Aktualno
3.9K

Što sve turisti vuku na odmor u svojim teškim putnim torbama i koferima

Putne torbe i koferi turista kao da su natrpani kamenjem, posvjedočit će svatko tko barem ponekad pomogne gostima da prenesu stvari do vrata smještaja. Zašto je to tako teško i što to turisti nose sa sobom, preko sedam dolina i sedam planina, na odmor?

Tek je prva polovica srpnja, a već se javlja oštra bol u križima. Iznajmljivanje smještaja nije samo bukiranje, čišćenje, osmijeh dobrodošlice i sve one stvari koje dobar iznajmljivač treba znati, već je, ponekad, i nošenje prtljage gosta.

Nikada nam nije bilo jasno kako uspiju sve to dotegliti sami, a onda odjednom, manje je ruku, nego ručki kofera. I kao da je kamenje unutra!

Mnogi iznajmljivači osiguravaju parking gostima, ali isti nije uvijek odmah uz smještajni objekt, da ne spominjemo otočke destinacije u kojima nema auta. Tih stotinjak metara od pristaništa do smještaja, čine se dugima poput kilometra dok vučemo ogromne kufere i teglimo široke plastične torbe pune koječega.

Pa se pitamo stalno što turisti nose u svim tim silnim koferima i torbama?

Britanski turoperator Villa Plus je 2019. objavio rezultate zanimljive ankete koja nam otkriva što turisti nose na svoja putovanja kada je u pitanju odmor i zabava.


Overpack kod više od polovice turista

Prema rezultatima te ankete, čak 60% gostiju prekomjerno pakira. Otkrivamo novi izraz - overpack, koji je svojstveniji, pogađate, ženama. 67% turistkinja priznaje da su pretjerale s težinama kofera. Ni muškarci ne zaostaju puno - 52% overpakira.
 

Izgleda pakiranjem upravlja strah da nešto ne uzmanjka ili "što je sigurno, sigurno je" pa više od polovice ljudi svoju prtljagu prepakira

Još jedna zanimljiva razlika je kod pakiranja među spolovima - muškarci na odmor ponesu više knjiga (15% vs. 6,5%) i raznih gadgeta (uređaji poput laptopa, PlayStation-a, i sl.) (16% vs. 3%) dok su žene uvjerljivo vodeće u broju ponesenih pari cipela (39% vs. 22%).

Koliko se pretjeruje s pakiranjem prtljage za putovanja?
 

I muškarci i žene prekomjerno pakiraju:
 

  1. odjeća - 6 komada viška,

  2. hrana/piće - 5 artikala više,

  3. šminka - 5 proizvoda viška,

  4. toaletni pribor - 4 komada nepotrebnih na putovanjima,

  5. cipele - 3 para viška,

  6. knjige - 3 više,

  7. gadgeti - 3 stavke više,

  8. ručna torbica,

  9. sušilo / ravnalo za kosu.

 

Hrana iz domovine zbog straha od lokalne kuhinje

Zanimljivo je da što dalje putuju od kuće, to više hrane sa sobom nose. Posebno onda kada putuju vlastitim automobilima, pretpostavljajući, ponekad naivno, kako od viška ne boli glava, ne računajući na mogućnost da parkirno mjesto nije tik uz objekt niti da sve te namirnice, često nepotrebne, treba tegliti do smještaja.
 

Iako je razlog pakiranja hrane često i ušteda, većina turista izjavljuje da sa s namirnicama na odmor donose i udobnost svog doma

Pri tome, najčešće nose svoju kavu i čajeve, nerijetko i aparate za pripremu tih napitaka. Često će se u spakiranoj hrani naći domaće marke ketchupa ili majoneze, začini poput octa i slatkiši kao što je čokolada.


Mlađi pakiraju više

Iskustvo putnika izgleda da igra veliku ulogu kod prekomjernog pakiranja. Čak 75% turista u dobi između 18 i 24 godine priznaje overpack. Oni između 25 i 34 godine priznaju višak toaletnih potrepština, dok stariji od 55 ponesu više pari cipela.

Prekomjerno pakiranje pruža osjećaj sigurnosti na putovanjima, kažu turisti, i zato je toliko postotak gostiju poslije kojih ostaje bol u križima.

Ponesete li i vi prtljagu svojim gostima?
Spremi

GTP Stolice & Oprema za ugostiteljstvo: Dobar dizajn interijera privlači goste i podiže cijene noćenja

Dekoracije za Halloween: Kako ukrasiti kuću, stan ili apartman za noć vještica?

HTZ provodi analizu karakteristika obiteljskog smještaja

Održivi turizam - što to zapravo znači?

Pomoćni kreveti više nisu oslobođeni plaćanja paušala turističke pristojbe

Novi Pravilnik o turističkoj članarini - još jedno povećanje davanja privatnih iznajmljivača?

Treba li Google recenzije shvaćati ozbiljno (ili bilo koje druge)?

Znače li veći prihodi od turizma i veći životni standard građana?

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Građevina u sezoni: Radovi u susjedstvu, gosti u odlasku

Mora li privatni iznajmljivač imati prebivalište na adresi svog smještajnog objekta da bi bio dobar domaćin

Popularno: