Uradi sam
7.5K

​Kako redovito održavanje i servisiranje peći na pelete utječe na uštede u grijanju?

Razmišljate o ugradnji sustava grijanja na pelete ili već imate ugrađen takav sustav u svojem domu, stanu ili apartmanu? Zanima vas kako ostvariti uštede kod grijanja na pelete? Kako redovito održavanje i servisiranje peći na pelete utječe na manje troškove grijanja?

Grijanje na pelete sve je popularnije posljednjih godina, a mnogi se pitaju je li sustav grijanja na pelete uopće isplativ? Mogu li se grijanjem na pelete ostvariti određene financijske uštede u grijanju i koje korake poduzeti kako bi došlo do ušteda?

U nastavku teksta otkrivamo vam nekoliko važnih savjeta za ostvarivanje ušteda u grijanju na pelete. Pojasniti ćemo vam kako održavati sustav grijanja na pelete te zašto je redovito servisiranje peći na pelete iznimno važno? Želite li ostvariti uštede u grijanju na pelete, evo nekoliko savjeta:


grijanje apartmana i kuće na pelete


Optimiziranje potrošnje pravilnom regulacijom sustava

Kako bi se ostvarile određene uštede u korištenju sustava grijanja na pelete, važno je optimizirati sustav grijanja ovisno o vanjskim uvjetima. Konkretno, većina peći na pelete ima ugrađene automatizirane sustave za zimsko i ljetno vrijeme. Takvi sustavi osmišljeni su kako bi optimizirali potrošnju tijekom ljeta kada samo trebaju zagrijavati vodu, ali i tijekom zime kada zagrijavaju i radijatore u kući, stanu ili apartmanu. Pravilna optimizacija sustava grijanja na pelete može uvelike smanjiti potrošnju grijanja i sačuvati vam veliki dio novca u novčaniku.


Redovito održavanje peći donosi veću iskoristivost peleta

Redovito održavanje peći na pelete je iznimno važno iz više razloga. Prije svega, redovito čišćenje donosi maksimalnu razinu sigurnosti korištenja peći, bez brige da će se dogoditi nešto loše s peći. Nadalje, redovito održavanje smanjuje potencijalne gubitke topline i omogućuje bolju iskoristivost peleta. Iako redovito održavanje nije nužno provoditi svakog dana, preporuke stručnjaka idu u prilog tome da biste ložište trebali očistiti baš svaki dan.

Većina korisnika peći na pelete uglavnom čišćenje peći radi jednom tjedno. Preporuka jest da jednom tjedno (možete i češće) očistite čitavu peć posebnim usisavačem za usisavanje prašine i pepela. Ladicu s pepelom trebali biste čistiti i nekoliko puta tjedno, no sve ovisi o tome koliko intenzivno koristite peć. Dakako, peć na pelete ima visoku iskoristivost peleta pa samim time ne ostaje puno krutog otpada nakon izgorijevanja peleta.


održavanje servisiranje peći na pelete


Redovito servisiranje za manji gubitak energije

Redovito servisiranje peći na pelete donosi dugotrajniji vijek peći i bolju iskoristivost kaloričnosti peleta. Stručan serviser pregledat će peć za pelete, otkloniti sve sitne i veće nedostatke te omogućiti bolje sagorijevanje peleta. Zahvaljujući redovitom servisiranju, peć neće stvarati gubitke energije, već će se veliki postotak energije peleta pretvarati u iskoristivu energiju.

Prema preporuci stručnjaka, redovito servisiranje peći za pelete trebalo bi se raditi jednom godišnje. Dakako, proces servisiranja mora obavljati stručna osoba osposobljena za servisiranje peći na pelete odabranog proizvođača. Zahvaljujući stručnom i certificiranom serviseru, vaša će peć biti pokrivena garancijom i ne trebate brinuti o velikim troškovima prvih nekoliko godina. Servisiranje uključuje pregled unutrašnjosti peći, sustava za automatizaciju, pregled spremnika za vodu i spremnika za pelete, sustave prijenosa peleta, itd. Svaki od tih dijelova sustava iznimno je važan za optimalno funkcioniranje peći na pelete.


kvalitetni peleti za grijanje zimi


Kvalitetni peleti za dugotrajnost peći i bolje grijanje

Peleti su zapravo ostaci drva koje je prešano s ciljem dobivanja što bolje iskoristivosti energije drva. Na tržištu postoji nekoliko različitih razreda kvalitete peleta, a o kojima direktno ovisi i sama kvaliteta grijanja. Najbolji peleti dobivaju se miješanjem mekog i tvrdog drva u približnom omjeru 20:80. U meko drvo spadaju smreka, lipa i topola, dok u tvrdo drvo spadaju bukva, hrast, grab i jasen. U pelete je dozvoljeno stavljati do 2% aditiva koji pomažu u boljem prešanju drva, dok su bilo kakvi drugi aditivi za poboljšanje izgaranja zabranjeni.

Pelete je preporučljivo kupovati u većim količinama prije početka sezone grijanja. Naime, tijekom sezone grijanja često dolazi do svojevrsne nestašice peleta pa im znatno poraste cijena. Kvalitetu peleta potvrđuje međunarodno priznati certifikat EN 14961-2, koji dokazuje da su peleti prilagođeni svim propisanim normama. Korištenje kvalitetnih peleta jest nešto skuplje, ali vam garantira bolju iskoristivost samih peleta te željenu dugovječnost peći i sustava grijanja. Uz kvalitetne pelete, peć će funkcionirati bolje, a njezin će životni vijek biti produljen.

Spremi

Best Stay 2023. u Zagreb dovodi turističke stručnjake iz 17 zemalja

IQM Pass - besplatna kartica s popustima za goste

Bizarne turističke atrakcije: Zašto ova kada košta čak 900.000 dolara i je li najskuplja na svijetu?

Drvene saonice za smještaj: Koje saonice kupiti za goste apartmana ili kuće za odmor?

Laminat ili parket: Koje su prednosti i nedostaci ugradnje parketa ili laminata?

3T - Tourism, Travel & Tech: Drugo izdanje konferencije o tehnološkim inovacijama u turizmu

Iznajmljivači, turistička sezona počinje

Proljetno pospremanje – 7 trikova do savršene okućnice

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

​Koja je idealna sobna temperatura u stanu, kući ili apartmanu?

​Božićne dekoracije za apartman ili stan: Kako ukrasiti prostor za adventsko druženje?

Popularno: