Dizajn
7.9K

​Ružičasta boja zidova i interijera: 4 važna pravila za korištenje ružičaste boje u prostoru

Želite interijer u ružičastoj boji? Zanima vas gdje se sve može koristiti ružičasta boja za zidove i kako pametno iskoristiti prednosti ružičaste boje? Može li ružičasti interijer izgledati profinjeno i elegantno ili je ružičasta boja rezervirana isključivo za sobe djevojčica?

Ružičasta boja zidova već je neko vrijeme trend koji na velika vrata kuca u svijet dizajna interijera. Ružičasta boja sve se češće koristi kod odabira tepiha za dnevnu ili spavaću sobu, a posljednjih se godina učestalo upotrebljava i za bojanje zidova.

Razmišljate li o bojanju zidova u ružičastu boju, svakako nastavite s čitanjem teksta. Naime, u nastavku vam donosimo nekoliko ključnih pravila kako ružičastu boju zidova pravilno iskoristiti u interijeru. Evo zašto je ružičasta boja mudar odabir kod bojanja zidova:


ružičasta boja za zidove u kući ili stanu


1. Ružičasta boja se može koristiti u svim prostorijama

Mnogi smatraju kako je ružičasta boja rezervirana isključivo za sobe djevojčica, no to nikako nije istina. Naime, primjena ružičasta boje je puno šira i može se koristiti na raznim mjestima u kući, stanu ili apartmanu. Ružičasta boja ne mora djelovati razigrano i kričavo, ako se odabere pravilna nijansa za određeni prostor.

Ružičasta boja se sve češće koristi kao dominantna boja u dnevnom boravku ili spavaćoj sobi, a njezina primjena je moguća i u blagovaonici kao i u kupaonici. Nema mjesta u interijeru gdje se određena nijansa ružičasta boje ne može kvalitetno uklopiti. Ružičasta boja zidova nije više namijenjena samo za dječje sobe, već se u modernom dizajnu može koristiti svugdje.

atraktivni ružičasti zid u kući ili stanu


2. Intenzivna ružičasta boja za moderan izgled prostora

Intenzivna ružičasta boja mnogima izgleda kričavo, posebice ako nije usklađena s ostalim bojama u prostoru. Činjenica je da s intenzivnom ružičastom bojom morate biti vrlo pažljivi, ali ta boja može savršeno nadograditi atmosferu prostora. Intenzivna ružičasta boja aktivira i osvježava prostor te donosi moderan i profinjen izgled koji se teško može postići ostalim paletama boja.

Pastelne nijanse ružičaste boje djeluju potpuno suprotno od intenzivne ružičaste boje. Kroz pastelne nijanse stvara se nenametljivost prostora, koja se zatim treba naglasiti nekim drugim detaljima u prostoru. Pastelne nijanse ružičaste boje pružaju umirujući osjećaj i stvaraju tradicionalnu atmosferu, koja prožima prostor i stvara osjećaj ugode. Pastelne nijanse uvelike se razlikuju u ovisnosti od udjela sive boje, a prilikom odabira nijanse važno je predosjetiti atmosferu interijera.

kombiniranje ružičast boje u interijeru


3. Kombiniranje ružičaste boje s crvenom i plavom

Ružičasta boja može se kombinirati s širokim spektrom drugih boja i nijansi, a posebno se dobro slaže uz crvenu i plavu boju. Ovisno o odabiru nijanse ružičaste boje, odabire se idealna kombinacija crvene, plave ili ljubičaste boje. Njihovim kombiniranjem u prostoru se stvara toplo-hladni osjećaj koji tvori balans atmosfere.

Želite li stvoriti dramatičan osjećaj u apartmanu, ružičastu boju zidova možete kombinirati s crnom bojom. Takav će spoj stvoriti dramatičnu atmosferu te se povremeno koristi u prostorijama u kojima se želi naglasiti atraktivnost i moderan dizajn. Zanimljivo jest da je ružičasta boja zidova odlična podloga za kombiniranje s drvenim namještajem u raznim nijansama. Ono što svakako trebate izbjegavati je kombiniranje ružičaste boje s narančastom i žutom bojom jer to nikako nije dobar spoj.

ružičasti zid roze boje


4. Ružičasta boja zidova uz svilene tkanine

Ružičasta boja može ponijeti naglašenu ili umirujuću ulogu u prostoru, a zanimljivo jest da u gotovo svim kombinacijama traži svojevrsnu raskoš prostora. Kada pričamo o raskoši, dojam elegancije i potpunosti najlakše se postiže kroz kvalitetne materijale na namještaju. Stručnjaci preporučuju kako uz atraktivne ružičaste zidove morate kombinirati raskošne materijale koji donose osjećaj elegancije i profinjenosti.

Boja i količina tkanina može biti raznovrsna, no zanimljivo jest kako gotovo pa da ne možete pretjerati s korištenjem tkanine. Naglašena tkanina u tamnim ili svijetlim nijansama savršeno će se uklopiti u prostor te će stvoriti osjećaj raskoši. Dizajneri uz ružičastu boju zidova često koriste svilene materijale, čiji se sjaj savršeno uklapa u atmosferu ružičastog interijera.
Spremi

Od putnih sanduka do kofera na kotačima, čiji izum dugujemo i jednom hrvatskom građaninu

Kako kreirati vlastitu digitalnu strategiju oglašavanja apartmana i prisutnosti na internetu

Uradi sam: Kako napraviti sredstvo za dezinfekciju apartmana?

Otočni turizam: Možemo li uskladiti težnju za zaradom i održivi razvoj otoka?

​Cappelli o PDV-u, legalizaciji, rekategorizaciji obiteljskog smještaja i kreditima HBOR-a

Okusi hrvatske tradicije - 14 dana se kuša domaća hrana u više od 100 restorana po popularnim cijenama

​Bor u apartmanu: Je li pametno postaviti božićni bor u apartman?

Protuepidemijske mjere: Smještajni objekti u domaćinstvima ipak smiju nastaviti s radom

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Zelena boja u interijeru: 6 pravila za korištenje zelene boje u kući, stanu ili apartmanu

​Koliko u prosjeku košta izgradnja apartmana na moru?

Popularno: