Aktualno
10.6K

Turizam u Kninu: Što mislite o ideji da provedete vikend u Zvonimirovom gradu?

Knin je doslovna turistička tabula rasa. Je li moguće da još postoje takva mjesta? No i on konačno dobiva svoje mjesto na našoj turističkoj karti

Već preko godinu dana se svi guramo unutar granica Lijepe naše. Nešto što je, ne tako davno, bilo banalno, zbog pandemije je postalo daleki domet - prijeći granicu je postalo skroz novo iskustvo, vade se papiri, rade se testovi, opravdava se kuda i zašto, otkad i dokad. Tako da smo maltene prisiljeni malo se maštovitije snaći kako provesti slobodno vrijeme u 4 zida naše državice. S tog stajališta, nije mogao biti bolji trenutak da se pokrene novi turistički projekt u Kninu. A radi se zaista o vrlo interesantnoj priči.
 

O projektu koji povezuje Knin i turizam

Priču je započela Ekološka udruga "Krka" osnutkom turističke agencije Marunuša  2013. u Kninu. Putem agencije je došlo do razvoja projekta naziva "Eko društveni poduzetnici" čija je vrijednost 1.145.410,00 kn te se su­financira sredstvima Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. s trajanjem u periodu od 30 mjeseci, od rujna 2020. do ožujka 2023.
 

Društveno poduzetništvo

Agencija Marunuša će kroz provedbu ovog projekta postati društveno poduzeće i tako transformirati svoje poslovanje prema principima društvenog poduzetništva:

1. Društveni poduzetnik ostvaruje ravnotežu društvenih, okolišnih i ekonomskih ciljeva poslovanja.

2. Društveni poduzetnik obavlja djelatnost proizvodnje i prometa roba, pružanja usluga ili obavlja umjetničku djelatnost kojom se ostvaruje prihod na tržištu, te koja ima povoljan utjecaj na okoliš, doprinosi unapređenju razvoja lokalne zajednice i društva u cjelini.

3. Društveni poduzetnik najmanje 75% godišnje dobiti, odnosno višak prihoda ostvaren obavljanjem svoje djelatnosti ulaže u ostvarivanje i razvoj ciljeva poslovanja, odnosno djelovanja.

 

Ukratko, ovakav vid poslovanja u svojoj srži ima održivo poslovanje, dobrobit svoje društvene okoline i okoliša te vraćanje prihoda u zajednicu.

 


Glavna poslovna aktivnost projekta je otvaranje turističke agencije. Knin je grad na čijem području protječe 7 rijeka, a najpoznatija je Krka koja i izvire 3,5 km sjeveroistočno od Knina, okružen je s 9 planina, uključujući i Dinaru s najvišim vrhom u Hrvatskoj. Aktivnosti turističke agencije bit će bazirane na područje grada Knina i okolnih općina Biskupija, Promina, Kistanje.
Turistička raznolikost Knina dijagramTuristička raznolikost Knina i okolice

Ponuda će sadržavati aranžmane koji će inovativno povezivati, po prvi put u ovom kraju, prirodnu i kulturnu baštinu s uslugama lokalnih OPG –ova, te raznovrsne opcije aktivnog turizma i teambuilding programe. Od aktivnosti, tu je najbitnije spomenuti biciklizam, jahanje, vožnja kajacima i kanuima te hodanje. Kroz društveno poduzetničke aktivnosti dva dana u tjednu, za socijalno osjetljive skupine će biti besplatan najam opreme za aktivni turizam.

Kroz projekt će se također provoditi aktivnosti širenja koncepta društvenog poduzetništva u Hrvatskoj uz predavanja, radionice i info kampanja.


Kako postaviti Knin na turističku kartu?

U ovaj projekt sam bila uključena razvojem marketing plana. Izuzetno me je motivirao s obzirom na to da je koncipiran u potpunosti prema održivosti i pokrenut je na području gdje se čini da se kreće od nule. Taj status daje neke prednosti, ali ima i brojne poteškoće. Time je izazov bio još draži.

Marketing plan za turističku agenciju Marunuša nije dokument koji se mogao pripremiti prema postojećim predlošcima znanih slučajeva u našoj regiji, ili svijetu. Specifičnost ove regije je vrlo upečatljiva i prijedlog rješenja je trebao biti skrojen samo i jedino po ovoj regiji i njenom posebnom statusu i poziciji.

Svaka situacija i svako mjesto ima dvije strane medalje. Opće asocijacije na Knin danas su slike zapuštenog kraja, izmorenog turbulentnom poviješću i nestabilnosti, nadohvat ruke geografski, međutim, mentalno jako daleko u vidu destinacije gdje bi se mogao provesti odmor ili izlet.
 

Kad se uzme u obzir činjenica da mnoge naše turističke destinacije već pate od pretjerane eksploatacije, a to se pogotovo odnosi na prostor, kninska regija ima prednost u vidu očuvane prirode, neizgrađenosti, bogatstva kraja koje nije stradalo pod pritiskom mnoštva, koje ima zahvalnu klimu i odličnu geografsku poziciju. Knin se naime nalazi doslovno između sjevera i juga, mora i kopna, rijeka i planina

Dok sam radila na planu, usputno sam pitala poznanike iz branše i izvan nje što misle o ideji da provedu vikend u kninskoj regiji. Reakcije su bile većinom takve da se toga nikad ne bi sjetili, da im doslovno to nikad nije palo na pamet, ali ni sami ne znaju točno zašto. Tu sam primijetila tu perceptivnu rupu - mislim da nas sve samo treba malo pogurati.

U svrhu samog marketing plana, a i da opravdam svoje prethodno pitanje evo nekoliko vrlo upečatljivih činjenica o značaju ovog kraja:
 
  • Kninska tvrđava je druga najveća u Europi i jedna od najstarijih.

  • Na vrelu Cetina se nalazi najstarija starohrvatska Crkva sv. Spasa iz 9. stoljeća.

  • Ova regija je bila dom naših najmoćnijih kraljeva - poznata je kletva kralja Zvonimira pri njegovoj smrti na Biskupiji.

  • Manastir Krka je fantastično očuvano ortodoksno zdanje na samoj rijeci.

  • Na ovom području je bio smješten rimski legionarski kamp sa stožerom u Kninu te amfiteatrom - arheološki nalazi su iznimni (Burnum, Kapitul).

  • Upravo je u Kninu 1893. osnovan Prvi hrvatski muzej starina.


Knin moodboard
Knin Moodboard - Što posjetiti u Kninu?

Dok sam istraživala za ovaj projekt, činilo mi se da ću ga teško završiti i da se vrlo lako mogu izgubiti u širini opcija i scenarija koje se pružaju na ovom prostoru. Naime, ovo je doslovna turistička tabula rasa. Je li moguće da još postoje takva mjesta?

Sve do pandemije smo se bavili (over)turizmom i kako ga savladati, organizirati i ukrotiti na opću korist. Čini mi se kao da smo se bavili s problematičnim učenikom, dok u razredu sjede darovita djeca koja ne mogu doći do izražaja.
 

Umjesto da sustavno razvijamo naše nebrušene bisere (a ima ih dosta, spomenimo ovlaš Slavoniju), i da ih tako vadimo iz gospodarskog mraka, mi se opetovano vraćamo na stoput obrađene teme bez uspješnog rješavanja istoga

Nevjerojatna baština, povijesni značaj i jedinstvena geografska pozicija daju ovom kraju vjetar u leđa. Ovdje se može provoditi vrijeme na rijekama, biciklirati, hodati i planinariti, fotografirati, baviti istraživanjem prirode i ekološkim aktivnostima, dobro jesti i biti primljen u jedno od tradicionalnih imanja koja se sada tek grupiraju i dobivaju priliku za organizirane posjete. Ovo je opcijama bogato zaleđe za odušak naše obale na čiji uski pojas se sveo naš uobičajeni turizam.

Knin Moodboard
Knin Moodboard - Što raditi u Kninu?
 

Poučna staza Krčić (nije Krka) prati jednu od najčišćih rijeka u Europi

Koliko smo puta bili fascinirani činjenicom da je Karlovac grad na četiri rijeke? A koliko od nas uopće zna za činjenicu da je Knin grad na čak sedam rijeka?! Butižnica, Kosovčica, Krka, Krčić, Marčinkovac, Orašnica i Radljevac, imena su ljepotica koje krase okolicu Knina. Krka nam je dobro poznata, njene pritoke s lijeve i desne strane manje ili nikako.

Vodena raskoš ovih rijeka je prijetila gradu Kninu stalnim poplavama nekoć. Stoga je, u posljednjim desetljećima prošlog stoljeća, većina tokova kninskih rijeka regulirana i odmaknuta od grada brojnim branama. Pri tom je nepovratno izgubljen 30 metara visok Golubićki vodopad rijeke Butižnice. Srećom, sačuvan je izuzetno atraktivan 22 metra visoki Topoljski slap kojim se rijeka Krčić ulijeva u sam izvor rijeke Krke. I izvor Krke i rijeka Krčić prirodni su fenomeni. Krčić izvire na obroncima Dinare i spušta se 10,5 kilometara dugačkim tokom do izvora Krke. Krasi ga nekoliko slapova i bukova obilnih vodom, ali ljeti rijeka ipak presuši. Nitko ne zna gdje nestane voda koja se nikad ne spušta ispod metra u dubljim dijelovima toka pa se pretpostavlja da Krčić ponire. 

Zahvaljujući entuzijastima Ekološke udruge "Knin", Udruge "Sunce" iz Splita i Javnih ustanova za zaštitu prirodnih vrijednosti županija Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske, odnedavno Krčić prati poučno-interpretativna staza od izvora do ušća. Staza je prilika za sve zaljubljenike u pješačenje i prirodne ljepote da uživaju u impozantnom kanjonu rijeke, fascinantnim krškim oblicima i špiljama koji ga krase. Poučna staza prolazi i kroz napušten zaselak Krčić, a posebnu vrijednost krajoliku daje činjenica da se danas tirkizne vode rijeke Krčić ubrajaju u jedan od najnezagađenijih tokova u Europi. 


Izlet na rijeku KrčićUzbudljivo je ovo pomicanje granica navika, kad je sve tako blizu i nadohvat ruke. Micanje granica već ukorijenjene percepcije je pravi pothvat, međutim baš se i jesmo našli u vremenu kad mičemo svoje percepcije uslijed pandemije: brinemo više o našim bližnjima i vremenu provedenom s obitelji, bavimo se novootkrivenim aktivnostima, prepoznajemo nove vrijednosti. Sve je ovo plodno tlo da baš mi, domaći, iskusimo novine kninskog kraja, tj. zaleđe šibensko-kninske regije da bismo mogli to isto dalje preporučiti našim poznanicima i gostima. Ovaj tekst je svojevrsna pozivnica da prihvatimo taj "challenge".
 

 
Natalia Krešić Lončar je autorica bloga Odmor na zadatku koji se bavi temama turizma, marketinga i održivog razvoja. Savjetnica za brending i promociju manjih subjekata u turizmu, te voditeljica obiteljskog smještaja i na moru i na kontinentu.

Spremi

Besplatne edukacije za privatne iznajmljivače u Trogiru, Splitu, Poreču...

Koji su uvjeti prelaska granice RH za goste iz trećih zemalja

UNWTO: Oporavak turizma brži od predviđenog, snažan rast zabilježen na Mediteranu

​Blagovaonski stolovi - dugačak stol za kratke, ali slatke, trenutke na odmoru

Potrošnja turista u Hrvatskoj porasla, ali i nezadovoljstvo ponudom u destinaciji

Dvojno iskazivanje cijene (u eurima i kunama) - što to znači za privatne iznajmljivače

Otvorene prijave za Suncokret ruralnog turizma 2020.

Tipovi turista po potrošačkim navikama - kako ih prepoznati i ostvariti rezervaciju

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Hrvatski otoci - COVID free zone bez adekvatne zdravstvene zaštite i prometnih veza

Želite li saznati kako će umjetna inteligencija utjecati na našu budućnost i turizam?

Popularno: