Aktualno
2.4K

Koje jake žene su mijenjale hrvatsko društvo, povijest i rušile predrasude?

KVIZ UTORKOM: Ususret Danu žena, testiramo poznavanje dostignuća žena kroz povijest mijena u hrvatskom društvu. Koje su to jake žene i koja zvanja su obilježile pa dostignuća ubilježile?

Ivana Brlić Mažuranić, Vesna ParunZlata BartlSlava RaškajMilka TrninaZinka Kunc, tek neka su poznatih imena kojima se diči hrvatska baština, a koja pripadaju značajnim ženama koje su se izborile za prepoznavanje u masi svojih kolega muškaraca. 

U hrvatskom javnom prostoru je malo žena, posebno do druge polovice 20. stoljeća. Mnoge od njih su gotovo anonimne, bez obzira na fantastična dostignuća u znanosti ili hrabrosti za pokretanje društvenih promjena. Ovo izdanje kviza utorkom je posvećeno upravo njima - fantastičnim ženama, relativno nepoznatima.

Tražile su ravnopravnost kroz umjetnička zanimanja. Mnoge su književnice, slikarice, balerine, glumice. Puno ih je više nego što ih opisuje ovih 10 pitanja. Nismo se dotakli naših suvremenica niti sportašica koje su mijenjale stereotipe o snazi i izdržljivosti ženskoga roda. Napokon, najbolji i najtrofejniji sportaš u povijesti Hrvata nije nogometaš, muškarac uopće, već žena - nezaboravna Janica.

Nadmetanje između muškaraca i žena je besmislica. Odavanje počasti izvrsnim ženama nije u svrhu nadmetanja, već pokušaj ispravljanja povijesnih nepravdi iz vremena nepriznavanja ženskog intelekta i sposobnosti da bude ravnopravna. Koje su žene rušile predrasude u Hrvatica i Hrvata?

 

 

Spremi

Direktiva DAC7: Što znači za domaćine u Hrvatskoj?

Budućnost ruralnog turizma u Hrvatskoj

Turističke zajednice izdale upute o testiranju na COVID-19 za strane turiste

Otkazivanje rezervacija gostima: Je li neprofesionalonst pojedinaca iskorištena u novoj hajci na domaćine i kampanji inozemnih posrednika?

Sezona je bila jako dobra, može li sljedeća biti još bolja? Property management agencija Irundo savjetuje kako se pripremiti za turističku 2023.

Zbog uvođenja eura, novi obrazac TZ 2 za obračun članarine u turističkim zajednicama u 2023.

Zakašnjeli zahtjevi za odgodu prve rate plaćanja paušala odbijeni, otpis druge svima bez podnošenja zahtjeva

Kamo na jesenovanje ili kad ćemo Hrvatsku ucrtati u mape najboljih jesenskih destinacija u Europi

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Javni poziv za raspodjelu 3,4 milijuna eura hotelima, kampovima, ugostiteljima, OPG-ovima i nautičkom turizmu

Kreće energetska obnova obiteljskih kuća - maksimalna potpora 62.120 eura

Popularno: