Dizajn
6.9K

Staklena klizna vrata: 10 karakteristika na koje trebate obratiti pažnju prije kupnje

Želite ugraditi staklena klizna vrata u jednu ili više prostorija vašeg doma ili apartmana? Zanima vas koje sve prednosti i nedostatke donose staklena vrata? Kako se staklena klizna vrata uklapaju u dizajn interijera i pružaju li dovoljno privatnosti stanarima?

Staklena klizna vrata su sve popularniji dizajnerski odabir u moderno opremljenim domovima. Iako su nekada staklena vrata bila rezervirana isključivo za urede, danas staklena vrata sve češće susrećemo i u domovima diljem svijeta.

Staklena vrata su moderno i elegantno rješenje, koje prostoru pruža dodatnu količinu svjetlosti i prostranosti. Razmišljate li o ugradnji staklenih kliznih vrata u vaš dom ili apartman, važno je obratiti pozornost na nekoliko bitnih karakteristika. Saznajte u nastavku koje su to važne karakteristike staklenih vrata:


moderna klizna vrata od stakla


1. Moderno i elegantno rješenje

Staklena vrata elegantno su rješenje, koje nailazi na sve veće odobravanje od strane vlasnika domova i stanara širom svijeta. Popularna staklena vrata domu daju dodatnu eleganciju i zaokružuju čitavu priču oko modernog dizajna. Ipak, nisu za svačiji dom i trebate dobro razmisliti uklapaju li se staklena vrata u vaš prostor.


2. Važnost uklapanja staklenih vrata u karakter interijera

Staklena vrata nisu najbolji izbor za domove koji teže tradicionalnom dizajnu. Kod takvih je prostorija bolje koristiti drvena vrata ili barem neke kombinacije drva i stakla. No, kod modernih domova staklena vrata su itekako poželjena. Dobro razmislite uklapaju li se staklena vrata u karakter interijera i slažu li se s ostalim dizajnerskim rješenjima u prostoriji.


3. Staklena klizna vrata najčešće u kuhinji i kupaonici

Dizajneri staklena klizna vrata najčešće postavljaju u kuhinji, blagovaonici i kupaonici. Postavljanje između kuhinje i dnevnog boravka itekako ima smisla jer se staklenim vratima sprječava prodor intenzivnih mirisa iz kuhinje, a ujedno se osigurava dovoljna preglednost iz i u kuhinju. Što se tiče kupaonice, staklena su vrata odlična zbog velike vlažnosti, ali trebate pripaziti da budu dovoljno zamagljena kako bi pružila dovoljno intime. 


staklena vrata u kupaonici


4. Staklena vrata kao dodatan izvor svjetlosti

Jedna od najvećih prednosti staklenih vrata definitivno je osiguravanje više svjetlosti u prostoriji. Stoga, staklena su vrata posebno pogodna za prostorije koje imaju manjak svjetlosti ili prostorije koje nemaju prozor. Kroz staklena vrata, ovisno o vrsti stakla i dekoracije, proći će dodatna svjetlost pa će prostor izgledati svjetlije, prozračnije i veće.


5. Sigurno staklo za sigurnije korištenje

Staklena vrata uglavnom su napravljena od kaljenog ili laminiranog stakla. Kaljeno staklo ojačano je posebnim tehnikama kako bi pružilo značajan otpor kod bilo kakvih vanjskih utjecaja i oštećenja. Laminirano staklo je zapravo spoj dva stakla, između kojeg se nalazi folija koja sprječava rasipanje stakla i ozljede korisnika. Samim time, možemo reći kako su staklena klizna vrata dovoljno sigurna za sve generacije korisnika.


6. Klizna vrata dobro sprječavaju prodor zvuka i mirisa

Mnogi korisnici zabrinuti su da će kroz klizna vrata prodirati svi zvukovi i mirisi iz susjedne prostorije. No, kod kvalitetnih kliznih vrata to neće biti nikakav problem jer zahvaljujući naprednim mehanizmima odlično sprječavaju prodor zvuka i mirisa. Dakle, ne trebate se brinuti oko izolacije staklenih kliznih vrata jer korisnici su uglavnom zadovoljni karakteristikama zvučne, mirisne i toplinske izolacije.


predivna klizna vrata za sve prostore


7. Staklena klizna vrata sa ili bez okvira

Postoji nekoliko osnovnih vrsta kliznih vrata, a glavna je razlika u samome staklu, dizajnu i okviru. Staklo može biti određene debljine i što je staklo deblje to je sigurnije, ali i teže. Dizajn dakako ovisi o vašim predispozicijama i težnjom za uklapanje vrata u interijer. Neka staklena vrata dolaze s metalnim okvirom koji okružuje čitavo staklo, dok ostala vrata dolaze bez ikakvog okvira. Razlike u izdržljivosti gotovo da i nema pa odabir, sa ili bez metalnog okvira, ovisi isključivo o vašim željama.


8. Specijalna konstrukcija zbog težine vrata

Za razliku od klasičnih drvenih vrata, koja su uglavnom napravljena ili od punog drva ili od šupljih drvenih ispuna, staklena su vrata puno teža od nekih klasičnih vratiju. Zbog povećane težine, vrlo je važno da konstrukcija i mehanizam zatvaranja budu dovoljno čvrsti i izdržljivi kako bi dobro podnosili težinu staklenih vrata. Kod kliznih vratiju taj je problem nešto lakše riješiti, no ako se odlučite kojim slučajem za standardna zakretna vrata – pripazite na kakvoću konstrukcije.


9. Manja razina privatnosti uz staklena vrata

Jedan od problema staklenih vrata svakako može biti manja razina privatnosti. Cilj staklenih vrata jest zapravo propuštanje određene količine svjetlosti pa su samim time takva vrata često prozirna ili djelomično prozirna. Zbog toga, staklena vrata uglavnom pružaju manju razinu privatnosti i nisu povoljan odabir za spavaće sobe. Dakako, ako su vrata izvedena od obojenog ili ukrasnog stakla, onda je razina privatnosti zagarantirana do neke mjere.


laminirano staklo za klizna staklena vrata


10. Visoka cijena kao potencijalni nedostatak

Staklena vrata znatno su skuplja od klasičnih drvenih vrata, posebice ako se radi o nekim naprednijim mehanizmima i dizajnima. Iako cijene znatno variraju, osnovna staklena vrata tankog stakla i osrednje kvalitetnih mehanizama mogu se pronaći za oko 1.000 kuna. Valja naglasiti kako takva vrata neće pružiti izolaciju od zvukova i mirisa, ali ni neke druge odlične performanse. Za kvalitetna staklena klizna vrata trebat ćete izdvojiti od 3.000 kuna na više – ovisno o tome kakav dizajn vam odgovara.

Spremi

Kako sami popuniti PDV obrasce i prijaviti porez na proviziju?

Duljina boravka turista: Koliko dana u prosjeku turisti ostaju u Hrvatskoj na odmoru?

Greencajt - festival za one koji znaju da smo u cajtnotu

Studija ranjivosti na turističku aktivnost: Koliko je vaše mjesto “pogođeno” turizmom?

Vishing, phishing, smishing - sezona je tu, a s njom stižu krađe identiteta i sve domišljatiji prevaranti

Milan Drmić: Kako od stare drvene kuće do tradicijske ljepotice trajne vrijednosti

Božićni ukrasi za kuhinju: Kako ukrasiti kuhinju za još ljepše blagdane?

Dani hrvatskog turizma: Domaćica godine je Vjera Matulić, privatna iznajmljivačica sa srcem

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Klizna sobna vrata: Zašto su klizna vrata odličan izbor i koliko koštaju?

Žuta boja za zidove: 8 savjeta zašto (ne)odabrati žutu boju za zid

Popularno: