Dizajn
21.9K

7 savjeta za štedljivo oblikovanje okućnice koja će zadiviti naše goste

Kako urediti dojmljivu okućnicu s vrtom, a pri tome ne potrošiti puno novca i održavati ju uz minimalne troškove?

Uređenje okućnice nije uvijek jednostavno niti cjenovno pristupačno. Posebno je teško održavati okućnicu uz skupe troškove vode. Mjeseci pred nama u kojima se najavljuju velike vrućine i brojni gosti mogli bi donijeti i redukcije.

Stoga bismo ovu godinu mogli okućnicu oplemeniti tako da nam temelj planiranja budu uštede.


1. Dobar plan za oblikovanje okućnice je zlata vrijedan

Planiranje je majka svih ušteda. Stihijska potrošnja novca rijetko dovede do pozitivnog salda. Stoga je prvi korak ka štedljivom oblikovanju okućnice uzimanje velikog komada papira u ruke i olovke. Taj papir će nam poslužiti da na njemu nacrtamo sve segmente svog vrta ili okućnice smještajnog objekta i isplaniramo kako namjenski uštedjeti novce.

Alat za vrtlarenje
 

2. Naučimo kako pojesti slona

Ne znamo zašto bi itko htio pojesti slona, ali zato znamo kako se slon jede. Zalogaj po zalogaj. Tko kaže da moramo odmah urediti čitavu okućnicu i vrt “kad se već radi”? Zašto ne bismo uređivali komadić po komadić, ustanovili svoj stil, čekali povoljne prilike. Posebno ako smo početnici u uređivanju okućnice. Možda nas brzina kojom sve uredimo ipak iznenadi.

Tačke
 

3. Izgradimo gredice i staze

Ako vrt podijelimo u segmente i sagradimo gredice među kojima ćemo napraviti staze, dobit ćemo manju površinu za obrađivanje i zalijevanje. Takav pristup nam štedi novac, a vrtu i okućnici daje privlačan izgled. Staze su atraktivne i pozivaju na šetnju vrtom. Funkcionalne se jer nam omogućavaju pristup i najzabačenijim dijelovima vrta ako smo dobro isplanirali vrt.

Gredice

Gredice možemo ograditi dostupnim materijalima - kamenom, komadićima cigli ili drva. Dodaju dinamičan izgled vrtu pa je zanimljiviji. Staze možemo popločati kamenom ili posuti šljunkom.
 

4. Recikliranje i "uradi sam"

Okrenimo se oko sebe i pogledajmo što više ne koristimo, a moglo bi se upotrijebiti kao dekor našoj okućnici. To može biti stari lonac ili kanta koji mogu postati tegla za cvijeće ili različiti uporabni predmeti kojima možemo dekorirati vrt. Ne moramo kupovati skupe dekoracije (vidi fotografiju dolje), možemo ih izraditi sami od predmeta i materijala koji su nam na raspolaganju.

Dekoracije u vrtu
 

5. Mudar odabir biljaka

Najmanje pažnje najčešće traže biljke koje pripadaju podneblju u kojem se nalazi naš smještajni objekt. Posebno se to odnosi na mediteransko bilje koje po svojim karakteristikama ne treba puno pažnje i zalijevanja zbog surovih vremenskih uvjeta područja kojem pripada. Ružmarin, kadulja, lavanda… Sve višestruko korisne i sjajnog izgleda.

Ružmarin
 

Mediteranske biljke, zbog pomalo surovog podneblja kojem pripadaju, ne treba puno zalijevati pa su izvrsne za štedljivo uređenje okućnice


6. Skupljanje kišnice

Ako imate prostor u vrtu za postavljanje bačve u kojoj biste mogli skupljati kišnicu, učinite to. Ta bačva može biti i dekoracija vrtu, a voda neće biti ustajala ako se bude uredno praznila prilikom održavanja bilja u vrtu.

Skupljanje kišnice u bačvi u vrtu
 

7. Kompostiranje

Komposter je još jedan sjajan način za uštedu, ne samo na uređenju vrta, već i pri smanjenju troškova odvoza otpada. Eco-friendly smještaj: Kako napraviti kompost nas može podsjetiti kako kompostirati, a danas već postoje i suvremeni kućni komposteri koji u roku od 24 sata iz otpadaka hrane mogu napraviti fini humus za dohranu našeg vrta, bez velike potrošnje i neugodnih mirisa.

Kompost

Usvajanjem ovih ideja za štedljivo oblikovanje okućnice, načinili smo i nekoliko koraka prema eco-friendly smještaju. Znači, ne samo da ostvarujemo uštede, već i brendiramo svoju smještajnu ponudu. Pri tome se možemo i dobro zabaviti stvarajući čarobnu okućnicu koja bi mogla donijeti i sjajne recenzije smještaja. Ljubav koju poklonimo svome vrtu, procvast će u njemu poput najljepše ruže. 

Spremi

Ljeto bez dosadnih krvopija: Recept za prirodno sredstvo protiv komaraca kućne izrade

“Cijena na upit” odbija goste

Morska šparoga - nenametljiv prilog jednostavnm jelima i delicija iz jadranskih plićina

Zašto ne bismo, umjesto povećanja poreza obiteljskom smještaju, snizili poreze ostalima poduzetnicima u turizmu i ugostiteljstvu?

​Centralno grijanje na plin: Kako funkcionira i donosi li uštede u grijanju?

7 trendova u turizmu koji će obilježiti putovanja 2022. godine

Duljina boravka turista: Koliko dana u prosjeku turisti ostaju u Hrvatskoj na odmoru?

Turistički paradoks - što smo naučili u pandemiji i (izgleda) već zaboravili

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Psihologija boja u prostoru - kako stvoriti stimulativno i opuštajuće okruženje za svoje goste

Posteljina od bambusa protiv alergija za ljepši san

Popularno: