Aktualno
4.3K

Europska Amazona udružila 5 zemalja u održivom razvoju atraktivne turističke rute dugačke 1250 kilometara

Hrvatska u suradnji s Austrijom, Slovenijom, Mađarskom i Srbijom razvila veličanstvenu rutu Europskom Amazonom koja prati tri rijeke kroz područje od oko milijun hektara biološke i kulturne raznolikosti

Kroz koliko zemalja protječu tri (naše) rijeke - Mura, Drava i Dunav? Lako bismo ovo pitanje mogli zamisliti u "Potjeri", popularnom kvizu, i vjerojatno bismo se zamislili nad njim da nikada nismo čuli za Europsku Amazonu. Europska Amazona je područje rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav pod zaštitom UNESCO-a od 2012. godine, koje obuhvaća čak 5 europskih zemalja. 

Austrija, Slovenija, Hrvatska, Mađarska i Srbija su zemlje kroz koje se proteže 700 kilometara dugačak zeleni pojas triju navedenih riječnih tokova s oko milijun hektara jedinstvene prirodne i kulturne baštine. To je prvi svjetski 5-državni rezervat biosfere, ujedno i drugi hrvatski, dok onaj prvi obuhvaća područje Velebita još od davne 1977. godine.

U stalne napore da se sačuvaju prirodne i kulturne vrijednosti ovog ogromnog i jedinstvenog područja, spada i projekt Amazing Amazon of Europe – Responsible Green Destination Amazon of Europe proveden u okviru Programa transnacionalne suradnje Interreg Dunav 2014. – 2020. Projekt je sufinanciran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvojIPA fondova Europske Unije i sredstvima Ureda za udruge Republike Hrvatske. U njega je uključeno 14 partnera iz navedenih pet zemalja u potrazi za održivim ekonomskim i turističkim razvojem područja rezervata.

Start biciklističke rute Europska Amazona

Početak biciklističke rute Europske Amazone na granici Slovenije i Austrije


Među hrvatskim partnerima je i Udruga Zeleni Osijek. "Ruta značajnim udjelom od 150 kilometara prolazi kroz Osječko-baranjsku županiju, a povezuje Donji Miholjac i Belišće s Osijekom, kao i Baranjom i Erdutom. Time daje dodatnu vrijednost bogatom cikloturističkom potencijalu istočne Hrvatske, praćenom razvojem specifičnih oblika turizma", ističu u Udruzi.
 

U sklopu projekta "Amazing Amazon of Europe – Odgovorna zelena destinacija Europska Amazona" razvijena su tri nova inovativna turistička proizvoda - Amazon of Europe Bike Trail, River Journey i Amazing Moments

Sada Europska Amazona nudi 1250 kilometara biciklističkih staza, više od 20 nezaboravnih doživljaja i riječno putovanje kroz svih pet zemalja.


Od Austrije do Mađarske na dva kotača

Međunarodna biciklistička ruta "Europska Amazona" (Amazon of Europe Bike Trail) nezaboravan je cikloturistički doživljaj koji prati bujne tokove Mure, Drave i Dunava. Početak staze je u slikovitom gradiću Murcek na slovensko-austrijskoj granici, a s bicikla ćemo sići tek u Mohaču u Mađarskoj. Čak dvije rute - Sjeverna (550 km) i Južna (700 km) vodit će nas s obiju strana rijeka i pokazati nam predivan kulturni i prirodni krajolik svih pet zemalja. 

Međunarodna biciklistička ruta Europska Amazona

Krajolici međunarodne biciklističke rute Europske Amazone ostavljaju bez daha

 

Veličanstveni prizori, okusi i doživljaji Europske Amazone

Europska Amazona nije samo zanimljiva cikloturistima, premda će i oni rado skrenuti s rute da bi vidjeli i iskusili posebnosti područja kroz koja se prostire. Pet različitih kultura, nacionalnih kuhinja i prirodnih bogatstava - zabilježeno je u Nevjerojatnim trenucima (Amazing Moments). Cijelom biciklističkom rutom ucrtane su posebne točke od interesa Europske Amazone, koje nas pozivaju da uskočimo u kanue i otkrijemo najveću riječnu divljinu u Europi, da se izgubimo u veličanstvenim dvorcima i povijesnim gradovima uz kostimirane vodiče, da uživamo u lokalnim kulturnim događanjima, pratimo vinske puteve i okusimo čari autentičnih lokalnih kuhinja i gostoprimstva.

Kanuing na Dravi

Kanuing na Dravi kod Donjeg Miholjca

 

Riječno putovanje uz vodstvo

Rezervirati možemo i Riječno putovanje (River Journey), vođenu turu kanuima. Putovanje započinje u još jednom pitoresknom gradiću Legradu na ušću Mure u Dravu, a završava na širokom ušću Drave u Dunav u čuvenom Parku prirode Kopački rit. Veslat ćemo kroz 12 zaštićenih područja na 8500 kilometara četvornih čarobnih krajolika Austrije, Slovenije, Hrvatske, Mađarske i Srbije.  

Rezervacijom putovanja pomažemo u čuvanju prirode, ugroženih životinjskih vrsta, njihovog staništa, kao i u valorizaciji i zaštiti kulturnih vrijednosti Europske Amazone. Projekt "Amazing Amazon of Europe – Odgovorna zelena destinacija Europska Amazona"  je rezultat dugogodišnjih nastojanja i prekogranične suradnje s ciljem promocije i održivog turističkog razvoja netaknute, raznolike i autentične Europske Amazone. 

Spremi

Nauljeni parket: Je li se pametno odabrati parket premazan uljem?

Kako ugradbene pećnice uklopiti u kuhinje apartmana i kuća za odmor

Hrvatski interijeri uveli mjeru pomoći turističkom sektoru COVID-19: Ne kupujte namještaj i opremu, iznajmite ih

​Crvena boja za zid: Super savjeti gdje i kada koristiti crvenu boju

Što iznajmljivač smještaja mora znati i koje vještine posjedovati?

Paket turističkih zakona usvojen, turistička pristojba u nadležnosti regija i županija

Pelješac obara turističke rekorde, i to ne samo zbog mosta

Čatrnja naša svagdašnja: Od redukcije vode do vječno upaljenih klima-uređaja u apartmanima

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Solarna pismenost - besplatni interaktivni digitalni tečaj za sve građane

Bespovratna sredstava za digitalnu transformaciju malih iznajmljivača na području Europske Amazone

Popularno: