Aktualno
1 10.8K

Treba li zabraniti iznajmljivanje u stambenim zgradama?

[ANKETA] Makarani kreću u obračun s betonizacijom i ilegalnim iznajmljivačima. Zabrana iznajmljivanja u stambenim zgradama bi mogla biti jedan od alata... Je li to način da se razdvoje domaćini od rentijera?

“Nekim gradovima je možda u interesu poticati razvoj turizma i dozvoliti iznajmljivanje u stambenim zgradama, no nama je potreban korak u suprotnom smjeru”, izjavio je makarski gradonačelnik Zoran Paunović u razgovoru s Tportalom “Gradonačelniku Makarske dosta masovnog turizma i rentanja na crno: Ovo je njegov plan”.

Paunović je još krajem ožujka na sjednici Turističkog vijeća Grada Makarske iznio neke od svojih ideja s ciljem borbe protiv masovnog turizma i nereguliranog tržišta privatnog smještaja. Procjenjuje da oko 20% turista u Makarskoj boravi bez prijave i poziva sve građane da prijavljuju takve slučajeve.

U tu svrhu pokrenut će se internetska stranica i aplikacija, pri čemu Paunović naglašava da cilj nije povećanje prihoda lokalne samouprave i punjenje državnog proračuna, već uvođenje reda i jednakog položaja za sve iznajmljivače.


"Kalkulantski turizam" bez kontakta s domaćinima

“Makarski turizam je izgrađen na obiteljskom smještaju i zato treba pažljivo postupati, no posljednjih godina situacija je eskalirala: stambene zgrade grade se isključivo radi iznajmljivanja, nastala je cijela nova industrija u kojoj gosti više nemaju apsolutno nikakav kontakt s domaćinom. To je kalkulantski turizam u kojemu stan postaje investicija i slabo se oporezuje - dok se s druge strane prostor devastira, a mlade obitelji više nemaju priliku ni unajmiti, a kamoli kupiti stan za svoje potrebe”, nastavlja Paunović.
 

Poziva državu da izmijeni propise i ukine mogućnost kategorizacije stanova u zgradama s više suvlasnika, bez suglasnosti svih stanara

“Stanovi jesu privatno vlasništvo, ali zajednički prostori, hodnici zgrade, parkirališta i drugi sadržaji to svakako nisu. Ovakva promjena zakona i prakse bila bi brzo, ali i dugoročno rješenje”, dodaje Paunović.
 

Zabrana iznajmljivanja u stambenim zgradama kao oružje protiv betonizacije

Inače, Makarska je, uz Vir, odavno postala sinonim za apartmanizaciju. U gradu i okolici je dvadesetak hotela. Legalnih privatnih iznajmljivača je nešto manje od 4 tisuće na 13-ak tisuća stanovnika. Iz ribarskog gradića, Makarska se opružila kud god je mogla, pa i visoko na obronke Biokova.
 

Čak 83% Makarana smatra da je neplanska gradnja negativno utjecala na imidž Makarske kao destinacije, a 63% građana se smatra nezadovoljnima izgledom svoga mjesta. Više od polovice ispitanih vjeruje da će to utjecati i na smanjenje turističkog prometa u budućnosti

Ovo su tek fragmenti Istraživanja utjecaja neplanske gradnje na razvoj održivog turizma Makarske rivijere, autora Josipa Mikulića, iz 2006. Situacija danas je gora.

U veljači ove godine, Makarska se pod vodstvom Paunovića uključila u inicijativu protiv bespravne gradnje koja je pokrenuta u Istri. U tri tjedna akcije na području 17 istarskih gradova i općina prijavljeno je više od 300 spornih slučajeva.

U 2022. u Makarskoj je izmijenjen Prostorni plan s ciljem da se zaustavi širenje građevinskih područja i betonizacija. Trenutno negativan primjer betonizacije i apartmanizacije, uskoro bi mogao postati primjer uspješne borbe protiv istog.

​Što mislite?

 
Spremi

Medico Home madraci: Kakav madrac se najviše isplati kupiti za turističke ležajeve?

Pomoćni ležaj u apartmanu - koji su uvjeti namještanja i može li se dodatno naplatiti sklopivi ležaj

Nelegalno iznajmljivanje ponovno u nadležnosti turističke inspekcije

Deklaracijom o hrvatskom prostoru arhitekti poručuju: “Stanje je alarmantno… Prostor se može potrošiti i prestati biti turistička atrakcija!”

Hiking oko Šibenika: Ples po rubu kanjona Čikole pješačkom stazom sigurnom za sve uzraste

Kada su tepisi visokog flora bolja opcija od tepiha ravnog tkanja?

Kako književni turizam može unaprijediti destinaciju i nas

Hoće li 2022. godina biti godina velikog oporavka globalnog turizma?

1 komentara Uključi se u raspravu
Dubravko - DUBROVNIK 15.09.2023 15:16
Ono što TREBA ZABRANITI su apartmani u garažama!! Ako 64m2 stan ima 3 zvjezdice, kako ex garaža površine 25m2, s jednim vratima i visinom od 250 cm može imati isto toliko?!? Ti apartmani su čak dobro popunjeni, ali tko su ti gosti? Oni koji rade nered, kojima je sve skupo, koji u trgovini pola sata kupuju 2 mrkve i 1 luk jer im je sve skupo? I svi oni koji na stepenicama pred crkvama i spomenicima uredno ručaju i ostavljaju otpatke. To je turizam?
Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Uskrsni blagdani 2023. ruše turističke rekorde - najpopularnije su privatne kuće za odmor i vile

Suhozid - tragovima čipke od kamena

Popularno: