Aktualno
6.4K

Europska komisija planira stati na kraj iznajmljivanju turističkog smještaja na crno

Europska komisija je objavila prijedlog za povećanje transparentnosti u sektoru kratkoročnog najma s ciljem ujednačavanja propisa na razini EU, provođenja politika održivog razvoja turizma i suzbijanja sive ekonomije

U utorak 8. studenog 2022. Europska komisija je objavila Prijedlog uredbe za povećanje transparentnosti u području kratkoročnog iznajmljivanja smještaja i pomoć javnim tijelima da osiguraju uravnotežen razvoj te djelatnosti kao dijela održivog turističkog sektora.

Potaknut ekspanzijom internetskih platformi za rezervaciju smještaja u kućanstvima, sektor kratkoročnog najma se brzi širi i stalno raste. U okvirima EU, trenutno obuhvaća četvrtinu tržišta smještaja, a u prvoj polovici ove godine je narastao za 138% u odnosu na isto razdoblje lani. Tržište je odabralo kratkoročni najam i danas je isti neizostavni dio turističke ponude sa svim svojim prilikama i izazovima.


Rast na štetu lokalnih zajednica

“Kratkoročno iznajmljivanje smještaja donosi koristi za iznajmljivače, turiste i turistički ekosustav, ali ne bi trebalo rasti na štetu lokalnih zajednica. Današnjim prijedlogom osigurat će se da lokalna tijela imaju podatke koji su im potrebni za potporu održivom sektoru kratkoročnog iznajmljivanja, borbu protiv nezakonitih ponuda smještajnih jedinica i doprinos uravnoteženom turističkom ekosustavu. Oslanjamo se na okvir Akta o digitalnim uslugama, kojim se od platformi zahtijeva da razmjenjuju podatke i pomažu lokalnim tijelima u osmišljavanju i provedbi razmjernih pravila o kratkoročnom iznajmljivanju”, izjavio je Thierry Breton, povjerenik za unutarnje tržište, nakon objave Prijedloga uredbe.

Thierry Breton, povjerenik za unutarnje tržište EU

Thierry Breton, povjerenik za unutarnje tržište


Svrha Prijedloga je osiguravanje transparentnosti u sektoru kratkoročnog najma s ciljem suzbijanja sivog tržišta i pomoći javnim tijelima u provođenju politika za uravnotežen i održivi razvoj turizma. Prikupljanje i razmjena podataka između iznajmljivača, internetskih platformi i javnih tijela trebalo bi biti temelj za djelotvorne mjere kojima bi se rješavali problemi koje nekontrolirana ekspanzija objekata za kratkoročni najam uzrokuje, poput rasta cijena nekretnina što dovodi do nepristupačnih uvjeta stanovanja za lokalno stanovništvo.

Prijedlog je najavljen u ožujku 2020., na javnoj raspravi se našao u studenom prošle godine kao Inicijativa za veću transparentnost platformi, jednostavnije uvjete registracije i razlikovanje povremenog od profesionalnog kratkoročnog najma.
 

Jedinstven registracijski broj

Osnovne odrednice razmjene podataka i transparentnosti Prijedloga uredbe su:

•  registracija iznajmljivača i njihovih nekretnina za kratkoročno iznajmljivanje dostupni na internetu s jedinstvenim registracijskim brojem;
•  obveza internetskim platformama prikazivanja registracijskih brojeva i provjere jesu li iznajmljivači registrirani i prikazuju li točne brojeve;
•  jednostavnija razmjena podataka između internetskih platformi i javnih tijela:
•  upotreba podataka u agregiranom obliku u predstojećem europskom podatkovnom prostoru za turizam u svrhu razvoja inovativnih usluga;
•  praćenje provedbe tog okvira za transparentnost i uvođenje odgovarajuće kazne za nepoštovanje obveza iz ove Uredbe.

U sljedećem koraku, Europski parlament i Vijeće će raspraviti o Prijedlogu i izglasati konačnu Uredbu. Nakon usvajanja Uredbe, države članice će imati dvije godine za usklađivanje propisa i uspostavljanje mehanizama za povećanje transparentnosti u sektoru kratkoročnog najma.

Ovdje se može proučiti čitav Prijedlog uredbe za povećanje transparentnosti u području kratkoročnog iznajmljivanja smještaja.

Spremi

Besplatne edukacije za privatne iznajmljivače u Trogiru, Splitu, Poreču...

Kako je Albanija postala hit na europskom turističkom tržištu s 19% dolazaka više nego 2019.

Akontacija za smještaj: Ima li gost pravo na povrat novca

​Koja su hrvatska skijališta spremna za novu sezonu skijanja?

​Kamin u kući, stanu ili apartmanu: Top 6 razloga za i protiv kamina

Kakvim gostima se nadati izvan glavne sezone?

Pet friendly apartmani: Pravila i preporuke za boravak gosta s kućnim ljubimcem

Kako odrediti optimalnu cijenu smještaja za veću popunjenost i bolju zaradu od turizma?

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Hrvatska ima više turističkih ležajeva od Grčke i Portugala, najviše po glavi stanovnika u EU

Trebaju li mali kontinentalni gradovi turizam?

Popularno: