Dizajn
4K

​6 tajni lijepe blagovaonice: Kako pametno isplanirati prostor blagovaonice?

Planirate renovaciju kuće, stana ili apartmana i želite predivnu blagovaonicu? Koja je tajna smislene, ugodne i lijepe blagovaonice? Kako isplanirati raspored elemenata i odabrati namještaj za blagovaonicu?

Želite li predivnu blagovaonicu kao u filmovima i reklamama, vrijeme je da malo zasučete rukave i uključite maštu. S obzirom na to da se oko stola često okuplja čitava obitelj, blagovaonica je važno mjesto na kojem provodimo neke od najljepših obiteljskih trenutaka. Samim time, blagovaonica treba biti ugodan i lijep prostor u kojem će svi uživati.

U nastavku teksta donosimo vam 6 koraka planiranja smislene, ugodne i lijepe blagovaonice. Od pomnog analiziranja prostora pa sve do odabira stola i stolaca – blagovaonica u nastajanju možete biti jedan od vaših najljepših dizajnerskih projekata. Evo koji 6 koraka je važno kod planiranja blagovaonice:


izmjerite prostor blagovaonice


1. Izmjerite prostor i skicirajte raspored namještaja

U modernim kućama i stanovima, blagovaonica je uglavnom spojena s kuhinjom i dnevnim boravkom. Blagovaonica kao takva ne smije biti previše napadna, odnosno ne smije ulaziti u sam prostor kuhinje i dnevnog boravka. Prije bilo kakvog planiranja potrebno je detaljno izmjeriti prostor i odrediti koje veličine namještaja se mogu koristiti unutar blagovaonice.

Dimenzije i raspored namještaja najlakše je odrediti skiciranjem svega na jedan ili više papira. Ne trebaju to biti kirurški precizne skice, već otprilike raspored gdje će se što nalaziti. Time ćete dobiti bolji uvid u to što vam treba u blagovaonici, koja veličina stola vam odgovara, kakve stolice, rasvjeta, pomoćni ormari, itd.


stol za blagovaonicu


2. Odaberite savršen stol za blagovaonicu

Stol je fokusna točka svake blagovaonice i startna pozicija za sva daljnja planiranja. Na tržištu postoji ogroman broj stolova raznih oblika, dimenzija, boja i kreacija. Kod odabira stola trebate se voditi s nekoliko važnih parametara: moguće dimenzije, upotrebljivost, uklapanje u interijer i multifunkcionalnost.

Blagovaonski stol prije svega mora pratiti dizajn interijera s kojim će biti okružen. Mogućnosti su različite, a možete birati između drva, metala, plastike, stakla i raznih drugih vrsta materijala. Što se tiče oblika, postoje pravokutni, okrugli, ovalni, ali i razni drugi nestandardni oblici stolova. Dakako, ako ste ograničeni prostorom svakako razmislite i o stolu koji se može prema potrebi produljivati - kada se pojavi više gostiju na ručku ili večeri.


stolci za blagovaonicu prema izboru


3. Blagovaonski stolci nezamjetan detalj lijepe blagovaonice

Iako stolci mogu biti itekako primjetan detalj blagovaonice, stručnjaci se slažu kako nećete pogriješiti ako stolci budu relativno neprimjetni u blagovaonici. Potrebno je stolice što kvalitetnije uklopiti u dizajn interijera, kako biste osigurali potporu dizajnu prostora blagovaonice.

U ponudi možete pronaći mnogobrojne vrste stolica, a tri najstandardnije su: drveni, plastični i tapecirani stolci. Drveni stolci su klasika i odlično će se uklopiti u praktički sve vrste dizajnerskog stila. Plastični stolci namijenjeni su modernim domovima, dok tapecirani pružaju određenu eleganciju i udobnost. Upravo je udobnost jedan od najvažnijih kriterija prema kojima birate stolice za blagovaonicu.


predivna rasvjeta za blagovaonicu


4. Pravilna rasvjeta za uvijek savršen ugođaj

Pravilan odabir rasvjete jedan je od temeljnih elemenata lijepe blagovaonice. Mudro odabrana rasvjeta vašoj će blagovaonici udahnuti željenu atmosferu i okruniti stil koji njegujete kroz čitav interijer. Koda odabira rasvjete dobro razmislite o obliku i dizajnu, ali i o materijalu od kojeg je napravljena rasvjeta.

Moderna rasvjeta ima i napredne mogućnosti prilagodbe boja, što je posebice poželjno u blagovaonicama. Zamislite da možete boju i jačinu svjetla prilagoditi obiteljskim večerama ili primjerice romantičnim večerama sa svojom voljenom osobom. Moderna rasvjeta to može pa svakako kod kupnje obratite pažnju na to.


predivan namještaj za blagovaonicu


5. Namještaj za potpuno funkcionalnu blagovaonicu

Namještaj koji je prilagođen korištenju u blagovaonici definitivno je vrijedan svake vaše pažnje. Mali ormari u koje možete spremiti osnovne potrepštine za blagovaonicu savršeno su rješenje u raznim prilikama.

Promotrite dodatni namještaj za blagovaonicu i odaberite nešto što se uklapa u vaš prostor. Pripazite da dodatni namještaj ne smeta hodanju oko stola, ali i da se dizajnerski uklapa u čitav stil interijera. Dodatni namještaj može vam poslužiti za spremanje čistog suđa, raznih zdjela i svega ostalog što će vam trebati u blagovaonici.


uređenje blagovaonice prema dizajnu


6. Tepih koji upotpunjuje atmosferu lijepe blagovaonice

Iako tepih možda nije na vrhu vaše liste stvari koje vam trebaju za blagovaonicu, činjenica je da kvalitetan tepih može upotpuniti dizajnerska rješenja za blagovaonicu. Tepih ispod stola i stolica treba biti dovoljno velik kako stolice prilikom pomicanja ne bi zapinjale na rubu tepiha.

Tepih za blagovaonicu trebao bi biti ravnog tkanja, a osim topline pružit će vam i lakše čišćenje mrlja od hrane. Ujedno, tepih će odlično prigušivati zvuk pomicanja stolica, čime ste riješili još jedan važan problem ako primjerice živite u stanu. Razmišljate li još uvijek trebate li tepih u blagovaonici – naš savjet jest svakako da trebate.

Spremi

Besplatne edukacije za privatne iznajmljivače u Trogiru, Splitu, Poreču...

Istekao prvi rok za rekategorizaciju - bez zvjezdica ostao tek manji broj iznajmljivača

​Zagreb u finalu izbora za titulu Europska prijestolnica pametnog turizma 2023.

Luksuz na putovanjima današnjice je pitka vode iz slavine

Umjesto očekivanog smanjenja, novo povećanje stope PDV-a u ugostiteljstvu

Što je channel manager i kako nam olakšava poslovanje prilikom iznajmljivanja smještaja?

150 bespovratnih eura za financiranje marketinških aktivnosti privatnih iznajmljivača grada Rovinja

Koje su zaštićene i ugrožene životinjske vrste u Jadranu i zašto bismo to trebali znati

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

​Vrtne plastične stolice: Zašto (ni)su najbolje rješenje za terase apartmana?!

Pravokutni, ovalni ili okrugli blagovaonski stol – koji je najbolji izbor za vas?

Popularno: