Adrenalin ima mnogo toga zajedničkog s turizmom. Sezonske gužve i svakodnevna komunikacija s različitim ljudima donose nepredviđene situacije pa unose adrenalin i u život domaćina. Iskoristimo ga da probudimo dijete u sebi, igrajmo se i proširimo svoju smještajnu ponudu

Adrenalinski turizam nije novi pojam. Adrenalinski turizam, kojeg još nazivamo i pustolovni turizam, početke svoje popularnosti bilježi još krajem prošlog stoljeća u svijetu, a kod nas početkom ovog, kada je u Poreču otvoren prvi adrenalinski park. Aktivni turizam je širi pojam koji obuhvaća i ovaj adrenalinski.

Adrenalin ima mnogo toga zajedničkog s turizmom. Osim što veliki broj gostiju traži uzbuđenja i aktivnosti na odmoru, bavljenje turizmom je svakako adrenalinski posao. Sezonske gužve i svakodnevna komunikacija s različitim ljudima donose nepredviđene situacije pa često unose adrenalin i u život domaćina.


Što je adrenalin?

Adrenalin je zapravo evolucijski alat kojeg je mudra majka priroda iskoristila kako bi sačuvala ljudski rod od nepredvidljivog slučaja zvanog opasnost. Hormon nadbubrežne žlijezde je alarm koji organizam dovodi u uzbuđeno stanje u trenucima kada je nužna brza reakcija, borba, bijeg, veća snaga ili budnost. Zahvaljujući adrenalinu, opstali smo.

Posljedica paljenja alarma i aktiviranja adrenalina jest otpuštanje endorfina, hormona ugode, nakon što je opasnost prošla. Kombinacija povećanog tjelesnog napora i 'slatkog umora' nakon toga, osjećaji su koji se teško zaboravljaju. Otud i ovisnici o adrenalinu.

Stoga nas ne trebaju čuditi fotografije turista s njihovih dugo očekivanih i dugo planiranih godišnjih odmora. Ima tu blatnjavih neprepoznatljivih lica i rekvizita koji, u najmanju ruku, bude nelagodu u čovjeku. Ništa od toga ne podsjeća ni na kakav oblik odmora kakvog zamišljamo.
 

Iako je upoznavanje s tradicijom neke destinacije i istraživanje autohtonih vrijednosti nekog krajobraza visoko na cijeni, malo tko bi se bunio protiv doze adrenalina za začiniti svoj 'odmor'.


Adrenalinski turizam po spolu


Adrenalinu i pustolovnom turizmu su malčice sklonije žene. Istraživanje AdventurTravelNews-a pokazuje i da samo 17 % avanturista putuje samo, obično se radi o organiziranim turama, među kojima su česta i tzv. teambuilding putovanja. 


Adrenalinski turizam u Hrvatskoj

Adrenalinska turistička ponuda može uključivati adrenalinske parkove, vožnje terenskim vozilima, splavima, čamcima, rafting, jedrenje, planinarenje, jahanje, čak i biciklizam te brojne druge aktivnosti koje se najčešće odvijaju u prirodi. Adrenalinski turizam u Hrvatskoj je danas dovoljno razvijen da svaka destinacija posjeduje zanimljivosti za goste koji vole aktivni odmor.

Prema istraživanju 2017 Virtuoso Luxe Report, svjetske mreže luksuznih turističkih agencija, adrenalinski turizam je visoko na popisu želja prilikom putovanja. Isto istraživanje pokazuje i da Hrvatska izuzetno visoko kotira kao zemlja za pustolovna istraživanja.
 

Definicija luksuza se mijenja - turisti koji imaju novca traže jednostavne stvari - jedrenje s osobnim vodičem i kupanje na nekom od naših pustih otoka je luksuz o kojem sanjaju. 


Adrenalinski turizam

Hrvatska skriva još bezbroj rajskih krajolika gdje se može uživati u različitim avanturama. Rafting i kajakarenje su najpopularniji na čarobnim lokacijama na Cetini, Dobri, Korani, Kupi, Mrežnici, Zrmanji i Uni. Jahanje je popularno u okolici Sinja i Splita, te na kontinentu, u Slavoniji i Baranji. Planinarenje je dostupno gotovo svima - Velebit, Biokovo, Dinara, Mosor, Medvednica, Papuk, Samoborsko i Žumberačko gorje - tek su dio atraktivnih planinarskih ruta nadomak naših destinacija Osijeka, Splita, Makarske, Zagreba, Zadra, itd. 
 

Pronađimo adrenalinsku turističku ponudu unutar ili u blizini naše destinacije i nudimo je zainteresiranim gostima.

Ponudimo im mjesto gdje svoj dragocjeni odmor mogu lako pretvoriti u noćnu moru. I to namjerno. Pričamo figurativno jer, za razliku od prave noćne more, ovdje neće stradati ničiji duh niti tijelo, već uglavnom novčanik. Banalni i predvidljivi odmor u nekoj od turističkih destinacija nije baš svakome zanimljiv. Mnogo gostiju traži akciju, priče u stilu agenta Bonda, prizore za dobre selfije i pozornost svojih kolega i prijatelja kojima će prepričavati događaje s odmora iz Hrvatske.

Nesvakidašnje scene za duhove gladne uzbuđenja bude dijete u čovjeku. Ono razigrano koje još pamti logore od blata i granja, kampove osvojene na prepad i sva ona drveća na koja smo se ipak uspjeli popeti. Netko voli paintball, a netko se hvata ukoštac sa svojim strahom od visine, demonom s kojim se bori još od pentranja po drveću u djetinjstvu.
 

Adrenalin za maštovitiju turističku ponudu

Pustolovni turizam sve više se razvija zahvaljujući djeci u nama koja odmor zamišljaju potpuno drugačije. Probudimo tu djecu u nama kako bi nam pomogli kreirati maštovitiju i intrigantniju turističku ponudu. Povežimo se sa svojim sumještanima koji nude adrenalinske ture, posjeduju adrenalinske parkove ili iznajmljuju vozila i opremu za aktivan odmor.
 

Podijelimo njihove kontakte na svojim društvenim mrežama, nabavimo letke i promotivne materijale, dogovorimo popust za svoje goste ili barem preporukom proširimo svoju ponudu.

Povežimo se horizontalno unutar naše destinacije. Trendovi u turizmu 2017. najavljuju ovu godinu kao godinu novih iskustava i avantura. Jednako tako, prema istraživanju Tomas s početka 2015. godine, turisti koji dolaze u Hrvatsku sve više traže aktivni odmor. Iako je Hrvatska još uvijek destinacija mora i sunca, a time i sezonalnosti, potražnja za novim drugačijim sadržajima je u konstantnom porastu.

Adrenalinski turizam - probudite dijete u sebi

Prema istom istraživanju, između 30 i 50 % gostiju posjećuje nacionalne parkove, zabavne i kulturne sadržaje te prakticira rekreativne i sportske aktivnosti. Najlošijom ocjenjuju elemente ponude destinacija. Nisu samo turističke zajednice i tijela lokalne samouprave odgovorni za kreiranje sadržaja unutar destinacije i dodatnu turističku ponudu onoj smještajnoj.
 

Jačanje turističke ponude destinacije i bolja promocija dodatnih sadržaja je zadatak i nas, domaćina.

Priliku za bolju popunjenost i dulju sezonu potražimo u povezivanju s ostalim djelatnicima u turizmu, restoranima, kulturnim ustanovama, agencijama i turoperatorima.

Osim avanturizma, pojačan interes bilježi i gastronomski turizam, što je još jedna prilika za udruživanje na lokalnoj razini. Samo zajedništvom možemo pobijediti sezonalnost i pomoći izgraditi turistički brend destinacije kako bi i naše poslovanje bilo bolje, a zarada od turizma veća.
Jesmo li i mi, domaćini, ovisnici o adrenalinu?
Spremi

16 malih promjena u dizajnu interijera apartmana koje mogu značiti veliku razliku u broju rezervacija

Proljetno pospremanje – 7 trikova do savršene okućnice

Kako odabrati radijator: 5 koraka za odabir idealnog radijatora

Kada su tepisi visokog flora bolja opcija od tepiha ravnog tkanja?

Kako je Albanija postala hit na europskom turističkom tržištu s 19% dolazaka više nego 2019.

Privatni iznajmljivači i trendovi u turizmu: Slušamo li svoje goste?

Što je viza za digitalne nomade i koje zemlje već nude takvu vrstu dozvole za boravak turista

​Eco-friendly smještaj: Kako napraviti kompost

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Kakve nam trendove u obiteljskom smještaju donosi 2017.?

Što iznajmljivač smještaja mora znati i koje vještine posjedovati?

Popularno: