Ideje i trendovi
12K

Biramo najbolje planinske kuće za odmor u Hrvatskoj

Obožavate svoju brvnaru ili gorsku kuću koju iznajmljujete? Pošaljite fotografije i podatke pa se uvrstite među najbolje planinske kuće u Hrvatskoj

Nešto je neodoljivo iskonsko u kućama razbacanim po gorama i planinama, zatočenima u šumskim gustišima ili izloženima sunčevim zrakama na zelenim proplancima. Grgoljenje šumskog krajolika, življa i raslinja, ili huk sove u noćnim satima tamo gore, iznad naložene vatrice u kaminu i dimnjaka, pucketavo i mirisno drvo planinske kuće koje drago nam je svima.

Planinske kuće su posebne - sigurno utočište u divljinama gorskih predjela i toplo gnijezdo u svježim šumskim noćima. Zdravlje duha počiva na samotnim trenucima, postoji li bolje mjesto za osamu od kakve brvnare u planinama? Čak i ako se osamljujemo s najbližima i dragim osobama.

Boravak u planinskoj kući bismo mogli opisati kao povratak na tvorničke postavke - one nude zaborav stresne svakodnevice i suživot s prirodom. Mogu biti vrhunski opremljene uz wellness dodatke ponudi, ali i omogućiti onima koji to žele uživanje u paljenju i paženju vatrice, polagano konzumiranje vremena uz pripremu jela i degustiranje vina iz podruma kolibe.

 


Iako nas kolibe asociraju na sjeverna brdska područja, riječ “koliba” potječe iz grčkog, od riječi kalýbē ≃ kalýptein što znači skrivati. Označavala je drvenu nastambu ili jednostavan zaklon prekriven granjem, slamom i lišćem. U slavenskim jezicima koliba je sinonim riječima “istina” i “izvor”. Možda zato što u tim bajkovitim drvenim kućicama pronalazimo sebe i vraćamo se izvorima svojih čuvstava i samospoznaje. Onaj prizemni “mi” priznat će da je koliba sinonim riječi izvor zato što se u kolibama čuvala zimnica pa je bila izvor hrane i topline u hladnim mjesecima.

 

Prve brvnare su građene na području Europe u brončanom dobu, što je negdje oko 3500 godina prije Krista. Najviše ih je na području Skandinavije i Istočne Europe, kao i u Americi, s obzirom na to da su kolibe bile prve nastambe europskih doseljenika. Od jednostavne gradnje drvenim trupcima, kolibe su napredovale do pravih dvoraca. Arhitektonska rješenja su sve maštovitija, a udobnost nenadmašna. Pogledajmo prvo neke od najljepših planinskih kuća u svijetu…

 

1. Montagne Alternative, Orsières, Švicarska

Montagne Alternative, Orsières, Švicarska

S pogledom na Mont Blanc, švicarski Montagne Alternative nudi smještaj u dizajnerski rekonstruiranim stajama. 
 

2. Villa Boreale, Petite-Rivière-Saint-François, Kanada

Villa Boreale Petite-Rivière-Saint-François, Kanada

Villa Boreale je starinska koliba u Kanadi, preuređena u skandinavskom minimalističkom stilu. Ima četiri spavaće sobe i može ugostiti 14 osoba. 
 

3. A-Frame Haus, Park City, SAD

A-Frame Haus, Park City, SAD

Spoj modernog dizajna i tradicionalnih materijala kod A-Frame Haus u planinama blizu Park cityja u SAD-u.
 

4. Hillside Hideout, Upper Wye Valley, Velika Britanija

Hillside Hideout, Upper Wye Valley, Velika Britanija
 

Hillside Hideout u Velikoj Britaniji je popularno staycation odredište (odmor nedaleko od kuće). Koliba nema pitku vodu, ali je okružena pitkom vodom, a u blizini se nalazi i prirodni bazen za osvježenje u vrućim mjesecima. 
 

5. Lodgers Lodge, Švedska

Lodgers Lodge, Švedska

Lodgers Lodge u Švedskoj je luksusna planinska kuća za odmor gdje se uz smještaj nude i različita iskustva poput susreta s losovima i sobovima, jahanja konja, lova na polarnu svjetlost, hiking, vožnja zaleđenim jezerom, privatni kuhar, itd. 


Planinske kuće za odmor u Hrvatskoj

Monsalbius, Baške Oštarije

Monsalbius, Baške Oštarije
Monsalbius, Baške Oštarije

Monsalbius u Baškim Oštarijama je čarobna kuća u Parku prirode Velebit. Spoj rustikalno-planinskog i moderno dizajniranog interijera u mirnom okruženju može značiti samo savršen odmor i slatke uspomene iz zelenog srca Like.


The Forest Villa, Gospić

The Forest Villa, Gospić

Nekada seoska kuća, a danas The Forest Villa, nedaleko od Gospića, prava je planinska ljepotica za osam osoba, s terasama savršenima za ispijanje čaja ili kave u bistrim jutrima s pogledom na vrhove Velebita.


Koje su najbolje planinske kuće za odmor u Hrvatskoj?

I vaša planinska kuća za odmor može biti na listi bajkovitih utočišta za ljubitelje gorja, šuma i osamljenih proplanaka u Hrvatskoj.
 

Pošaljite fotografije i opis svoje gorske smještajne ponude na
urednistvo@cimerfraj.hr 
i budite dio posebnog priloga o najboljim planinskim kućama za odmor u Hrvatskoj

Spremi

Zavjese za prozore: Kako odabrati idealne zavjese za kuću ili stan?

Pola milijuna eura turistički nedovoljno razvijenim područjima Zagrebačke županije

Ima li privatni iznajmljivač pravo tražiti identifikacijske dokumente od gosta?

7 korisnih načina na koje privatni iznajmljivači mogu doprinijeti prosperitetu lokalne ekonomije

Paušal za privatne iznajmljivače lako može biti 750 kuna po krevetu u 2019. godini

7 elemenata uspješne promotivne ponude koja će povećati broj rezervacija

Gostoprimstvo u posljednji čas: Jednostavna čokoladna torta s maslinovim uljem

Istra Bike&Bed – Natječaj za poticanje raznolikosti ponude privatnog smještaja

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Kako književni turizam može unaprijediti destinaciju i nas

10 najpopularnijih turističkih atrakcija na svijetu u 2022.

Popularno: