Intervju: Jasmina Simić, privatna iznajmljivačica o brendiranju smještaja, windusfingu i SUPanju u svojoj ponudi, produljenju sezone i dobrim vjetrovima u turizmu u općini Vir

Otok Vir poznat je po koječemu. Poznat je po divljoj gradnji. Poznat je kao turistička destinacija. Štoviše, poznat je po odličnom destinacijskom menadžmentu. Vir je poznat i po rekordima koje obara u turističkim noćenjima, iako nema niti jednog hotela.

Prema posljednjem popisu stanovništva, općina Vir, koja ima samo jedno naselje, broji tek nešto više od 3000 stanovnika. Bez obzira na to, već 3 godine zaredom ostvaruje preko milijun noćenja i vodeća je po broju ostvarenih rezervacija je u Zadarskoj županiji.

Vir je poznat i po lijepim i šljunčanim plažama. Manje je poznato da se na tim plažama može uživati u raznovrsnim aktivnostima, kao što je surfanje i SUPanje, zahvaljujući povoljnim vjetrovima koji se obrušavaju na ovo područje s Velebita. A kad povoljnog vjetra nema, virski iznajmljivači stvorit će ga sami. S Jasminom Simić, iznajmljivačicom s Vira pričali smo o povoljnim vjetrovima u virskom turizmu, brendiranju smještaja, kako i zašto hobi pretvoriti u posao i može li nam dodatna ponuda produljiti sezonu.

ZI: Koliko se dugo bavite iznajmljivanjem i kako ste počeli s ovim poslom?

Jasmina: Dobila sam otkaz u korporaciji i morala pronaći nove načine zarađivanja. Pružanjem usluge smještaja se bavim od 2014. godine kada sam počela s iznajmljivanjem stana u Karlovcu. Moram priznati da su me tada svi čudno gledali jer otkud turisti u Karlovcu. Meni je to bio odličan način da zaradim i usput upoznam ljude i kulture iz cijelog svijeta. Da, bilo je turista u Karlovcu i ima ih sve više. Iznajmljivanjem na Viru se bavim se od 2015. godine.

ZI: Kojim kapacitetima raspolažete?

Jasmina:
 Obiteljska kuća na Viru trenutno može ugostiti deset gostiju, a planiram proširenje kapaciteta za sljedeću sezonu.

Dream Day SUP&Surf kuća

ZI: Kako ste se odlučili za brendiranje smještaja, odnosno uvođenje dodatne ponude - škole surfanja i SUPanja?

Jasmina: Windsurfing je moja velika strast. Pohađala sam windsurfing škole po hrvatskoj obali, kao i u inozemstvu - grčkim otocima Karpathos i Rhodes i kanarskom otoku Lanzarote. Ljeto nakon otkaza sam provela radeći u najpoznatijem windsurfing centru na Bolu. Iz želje da gostima u obiteljskoj kući na Viru ponudim jedinstveni doživljaj učenja nove vještine, otvorila sam SUP&SURF kuću.
 

Vodeni sportovi su sve popularniji u svijetu te kao takvi postaju nezaobilazan element aktivnog odmora današnjeg turista.

Kombinacija jedrenja na dasci uz vjetar i veslanja na dasci prilagođena je svakoj turističkog destinaciji koja želi kreirati jedinstveni doživljaj za svog gosta i stvoriti motiv za njegov povratak. Tako se obogaćuje smještajna ponuda i istovremeno odmor gosta, a hrvatski turizam se promovira na nov i moderan način dodajući jedinstvene vrijednosti.

ZI: Što još nudite unutar svoje ponude kao dodatne pogodnosti?

Jasmina: U Dream Day SUP&SURF kući, 150 metara od mora, gostima osiguravamo prve korake u predivan svijet windsurfinga kao i stand up paddling izlete koji pružaju nezaboravan doživljaj otkrivanja netaknute prirode otoka Vira - obilazak venecijanske utvrde Kaštelina iz 17. stoljeća i obilazak pomorskog svjetionika Vir iz 19. stoljeća koji je preuređen u modernu Vilu Lanterna. Trenutno radim na zajedničkoj ponudi s najpoznatijom konobom na Viru. U pripremi je i ljetni windsurf kamp s kolegama iz Slovenije.

ZI: Iznajmljujete li smještaj kao privatni iznajmljivač? Fizičke osobe ne mogu iznajmljivati sportsku opremu, već samo posuđivati. Kako to ide kod Vas?

Jasmina: Smještaj iznajmljujem kao privatni iznajmljivač, a aktivnosti windsurfa i stand up paddlinga preko obrta.

ZI: Je li brendiranje smještajne ponude utjecalo na veću popunjenost Vaših kapaciteta i na ostvarivanje većih prihoda od turizma (npr. veće cijene smještaja)?

Jasmina: Očekujem da brendiranje produži sezonu i tako ostvari veće prihode.

ZI: Spajanje hobija i posla, mnogima se čini kao ostvarenje snova. S kakvim se poteškoćama susrećete u toj kombinaciji?

Jasmina: Najveća poteškoća je dugi rok povrata investicije kao i puno vremena i truda, a rezultati su malo vidljivi u početku. Vani jer normalno da se ljudi upuštaju u poduzetničke pothvate, dok je kod nas poduzetnička klima drukčija, kod nas ste još uvijek malo čudni, da ne kažem ludi. Međutim, osmijeh gosta nakon winsurfing sata ili stand up paddling izleta uvijek tjera dalje. Kada netko tko je obišao najpoznatije turističke lokacije Grčke i Hrvatske, po povratku u Englesku na društvenoj mreži FB stavi upravo naslovnu sliku sa stand up paddlinga na Viru, znate da radite pravu stvar.

Dream Day SUP&Surf kuća ili priča o brendiranju obiteljskog smještaja

ZI: Kakvi su Vaši dosadašnji rezultati i što očekujete u budućnosti?

Jasmina: U dvije sezone smo narasli od smještaja za 4 osobe na kapacitet za 10 osoba. Osmišljeni su tečajevi za windurfing, kao i stand up paddling izleti prema individualnim potrebama gostiju. Osim gostiju koji žele aktivno provesti svoj godišnji odmor i naučiti vještine windsurfinga i stand up paddlinga, u budućnosti očekujem i sve više digitalnih nomada koji će upravo Dream Day SUP&SURF kuću odabrati za svoj surf ured. Tome će doprinijeti dodatno ulaganje u opremu, ali i povećanje smještajnih kapaciteta.

ZI: Osim sezonskog posla iznajmljivanja, osnovali ste i tvrtku Simić Savjetovanje te nudite poslovne savjete i radite na prijavama za bespovratna sredstva iz EU fondova? Kakve su šanse za privatne iznajmljivače da dođu do europskih financijskih potpora?

Jasmina: Imam trogodišnje radno iskustvo u području EU fondova, ali i ostalih poticaja za financiranje. Mogućnosti koje stoje na raspolaganju privatnim iznajmljivačima su na razini natječaja Ministarstva turizma za izgradnju bazena, ili na razini županija za obnovu i proširenje smještajnih kapaciteta, npr. upravo završeni natječaj Splitsko-dalmatinske županije ili pak za Bike&Bed brendiranje, aktualni natječaj Istarske županije.

ZI: Općina Vir je jedna od naših rijetkih destinacija koja ima kvalitetnu strategiju razvoja turizma. Koliko Vam ta strategija i javna uprava pomaže u poslu?

Jasmina: Upravo činjenica da se na Viru puno ulaže u razvoj i promociju turizma, potakla me na bavljenje ovim poslom. Vir više nije otok bespravne gradnje, to je otok gdje je priroda još uvijek netaknuta, gdje borova šumica miriši, čuju se zrikavci, more je kristalno čisto, a navečer možete uživati u pogledu na mnoštvo zvijezda. To je ono što treba komunicirati u promociji Vira, naravno uz sve sadržaje koji su u ponudi za goste. Lokalna uprava puno radi na strateškom pristupu razvoja turizma i to me neobično veseli.

ZI: U mnogim malim domaćim destinacijama, značajan problem iznajmljivača je komunalna infrastruktura, javna rasvjeta, neuređene ceste i staze, a izvan sezone i gašenje sadržaja u destinaciji te prometnih linija. Koliko ste Vi zadovoljni s time na Viru i utječe li to na Vaš posao?

Jasmina: Na Viru smo već 20 godina i nedostatak infrastrukture smo prihvatili bez puno problema. Najviše volim usred sezone otići bosa, nenašminkana i sa soli u kosi do dućana, a da me nitko čudno ne gleda. Puno se u zadnjih par godina napravilo po pitanju infrastrukture i prometne povezanosti i, naravno, još uvijek ima mjesta za poboljšanje. Mene, a i naše goste, veseli taj štih divljine.

Dream Day SUP&Surf kuća ili priča o brendiranju obiteljskog smještaja

ZI: Je li zaživio projekt Lanterna Vir – integralni hotel i što mislite o udruživanju obiteljskih iznajmljivača u integralne hotele?

Jasmina: Moram priznati da nisam nikad čula da je Lanterna Vir trebala zaživjeti kao integralni hotel. Zaživjela je kao Vila Lanterna. Udruživanje obiteljskih iznajmljivača u integralni hotel je još u vrlo ranoj fazi, pretpostavljam da će do toga doći s produljenjem sezone.

ZI: Što vas najviše veseli u Vašem poslu i gdje se vidite za 5 ili 10 godina?

Jasmina: Uvijek me veseli i motivira pokretanje nečeg novog - prva surf kuća u Hrvatskoj zahtijeva prevladavanje svih zamislivih i nezamislivih prepreka, a najviše me veseli kad zapuše dobar vjetar, kao uostalom i u windsurfingu. Nekad ga nema i budete jako nestrpljivi, ali kad zapuše, nema boljeg osjećaja, tada više ništa nije bitno i uživate najviše na svijetu. Voljela bih u budućnosti što više živjeti i raditi na moru, a vjerujem u produljenje sezone i da će mi Dream Day SUP&SURF kuća, 150 metara daleko od mora, to i omogućiti.
Spremi

Bicikl, kajak i SUP - uhvatite priliku za dodatnu zaradu!

9 savjeta uspješnih domaćina: Kakav dizajn apartmana je privlačan gostima?

Hrvatska turistička zajednica proslavila 30 godina rada

Češće internetske prijevare privatnih iznajmljivača u turističkoj sezoni

Siva boja za zid: Je li siva boja pametan odabir i kada je koristiti u interijeru?

I ovu godinu konferencija TURIZAM 365 se može pratiti online

Granice otvorene za građane deset europskih zemalja - brže u Hrvatsku preko stranice Enter Croatia

IQM Pass - besplatna kartica s popustima za goste

1 komentara Uključi se u raspravu
Vlado - Vir 27.07.2017 11:48
Pristup plaži na Lanterni se mora omogućiti i prolaz pokraj nje, zar ne?
Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

`Da bi bili puni čitavu godinu, moramo neprestano pričati priče, utemeljene i iskrene´

`Ako je ikada bila dobra prilika za razvoj obiteljskog mikropoduzetništva, onda je to sada´

Popularno: