacije" i smještaj za goste u samoizolaciji

Stigle preporuke za postupak u slučaju sumnje na zarazu gosta u turističkom smještajnom objektu u vrijeme pandemije COVI-19 i smještaj za goste u samoizolaciji

Kasno sinoć, u petak 19. lipnja 2020., Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) je objavio preporuke pod nazivom Postupak kod pojave bolesti u gosta u turističkom smještajnom objektu u vrijeme pandemije COVID-19.
 
U skladu s tim preporukama, lokalne samouprave i krizni stožeri bi trebali organizirati smještaj za turiste koji bi bili upućeni u samoizolaciju. Apartmane, kuće, mobilne kućice, "dormitorije" i slično bi pripremila navedena nadležna tijela, a za iste bi bio određen i nadležni liječnik koji bi se brinuo za oboljeloga i njegove kontakte.
 

U smještajne objekte, određene i opremljene od strane lokalne samouprave i stožera, bi se smještali strani turisti i domaći, koji nemaju uvjete za samoizolaciju kod kuće


Turistički zdravstveni kapaciteti

Osim smještaja za samoizolaciju, preporuke predviđaju organizaciju "turističkih ordinacija". Za turističke zdravstvene kapacitete će se, također, pobrinuti lokalne samouprave i stožeri, kojima se preporučuje "definiranje dodatnih pružatelja zdravstvene zaštite za goste turističkih smještajnih objekata prvenstveno kroz organizaciji turističkih ordinacija odnosno ordinacija koje će biti nadležne za pojedine smještajne objekte".
 

Preporuke za protokol kod sumnje na zarazu u objektu preslikavaju uobičajene protokole u takvim slučajevima: ostanak i smještajnoj jedinici, kontaktiranje domaćina koji dalje kontaktira "turističku ordinaciju", i sl.  


Domaćin organizira prehranu za goste izolirane u objektu

Ako gost ostaje u samoizolaciji u smještajnom objektu, Nacionalni stožer preporučuje da "svaki takav gost mora sam održavati čistoću sobe/prostora u kojem boravi sa sredstvima koja će smještajni objekt ustupiti na raspolaganje". Domaćini bi trebali dostavljati obroke u sobu, odnosno pred vrata smještajne jedinice, ako gost ima pansionski ili polupansionski smještaj, a ako nema, gost će "naručivati obroke iz smještajnog restorana radi kontrole ulazaka i izlazaka u smještajni objekt/sobu uz dostavu obroka do pred vrata sobe/apartmana".
 
"U manjim ili apartmanskim smještajnim objektima će vlasnik ili odgovorna osoba za smještaj organizirati dostavu hrane i ostalih potrepština za gosta do vrata sobe te kontaktirati s nadležnom zdravstvenom službom."
 
Zanimljivo je da se u preporukama ne navodi zatvaranje smještajnog objekta, ali bi osobe u domaćinstvu, koje su bile u kontaktu s gostima, morat će u izolaciju u "vlastitom domu ili organiziranoj izolacijskoj jedinici".
 

Stranim gostima će biti omogućen povratak u domovinu prije isteka samoizolacije, ali u dogovoru s nadležnim tijelima matične zemlje o načinu i financiranju povratka


Postupak se definira lokalno

Nacionalne preporuke su nedvojbeno rezultat pritiska javnosti i struke da se donesu jasni napuci na nacionalnoj razini kako postupati sa zaraženim gostom u smještajnom objektu. 

"Već tri tjedna čekamo od Nacionalnog stožera civilne zaštite protokol kako ćemo se ponašati prema moguće bolesnim turistima", izjavio je jučer ujutro Dino Kozlevac, načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije, a protokol u slučaju sumnje na zarazu gosta Turističke zajednice grada Malog Lošinja je aktualan još od kraja svibnja.

Lošinjska TZ u suradnji s lokalnom samoupravom preuzima potpunu skrb o gostu kod kojeg se pojave znakovi infekcije COVID-19, pronalazi alternativan smještaj gostima koji imaju rezervaciju u objektu u kojem se pojavi zaraza, dezinficira objekt, te nadoknađuje financijsku štetu svojim iznajmljivačima.

Kad vidimo lošinjski protokol u kojem je jasno definiran svaki korak, jasno je da "Postupak kod pojave bolesti u gosta u turističkom smještajnom objektu..." jedino jasno preporučuje da se za postupak kod pojave bolesti u gosta u turističkom smještajnom objektu pobrinu na lokalnoj razini. Ovdje možete proučiti čitav Postupak kod pojave bolesti u gosta u turističkom smještajnom objektu u vrijeme pandemije COVID-19.

Spremi

Što je viza za digitalne nomade i koje zemlje već nude takvu vrstu dozvole za boravak turista

Kako napraviti QR kod da bismo goste kvalitetno informirali o detaljima smještajne ponude

Kvaliteta smještaja – ključna vrijednost za turistički razvoj destinacije

10 najpopularnijih turističkih atrakcija na svijetu u 2022.

Kada je turizam bio mlad - stare razglednice turističkih destinacija u Hrvatskoj

Bežični internet za apartmane i usporedba paketa za iznajmljivače

Bespovratne potpore do 5000 kuna po krevetu za OPG-ove s uslugom smještaja u Osječko-baranjskoj županiji

​Crvena boja zida: Kako crvena boja utječe na emocionalno raspoloženje osobe?

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Upola manja članarina turističkim zajednicama za privatne iznajmljivače i OPG-ove u 2020.

Kontakti turističkih ambulanta po županijama za slučajeve sumnje na zarazu gosta

Popularno: