Dizajn
720

​Crvena boja zida: Kako crvena boja utječe na emocionalno raspoloženje osobe?

Želite obojati neku prostoriju u vašem domu ili apartmanu u crvenu boju? Pitate se je li bojanje zida u crveno pametna ideja? Kako crvena boja zida utječe na raspoloženje osobe i može li uzrokovati negativne emocije?

Crvena boja definitivno pripada u grupu boja s jakim utjecajem na raspoloženje osoba. Prema tradicionalnim vjerovanjima, crvena se smatra jednom od temeljnih boja ljudskog života. Iako se u uređenju interijera koristi sve češće, mnogi još uvijek strahuju od njezina korištenja. U nastavku vam donosimo nekoliko važnih činjenica o utjecaju crvene boje na ljudske emocije:


crveni zid moderne kuće


Crvena boja ima jaku energiju i važnost

Crvena boja smatra se jednom od temeljnih ljudskih boja i, kao takva, igra vrlo važnu ulogu u ljudskom postojanju. Crvena ukazuje na hrabrost, na postojanje života, na borbenost i uzbuđenje. Glavna odlika crvene boje je jaka energičnost, koja dodatno naglašava prisutne ljudske emocije.

Iako je mnogi izbjegavaju, crvena boja zida može biti itekako upečatljiva u vašem domu. Crvena boja prostoru pruža jednu intrigantnost i uzbuđenje pa je posebno pogodna za korištenje u nekim zajedničkim prostorijama. Dakako, valja pripaziti s korištenjem crvene boje jer svako pretjerivanje može prouzročiti kontraefekt.


crveno bijeli zid u stanu


Tradicionalno vjerovanje da je crvena temelj života

Prema tradicionalnim vjerovanjima, crvena boja simbolizira temelj ljudskog života. Samim time, jasno je kako je crvena boja iznimno važna u ljudskoj podsvijesti već tisućama godina. Crvena boja ujedno simbolizira ljudsku krv koja je početak i kraj svega, odnosno ljudskog života.

Zahvaljujući tradicionalno ukorijenjenoj crvenoj boji, ta boja izaziva snažnu ljudsku reakciju i uzbuđenje. Mnogi dizajneri su vrlo pažljivi s korištenjem crvene boje jer može, u nekim slučajevima, dovesti do emocionalnog preopterećenja. Stoga, valja biti pažljiv gdje i kada koristiti crvenu boju za zid.


crveni zid boja emocionalnog raspoloženja


Snažno emocionalno uzbuđenje uz naglašavanje raspoloženja

Crvena boja zida definitivno će prouzročiti snažno emocionalno uzbuđenje – bilo pozitivno, bilo negativno. Možemo reći kako će crvena boja samo dodatno naglasiti vaše trenutno raspoloženje. Osjećate li se veselo, crvena boja će pojačati osjećaj veselja, a osjećate li se ljutito – crvena će tu ljutnju još više produbiti.

Zanimljivo je kako crvena boja može pobuditi razna raspoloženja, od radosti i uzbuđenja pa sve do iritacije i ljutnje. Želite li moderan zid koji će vašem domu pružiti dodatnu dozu intrigantnosti i uzbuđenja – slobodno odaberite crvenu boju. No, pripazite s korištenjem te boje jer crvena boja zida može imati i svojevrstan kontraefekt.
Spremi

Nedo Pinezić: Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti i BORGijanje društvenog uređenja

Beskontaktna tehnologija u privatnom smještaju - saveznik u privlačenju gostiju

Državljani trećih zemalja više ne moraju imati potvrdu o uplati, dovoljna je rezervacija smještaja

Otvorene prijave za Suncokret ruralnog turizma 2020.

Kako odabrati radijator: 5 koraka za odabir idealnog radijatora

Prosječna cijena apartmana: Koliko iznosi i o čemu ovisi cijena najma apartmana?

Poticaji privatnim iznajmljivačima i OPG-ovima za ugradnju solarnih sustava

Kućni red - pouzdan saveznik kod neugodnih situacija s gostima

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Žuta boja za zidove: 8 savjeta zašto (ne)odabrati žutu boju za zid

​Crvena boja za zid: Super savjeti gdje i kada koristiti crvenu boju

Popularno: