Ideje i trendovi
18.9K

Pripreme apartmana za zimu – selidba kućnih biljaka

Priprema apartmana za zimu uključuje niz poslova, od temeljitog čišćenja do selidbe biljaka iz okoliša u apartmane i sobe. Kako biljke pripremiti za selidbu da ih zaštitimo od šoka i propadanja?

Iako najradije ne bismo nikad zaključili sezonu i htjeli bismo da potraje što dulje, dolazi doba godine kada većina iznajmljivača stavlja ključ u bravu, a apartmani, sobe i kuće za odmor, ostaju prazni do idućeg proljeća.

Zatvoriti apartman nije lako; ne samo zato što nam je žao jer je sezona već gotova, već i zato što je nužno obaviti pripreme kako bismo lakše pripremili naše smještajne jedinice u idućoj godini za novu turističku sezonu. Te se pripreme najčešće odnose na temeljito čišćenje svih prostorija i uređaja, a nerijetko se moramo pobrinuti i za okućnicu te lončanice s biljkama unijeti u kuće i apartmane kako bi preživjele zimu.
 

Ispod 10 ºC - vrijeme za selidbu

Ako dosad niste unijeli biljke, sad je krajnje vrijeme za to. Većina nas samo premjesti lonac s biljkom, a poslije se čudimo kad ista počne pokazivati nezadovoljstvo svojim novim okruženjem – interijerom. Biljku je potrebno pripremiti za promjenu okruženja.
 

Većina biljaka koje uspijevaju u posudama su zapravo tropske biljke i toplina im odgovara. One uživaju u suncu i toplom ljetnom zraku, ali nisu u stanju preživjeti zimu na otvorenom.

Biljke treba prenijeti u interijer onda kada se temperatura spusti ispod 10 ºC nekoliko noći zaredom. Na Jadranu se takvo vrijeme najčešće poklapa s berbom maslina koja i simbolično predstavlja pripremu za novu zimu i uživanje u plodovima rada tijekom proljeća, ljeta i jeseni.


Kako sačuvati biljke pri selidbi?

Da bi izbjegli šok kojeg biljka može doživjeti prilikom selidbe iz otvorenog prostora u zatvoreni, potrebno je slijediti par jednostavnih koraka kako bismo pripremili biljke za selidbu:
 

1. Provjeriti unosimo li i kakve nametnike na biljkama  

Biljke koje su boravile na otvorenom podložnije su razvoju nametnika. Prvi korak aklimatizacije biljaka je provjera i temeljito čišćenje od nametnika, malih kukaca kao što su biljne uši, paukova, itd. Osim što mogu naškoditi inficiranoj biljci, mogu se proširiti i na ostale biljke u kući te izazvati pravu epidemiju i uvenuće našeg biljnog svijeta.
 
Kako sačuvati biljke pri selidbi?
 
Savjet: Otuširat ćemo biljke u kadi. Za uklanjanje neželjenih insekata, možemo ju poprskati i uljem neema. Ulje neema je prirodni pesticid koji nije otrovan i stoga vrlo koristan u kućanstvu. ne očekujte trenutan učinak jer neem na nametnike djeluje postupno. Ulazi u tijelo insekta te remeti rad hormona. Kukci gube volju za jelom i parenjem te se tako blokira prirodan proces razmnožavanja nametnika. 
  

2. Razmislit ćemo o presađivanju ili obrezivanju  

Sunce pogoduje rastu biljaka te nije rijetkost da biljka naraste dok je vani. Procijenit ćemo koliko naša biljka ima prostora u loncu i da li joj je potrebno presađivanje u veći. Biljke koje se obrezuju, obrežite ako je potrebno.
 
Kako sačuvati biljke pri selidbi?
 
Savjet: Kod obrezivanja, nikad nemojte odstraniti više od 1/3 biljke. Također je potrebno obrezati i jednaku količinu korijena. Ako presađujete biljku, premjestite je u lonac koji je barem 5 cm širi od prethodnog.
 

3. U početku ćemo unositi biljke samo noću  

Svjetlost i vlaga koju biljka ima vani su drastično veći od onih koji karakteriziraju zatvorene prostore. Šok kojeg biljka može doživjeti često rezultira gubljenjem lišća, narušavanjem općeg stanja i izgleda biljke, a nerijetko biljka i uvene. U početku prilagodbe, biljke ćemo unositi u kuću samo navečer, a ujutro ćemo ih vraćati vani.
 
Kako pripremiti biljke za selidbu?
 
Savjet: Ovaj korak bi trebao trajati i do 2 tjedna u toku kojih bismo postupno povećavali vrijeme koje biljka provodi u zatvorenom prostoru. Kada biljku vraćamo u apartman za iznajmljivanje, često se taj prostor ne koristi i ne grije. Tek povremeno dolazimo prozračiti i zaliti biljke, stoga takvo dugačko vrijeme prilagodbe nije potrebno.
 

4. Zaštiti biljku od hladnoće u apartmanu koji se ne koristi zimi  

Biljku možemo zaštiti na nekoliko načina. Dobar način zaštite korijena biljke je nanošenje sloja malča na zemlju oko biljke u loncu. Malč je smjesa slame koja djeluje kao izolator te sprječava brzo hlađenje ili zagrijavanje tla.
 
Kako pripremiti biljke za selidbu?
 
Savjet: Nećemo škrtariti na slami, stavit ćemo debeli sloj od najmanje 5 cm malča, kako bi naša biljka bila dobro ušuškana za hladnih zimskih noći.
 
Drugi način zaštite je pokrivanje biljaka. Ovdje možemo iskoristiti staru deku, tkaninu ili najlonsku ceradu. Važno je da biljka i dalje dobiva dovoljno svjetlosti tako da je proziran najlon najbolja opcija za interijere.
 
Savjet: Pokrov ćemo razapeti preko biljke koristeći podupirače tako da nigdje ne dodiruje biljke. Ako smo razapeli neprozirnu zaštitu, ostavit ćemo dovoljno veliku rupu koju ćemo okrenuti prema izvoru svjetlosti.
 

5. Osigurati biljkama dovoljno vode, ali bez pretjerivanja

Vjerovali ili ne, biljke češće ugibaju zbog pretjeranog zalijevanja, nego zbog manjka vlage. U proljeće i ljeto potrebno ih je zalijevati češće, dok u zimskom periodu one miruju, pa im treba i manje vlage.
 
Kako pripremiti biljke za selidbu?
 
Savjet: U zagrijanim prostorijama biljke je potrebno zalijevati više nego one u negrijanim apartmanima. Uz adekvatnu izolaciju, nije potrebno često obilaziti biljke. Sami odredite tempo zalijevanja prema potrebama vašeg kućnog vrta i vašim mogućnostima. Ako ste slijedili sve korake prilagodbe biljaka selidbi, vaš apartman će se zelenjeti i iduće sezone na oduševljenje vaših gostiju.
Spremi

Besplatne edukacije za privatne iznajmljivače u Trogiru, Splitu, Poreču...

​Peći na pelete: Koju peć odabrati i koliku snagu trebate za vašu kuću, stan ili apartman?

e-Visitor preplašio iznajmljivače smještaja na crno?

​Crvena kuhinja: Koja boja zida najbolje odgovara crvenoj kuhinji?

Globalna turistička inicijativa protiv plastike

​Sportski turizam - zašto se o njemu toliko priča?

Koji su gosti - najgori gosti?

Zakašnjeli zahtjevi za odgodu prve rate plaćanja paušala odbijeni, otpis druge svima bez podnošenja zahtjeva

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Jeste li ikad odbili rezervaciju gosta iako je vaš apartman bio raspoloživ?

Oglašavanje na društvenim mrežama za iznajmljivače apartmana

Popularno: