Aktualno
1.5K

10 informacija koje zanimaju goste, a mi ih možemo pružiti kao dobri domaćini

Informacije za goste mogu biti i kreativne, njima možemo začiniti svoje gostoprimstvo. Što gosti zapravo žele znati, a mi im te podatke lako možemo pružiti?

Vrlo često se priča o tome kako je domaćin prva ruka i izvor informacija o ponudi u destinaciji. Činjenica je da svoje mjesto poznajemo najbolje, ali što zapravo znamo o događanjima i sadržajima u mjestu? Što to gosti žele znati, a mi možemo lakše te informacije pronaći jer znamo gdje točno ih tražiti?


1. Aktivnosti na otvorenom 

Danas gotovo svugdje Hrvatskoj postoje označene biciklističke i pješačke staze. To nije problem istražiti. Možemo li pokušati pronaći dodatne sadržaje koje postoje, poput teretana na otvorenom, adrenalinskog sadržaja ili jednodnevnih izleta koji bi se mogli svidjeti gostima u potrazi za aktivnim odmorom? Kada takvu ponudu lociramo, potrudimo se saznati detalje, poput kontakta za rezervaciju, radnog vremena ili najboljeg vremena za uživanje u ovoj aktivnosti.

Pogled na Omiš

Pogled na Omiš

 

2. Umjetnost i kultura

Uguglati muzej ili poznatu galeriju nije problem. Što je s malim lokalnim privatnim galerijama, ateljeima lokalnih umjetnika ili trgovinama ručno rađenog nakita ili umjetnina? Gotovo svako naše, pa i najmanje mjesto, ima takvu ponudu, jesmo li je otkrili i pokazali svojim gostima?

Galerija u Puli

Galerija u Puli

 

3. Aktivnosti za obitelj

Brojni naši gosti stižu sa svojim najbližima, veliki je broj parova s djecom. Iako mnogi samo sanjaju o satima na plaži, što bi drugo mogli raditi u našem gradu ili mjestu? Koji su sadržaju savršeni za obitelj s djecom? Koji za obitelji s bakama i djedovima? Postoji li neko kino na otvorenom, park ili restoran s dječjim parkom? Pobrinimo se da znamo gdje će se najugodnije osjećati različiti uzrasti naših gostiju.

Istraživanje Rovinja s djecom

Istraživanje Rovinja s djecom


4. U tijeku s događanjima

Većina gradova ima online kalendar s događanjima. Nama taj kalendar mora biti poznat želimo li raspolagati korisnim informacijama. Ta informacija nije korisna samo našim gostima, veća potražnja za vrijeme atraktivnih događanja može nam signalizirati i da možemo podići cijenu smještaja.

 

5. Sportski turizam

Statistike Ipsosa iz 2021. pokazuju da jako puno ljudi na svijetu prakticira sportske aktivnosti. Čak 58% bi željelo baviti se još više. Većinu ometa manjak slobodnog vremena pa čekaju za to godišnje odmore. Zato, osim aktivnosti na otvorenom koje možemo ponuditi gostima, dobro bi bilo informirati se o lokalnim klubovima i teretanama, kao i o uvjetima pohađanja pojedinačnih satova.

Basket pod gradskim zidinama u Dubrovniku

Basket pod gradskim zidinama u Dubrovniku

 

6. Najbolji restorani, kafići i klubovi

U malom prstu bismo trebali imati informacije o najboljim restoranima, kafićima i klubovima. Gdje se pije najbolja kava? Gdje jedu lokalci? Kakav je program po klubovima i gdje su provodi nezaboravni?

 

7. Mjesto za šoping

Rijetko tko će se vratiti s putovanja bez i najmanje uspomene ili suvenira. Neki će čak i opelješiti lokalne trgovine jer putovanja vide kao priliku za beskrajne šopinge. Gdje je takva kupovina povoljna, a gdje je najveći izbor artikala? Tko radi najzanimljivije suvenire i kakva se priča iza njega krije?


Gdje su najbolje rakije?

Gdje su najbolje rakije?

 

8. Najinstagramabilnije mjesto

Riječ koja lomi jezik i nije nimalo simpatična zapravo označava najfotogeničnije mjesto u gradu ili selu. To je mjesto gdje se gosti vole fotografirati pa podijeliti svoje fotografije na Instagram profilu i općenito društvenim mrežama. Gdje nastaju najljepše fotografije s odmora koje će se pokazivati prijateljima i rodbini, pa se možda među njima nađe i preporuka našeg smještaja ili nas kao domaćina?

Rovinj

Riječi su suvišne


9. Što u zoru, što u sitne noćne sate?

Možda sami ustajemo zorom i liježemo rano, ili smo spavači koji ne poznaju jutra pa zato rado noćarimo, ali ne bi bilo loše znati što se u ranim ili sitnim jutarnjim satima u našem mjestu može raditi. Znati mjesto otkud je najljepše promatrati zoru i jutro koje se meškolji su prvim zrakama sunca... Ili znati gdje se uvijek može popiti piće, gdje se rano ujutro može nešto prezalogajiti... Gdje je čarobno mjesto otkud možemo promatrati zvijezde?

Makarska u noći
Noćno nebo iznad Biokova i Makarske
 

10. Stvari za raditi koje su besplatne

Mnogo se toga kod nas (bespotrebno) naplaćuje, ali još uvijek ima stvari koje su besplatne. Koncerti sa slobodnim ulazom, radionice koje organiziraju različite udruge, atraktivna mjesta na koja se na plaća ulaz, itd. Ako malo zagrebemo ispod površine užurbanog turističkog grada u sezoni ili mjesta, otkrit ćemo sjajna događanja koja ne prave razliku između onih koji imaju ili nemaju novca. Poput mali poklona lokalnoj zajednici, nađe se uvijek tu mjesta i za stranca. Jer gostoprimstvo je puno više od ležaja, gostoprimstvo nam je dio naše kulture i navika. 

 

Spremi

Kako odrediti optimalnu cijenu smještaja za veću popunjenost i bolju zaradu od turizma?

​Nova strategija razvoja održivog turizma najavljuje izmjene propisa za privatne iznajmljivače

Turističke brojke u porastu, inflacija u padu

Domaća ćakula: Od dvostruke rezervacije do stostrukih muka ježevih

Kaštelima neće manjkati turističkih vodiča - besplatna edukacija za nezaposlene

Najbolja vrata za tuš kabinu: Klizna, okretna ili harmonika vrata?

7. nacionalni Forum obiteljskog smještaja održat će se u zagrebačkom Westin hotelu

HBOR i MINT: Krediti za privatne iznajmljivače s kamatom od 2 posto

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Čak 20% iznajmljivača na crno krije se među nama, neprijavljenih gostiju je duplo više po hrvatskim plažama

Gradite bazen - jeste li o svemu dobro promislili?

Popularno: