Propisi i Zakoni
8.6K

O obvezi ispitivanja bazenske vode za privatne iznajmljivače ili kako od nadležnih institucija dobiti konkretne odgovore

[Pitali ste nas, pitali smo nadležne] Jesu li privatni iznajmljivači obveznici periodičnog ispitivanja kakvoće bazenske vode?

Na naše adrese stiglo je nekoliko vaših upita, potaknutih nedavnim objavama nekolicine TZ-ova o novoj zakonskoj obvezi ispitivanja kakvoće bazenskih voda za privatne iznajmljivače. Tragom tih upita, kontaktirali smo nadležne institucije - Nastavni zavod za javno zdravstvo (ZJZ) Primorsko-goranske županije čiji dopis je povod objavama TZ-ova i Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske.

U spomenutom dopisu Zavoda stoji da "sukladno članku 1. Pravilnika o sanitarno-tehničkim i higijenskim uvjetima bazenskih kupališta te o zdravstvenoj ispravnosti bazenskih voda (NN 59/20, 89/22) i članku 10. stavka 3. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (NN 79/07, 113/08, 43/09, 130/17, 114/18, 47/20), privatni iznajmljivači smještajnih kapaciteta imaju obvezu ispitivanja kvalitete bazenske vode bazena koji se nalaze u sklopu privatnih objekata za iznajmljivanje te se smatraju bazenima za javnu uporabu". Piše i "navedeni Pravilnik odnosi se i na hidromasažne kade i whirlpool bazene u objektima, ukoliko se voda u njima ne mijenja svakodnevno".
 

Prema navedenom Pravilniku, vanjski bazeni se moraju testirati 2 puta mjesečno, dok se unutarnji testiraju jednom u mjesec dana

Nazvali smo priloženi broj telefona ZJZ-a i dobili informacije da, premda u navedenom Pravilniku piše da se obveza ispitivanja ne odnosi na "vodu bazena za kupanje, koja je u vlasništvu građana i nije za javnu uporabu", na internetu postoji "pojašnjenje Pravilnika u kojem piše što je točno bazen koji nije za javnu uporabu".
 

Prema tumačenju ZJZ Primorsko-goranske županije, bazeni privatnih iznajmljivača jesu bazeni za javnu uporabu i obveznici su ispitivanja kakvoće vode


Jedni u kupe, drugi u špade

"Pojašnjenje" koje spominju nismo pronašli na internetu, ali na stranici Državnog inspektorata - Bazenske i kupališne vode stoji da se obveza ispitivanja kakvoće vode bazena ne odnosi na:
  • vodu bazena za kupanje, koja je u vlasništvu građana, a nije za javnu uporabu te se ne iznajmljuje za korištenje gostiju;

  • na saune, hidromasažne kade i slično.


Iz toga slijedi da, ako se bazen iznajmljuje gostima, podliježe obvezi propisanoj Pravilnikom, dok je tvrdnja ZJZ da obveza uključuje hidromasažne kade i slično netočna, prema Državnom inspektoratu, netočna.

Poslali smo upite u Ministarstvo zdravstva i u Državni inspektorat pa dobili neke odgovore.
 

Službenici za informacije Pitije

Iz Inspektorata su nam poručili da je za tumačenje navedenih propisa nadležno Ministarstvo zdravstva. Iz Ministarstva zdravstva je stigao odgovor u kojem se citira navedeni Pravilnik. Dopis završava rečenicom: "Obzirom da je voda  jedan od medija prijenosa zaraznih bolesti vlasnici privatnih bazena za vlastitu uporabu u cilju zaštite vlastitoga zdravlja mogu dostaviti svoju vodu na analizu, ali im to nije zakonska obveza".

Na ponovljene molbe za konkretnim odgovorom smatraju li se privatni iznajmljivači vlasnicima bazena za vlastitu uporabu, nismo još dobili odgovor.


Cijena? Prava sitnica

U međuvremenu, iz ZJZ Primorsko-goranske županije ustraju u svojim tvrdnjama da se ova obveza odnosi i na privatne iznajmljivače još od 1. siječnja 2021. kada je na snagu stupio spomenuti Pravilnik. U tom slučaju, privatni iznajmljivač sklapa ugovor s područnim ZJZ o provođenju navedenih analiza vode u bazenu. Djelatnici nadležnog Zavoda uzimaju uzorke u skladu s propisanom dinamikom i obrađuju rezultate analize. 

Iznajmljivač smije i sam uzeti uzorak bazenske vode i dostaviti ga ZJZ-u, ali iz Zavoda takvu praksu ne preporučuju je, kako kažu, uzorak se može kontaminirati do laboratorija pa je bolje da ga uzme stručna osoba. 

Cijene tih obveznih usluga su, prema informativnoj ponudi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije

Jedanput godišnje
1 x godišnje Legionella spp. - 66,36 € / 500,00 kn s PDV-om
Analiza vode za punjenje bazena s uzorkovanjem - 94,40 € / 711,25 kn s PDV-om
Mjesečni trošak uzorkovanja
1 x mjesečno uzorkovanje s trihalometanima - 99,54 € / 750,00 kn s PDV-om
2 x mjesečno uzorkovanje bez trihalometana - 48,11 € / 362,50 kn s PDV-om
Ukupni mjesečni trošak uzorkovanja (bez uzorkovanja koje se obavlja 1 x godišnje): 147,65 € / 1112,50 kn s PDV-om
 

Zdravlje ispred zarade

Činjenica je da je zdravlje, kako naše, tako i naših gostiju važnije od veće zarade. Nama je u interesu da vodimo računa o kakvoći vode u našim bazenima jer to su privatni bazeni, u našem vlasništvu, nisu za javnu uporabu, ali ih koriste naši gosti. A naši gosti su naša odgovornost, i zato vodimo računa o higijeni bazena i bez nametanja obveze ispitivanja bazenske vode.

Za konkretna pojašnjenja aktualnog Pravilnika o sanitarno-tehničkim i higijenskim uvjetima bazenskih kupališta te o zdravstvenoj ispravnosti bazenskih voda je nadležno isključivo Ministarstvo zdravstva, čekamo nedvosmislen odgovor.


Disclamer
Spremi

Oslobođenje plaćanja turističke pristojbe samo za iznajmljivače koji su odjavili kategorizaciju i čiji su objekti oštećeni u potresu

`Ako je ikada bila dobra prilika za razvoj obiteljskog mikropoduzetništva, onda je to sada´

Koliko često treba mijenjati jastuke?

Iznajmljivači i cikloturizam - prilagodba smještajne ponude za dulju sezonu

Planiranje vrta i uređenje okućnice smještajnog objekta

Pelješki mostodont - je li most kraći put i za upitne investicije?

Novi Pravilnik o turističkoj članarini - još jedno povećanje davanja privatnih iznajmljivača?

Pet friendly apartmani: Pravila i preporuke za boravak gosta s kućnim ljubimcem

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Najbolji doručak je doručak kod domaćina

Kako postati iznajmljivač u 13 (sretnih) koraka

Popularno: