Ideje i trendovi
2.5K

Jesu li korištenje i uzgoj vrta dodatni adut za privlačenje gostiju?

Razmišljate o uzgoju vrta uz turistički smještaj? Zanima vas je li pametno napraviti vrt i uzgajati bilje za goste u kući za odmor, apartmanu, studiju ili sobi? Koje sve prednosti i nedostatke donosi uzgoj vrta i trebate li dopustiti turistima da samostalno održavaju i ubiru plodove iz vrta?

Svjetski turizam se sve više okreće zelenom održivom turizmu i sve je više gostiju koji osim istraživanja ljepota nekog kraja žele ostaviti minimalni trag u prirodi. Dapače, gosti žele doprinijeti održivom zelenom turizmu na način da pomognu prirodi da sačuva svoje prirodno bogatstvo. U cilju zbližavanja s prirodom, sve više gostiju želi konzumirati domaće ekološke proizvode i hranu pripremljenu na tradicionalni način.

Paralelno tome sve se više iznajmljivača pita, trebaju li uz svoje smještajne jedinice napraviti barem malene vrtove u kojima će gosti moći ubrati svježe povrće za konzumiranje. Neki koji su krenuli u tom smjeru za sada su vrlo zadovoljni reakcijom gostiju pa je možda vrijeme da se i vi okrenete stvaranju vrta uz smještajnu ponudu – za veće zadovoljstvo gostiju. Evo koje su prednosti i mane uzgoja vrta uz smještajnu ponudu:


svježe voće i povrće


Svježe namirnice za zdravlje gostiju

Dočekati turiste s košarom domaćih namirnica zasigurno će razveseliti vaše goste. Iako neki gosti uopće ne vole vidjeti vlasnike smještaja, činjenica je da će rijetko koji gost ostati ravnodušan na srdačnu dobrodošlicu i poklon. Ubiranje svježih plodova s vrta prije samog dolaska gostiju i doček gostiju s košarom punom zdravih svježih domaćih namirnica – odlična je prednost posjedovanja vlastitog vrta.

Vrt prepun svježeg povrća posebno će za oko zapeti vrijednim kuharicama i kuharima, posebice ako putuju sa svojom djecom. Naime, obrađivanjem vrta i uzgojem raznih biljaka vašim ćete gostima omogućiti da kuhaju s vrlo zdravim, ali prvenstveno svježe ubranim namirnicama. Ako vaš smještaj posjeduje kuhinju u kojoj će budući gosti pripremati ukusna zdrava jela – mogućnost korištenja vlastitog vrta definitivno je odlična stvar.


uređivanje vrta gostiju cvijeća


Stapanje s prirodom kroz uzgoj vrta

Vašim gostima možete ponuditi i da samostalno obrađuju i posjećuju vrt, što će im omogućiti još bolje stapanje s prirodom. Velik broj gostiju koji žive u gradovima rijetko kada imaju priliku zakoračiti u vrt prepun svježeg povrća i ulazak u takav vrt sasvim sigurno će ih obradovati. Nadalje, vašim gostima također možete ponuditi da vam pomognu u vrtu te se tako u potpunosti stope s prirodom. Dakako, možda ne bi trebali uzimati motiku u ruke za uređivanje vrta, ali možete im dopustiti da samostalno uberu plodove koje će kasnije konzumirati.
 

Posjedovanje vlastitog vrta uz smještaj pokazuje se u mnogim slučajevima kao odlična stvar za dobivanje još boljih recenzija gostiju.

Naime, u užurbanom svijetu, kada većinu namirnica kupujemo u shopping centrima, kuhati sa svježim namirnicama ubranim s domaćeg vrta je prava rijetkost. Dopustite vašim gostima da zajedno s vama pronađu potrebne namirnice u vrtu i oni će vam itekako biti zahvalni. Dakako, nemojte biti nametljivi jer vaši gosti ipak žele odmor, stoga im nemojte previše smetati.


održavanje vrta za turiste


Održavanje vrta zahtjeva pažnju i iskustvo

Možda vam se ideja o posjedovanju vrta za goste čini kao super ideja, no trebate imati na pameti da je održavanje vrta itekako važan posao koji iziskuje vrijeme. Vrt treba svako malo okopavati, čistiti, zasađivati i zalijevati pa trebate odvojiti itekako puno vremena na tu aktivnost.
 

Dakako, ako vrt ostavite u nesređenom stanju gosti mogućnost korištenja vrta neće smatrati nikakvim benefitom, već nedostatkom koji narušava ljepotu smještaja koji su rezervirali. Samim time, vrt se može iz benefita pretvoriti u nedostatak, ako ne odvojite dovoljno vremena za sređivanje.

Odlučite li vašim gostima omogućiti da sami šetaju i uređuju vrt, mogli biste imati dva velika problema. Prvi problem jest moguće neiskustvo u vrtlarenju, čime će gost vrtlarenjem napraviti samo više štete nego koristi. Dakle, gost bi mogao svojim nespretnim odlukama uništiti neke sadnice u vrtu, čime bi vaš vrt ostao bez vrijednog povrća. Drugi problem su moguće ozlijede, koje se mogu pojaviti ako gost ne zna kako koristiti motiku, grablje i ostalo oruđe za sređivanje vrta. Dakako, u vrtu se nalaze i razne male životinjice koje ponekad mogu uzrokovati neki nezgodan ubod, što bi moglo prouzročiti probleme gostu.


luka s vrta uzgoj vrta


Bilo kako bilo, mogućnost korištenja vlastitog vrta definitivno je prednost za gosta jer može koristiti svježe zdrave namirnice ubrane direktno s vrta. Ipak, valja pripaziti jer neodržavanje ili nespretno korištenje vrta od strane gosta – može negativno utjecati na samo zadovoljstvo gosta. Samostalno odvagnite, želite li ili ne svojem gostu omogućiti korištenje vrta i svježih namirnica.

Spremi

Certificirana edukacija za pružatelje usluga pustolovnog turizma u Rijeci, Puli i Splitu

Potrošnja turista: Koliko se promijenila potrošnja turista u Hrvatskoj u posljednjih 20 godina?

Kopriva - vatrena saveznica u borbi za zdravlje i ljepotu

Još nemate rezervacija? Ne treba dizati paniku i spuštati cijene. Oni će doći...

Iz fonda od 100 milijuna kuna sufinanciranje obnovljivih izvora energije i za privatne iznajmljivače

World Travel Market 2022.: Nitko ne bi radio u turizmu

9 prijedloga za zadovoljnije goste (i bolje ocjene apartmana)

Ukrasni kamin na struju: Zašto je pametno odabrati dekorativni kamin na struju?

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Kako zadovoljiti uvjete potpora za gradnju bazena?

Zašto je kvalitetna WiFi veza najvažniji kriterij zadovoljstva gosta u smještaju?

Popularno: