Propisi i Zakoni
6.6K

Najbolji doručak je doručak kod domaćina

[Pitali ste, ispitali smo] Koje uvjete moramo zadovoljiti ako želimo uz smještaj pružati uslugu prehrane, odnosno doručka? Usput smo saznali i što znači pojesti najbolji doručak, kao i zašto je sve doručak važan

Pružanje usluge doručka uz smještaj već neko vrijeme nije posebno atraktivan segment poslovanja iznajmljivačima.

Zakonodavac je postepeno ukidao mogućnosti pružanja usluge prehrane uz smještaj - od kontroverznog propisa da domaćin smije posluživati ručkove i večere ako na razdaljini od 15 kilometara nema drugog ugostiteljskog objekta, do potpunog ukidanja tih obroka u obiteljskom smještaju prošle godine.

Tako je izmjenama Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti koje su na snazi od 25. studenoga 2021., domaćinstvima ostala samo mogućnost pružanja usluge doručka svojim gostima.

 


Najbolji doručak je doručak - kojeg smo pojeli!

Gotovo svi nutricionisti se slažu jednom - da je doručak izuzetno važan obrok u danu i da ga ne bismo smjeli preskakati. Oko namirnica koje je dobro konzumirati u trenucima kada se naš organizam priprema za nove dnevne izazove, ne slažu se svi. Međutim, postoje namirnice koje svi smatraju zdravima i odličnim izborom za početak dana. Koje su to namirnice?

Jedno jaje sadrži 6 grama proteina zbog čega pomaže graditi i održavati naše mišiće, dok se dulje istovremeno dulje osjećamo siti. Jaja za doručak možemo kombinirati s namirnicama poput jogurta, kefira ili svježeg sira. I ovi mliječni proizvodi su bogati proteinima, zadržavaju osjećaj sitosti, a sadrže i probiotike koji reguliraju našu probavu. Voće je također idealna namirnica za početak novog dana. Obilje vitamina, minerala i vlakana u svježem voću doza je energije svima potrebna za svjež jutarnji start. Bobičasto i šumsko voće ima manje šećera od ostalog voća i više antioksidansa pa je izuzetno za čišćenje organizma. Voće možemo pripremiti kao ukusan smoothie, sok ili ga umiješati s jogurtom i zobenim pahuljicama. One sadrže E, B1, B2 vitamine, kalcij, kalij, magnezij, cink, selen, bakar, silicij i mangan te fitokemikalije koje imaju antioksidativno djelovanje pa čuvaju stanicu od slobodnih radikala, krivaca za razvoj niza bolesti. Bogate su vlaknima zbog čega snižavaju razinu šećera u krvi i pružaju nam osjećaj sitosti. Sjemenke chia ili lan su također bogate vlaknima i  štite naš organizam od niza poremećaja, pomažu hormonalnoj ravnoteži i zdravlju probavnog sustava. Uz doručak se preporučuje kava ili zeleni čaj koji podižu raspoloženje, djeluju antioksidativno i potiču metabolizam. Što god pripremili i pojeli za doručak, neka bude umjereno. Uslast!

 

 

Izmjenu Zakona o ugostiteljstvu i ukidanje mogućnosti posluživanja ručaka i večera nisu pratile izmjene pravilnika i propisanih minimalnih uvjeta pa iznajmljivač, koji sada smije svojim gostima poslužiti samo doručak, mora zadovoljiti jednake uvjete kao i za puni pansion

Primjerice, za kategorije apartmana i kuće za odmor, posluživanje doručka iziskuje:

 • odvojene prostorije za pripremu (kuhinja) i blagovaonicu koje mogu posebne namjene ili one koje se koriste u domaćinstvu za potrebe domaćina


Kuhinja mora imati:
 

 • prozore s mrežicom protiv insekata na otvaranje ili uređaj za odbijanje insekata;

 • vodootporni i neklizajući materijal poda;

 • zid koji je do 2 metra visine obložen vodootpornim materijalom;

 • vodootpornu tkaninu za gašenje požara;

 • punu kutiju prve pomoći;

 • ormar sa sredstvima za čišćenje i dezinfekciju;

 • prostor za spremnike za otpad;

 • sudoper iz dva dijela ili dva odvojena sudopera;

 • police, ormarići za posuđe i pribor, radne površine od nehrđajućeg metala, ne od drveta;

 • koš za otpatke pored radne površine;

 • uređaje za termičku obradu namirnica (štednjak) i uređaje za odvod isparavanja (napu);

 • “primjereno posuđe i pribor odgovarajuće kvalitete”;

 • umivaonik za osoblje u kuhinji s tekućim sapunom, papirnatim ručnicima ili aparatom za sušenje ruku;

 • hladnjake s kontrolom temperature;

 • hrana ne smije biti u kontaktu s policom ili podom;

 • zahodsku kabinu i umivaonik s ogledalom za osobu koja priprema hranu.


Blagovaonica mora imati:
 

 • stolove i stolice;

 • stolnjake ili podloške;

 • platnene ubruse ili papirnate salvete po osobi;

 • grijanje, osim u objektima koji se iznajmljuju samo ljeti;

 • hlađenje;

 • vješalice za odjeću.

 

S obzirom na to da privatni iznajmljivač smije posluživati isključivo svoje goste, sanitarna knjižica nije potrebna!

 

Što je za turista najbolji doručak?

Nekako je neopazice i bez protesta iznajmljivača, puni pansion u obiteljskom smještaju otišao u zaborav. Zaboravljeni su stari običaji kada se gostima služila ulovljena riba ili divljač, kad su im se nudili proizvodi iz obiteljskih vrtova, kada su gosti i domaćini dijelili trpezu.

Postoji li ljepši način od pokazivanja gostoprimstva od ugošćavanja za ručkom ili večerom?

Sve manje iznajmljivača to zapravo i radi, a hektičan ritam turističke sezone u posljednjim desetljećima ostavlja sve manje vremena i prostora takvu vrstu gostoprimstva.

Činjenica je i da naši gosti vole ručati vani, kušati specijalitete lokalne kuhinje po obližnjim restoranima, a često i sami pripremiti obrok, s obzirom na to da se odsjedanje u privatnom smještaju vrlo često bira zbog kuhinje na raspolaganju. No, bez obzira na dostupnost kuhinje, mnogi se gosti privatnog smještaja raspituju za polupansion ili barem mogućnost posluživanja doručka. Jer to ih rješava brige oko svakog obroka, a s obilnim doručkom u smještaju vrlo lako sljedeći obrok na putovanju može biti tek večera, što ostavlja dosta vremena i bezbrižnosti za uživanje u atrakcijama destinacija.

I zato je najbolji doručak za turista kod domaćina. Još ako su namirnice za pripremu tog doručka iz našeg vrta ili s obližnjeg OPG-a, ne postoji bolji način za ugostiti i zadržati gosta. Najtoplije gostoprimstvo se servira na tanjurima, a povjerenje i zadovoljstvo putuju želucima.

Spremi

Ljeto bez dosadnih krvopija: Recept za prirodno sredstvo protiv komaraca kućne izrade

Firenca će imati aerodrom s vinogradom na krovu terminala

Ograničavanje ludom radovanje

10 preporuka kako čuvati more za iznajmljivače i goste u obiteljskom smještaju

Marika Marić: Ono što Slavonci koji tu žive vide kao svoj nedostatak, turisti prepoznaju kao prednost

Kriza potiče rezervacije s više noćenja: Koliki popust za dulji boravak ponuditi?

I privatni iznajmljivači u prioritetnoj skupini za cijepljenje protiv koronavirusa

Kako sami popuniti PDV obrasce i prijaviti porez na proviziju?

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Turistička inspekcija - kada i kako podnijeti prijavu?

O obvezi ispitivanja bazenske vode za privatne iznajmljivače ili kako od nadležnih institucija dobiti konkretne odgovore

Popularno: