Dizajn
4.3K

​Stolice za blagovaonicu: Top 5 savjeta za odabir idealnih stolica za blagovaonu

Planirate nabavku novih stolica za blagovaonicu? Zanima vas koje su važne karakteristike stolica za blagovaonicu i kako pronaći idealno rješenje za vašu blagovaonicu? Kako stolice za blagovaonicu uskladiti s ostatkom interijera?

Stolice za blagovaonicu važan su detalj u vašem domu jer ćete na tim stolicama svakog dana provesti minimalno nekoliko desetaka minuta. Planirate li neka veća druženja s obitelji, onda će stolice biti još važnije jer se obitelj u pravilu okuplja za obiteljskim stolom.

Kako biste odabrali savršene stolice za blagovaonicu, trebate pripaziti na nekoliko važnih detalja prilikom kupnje. U nastavku vam donosimo 5 savjeta kojih se pametno pridržavati prilikom kupnje blagovaonskih stolica:


stolice u balgovaonici


1. Udobnost kao jedan od važnijih kriterija stolica

Stolice za blagovaonicu trebale bi prije svega biti iznimno udobne. Naime, neudobne stolice pravit će vam probleme te nećete nimalo uživati u konzumiranju hrane. Visina sjedišta stolica trebala bi biti takva da vaše noge budu u neutralnom položaju, odnosno pod 90 stupnjeva u odnosu na pod. Sjedište stolice ne smije biti niti previše mekano niti previše tvrdo kako biste se mogli udobno smjestiti za blagovaonski stol. Prilikom kupnje, sjednite na stolice i isprobajte koja najviše odgovara vašim željama.


stolice za blaovaonicu moderan dizajn


2. Stolice izrađene od kvalitetnih materijala

Za vašim stolom, kroz mjesece i godine, vjerojatno će sjediti mnogobrojni ljudi koji će stolice koristiti na razno razne načine. Neki će samo mirno sjediti, drugi će se ljuljati, treći će neprestano pomicati stolice lijevo-desno, itd. Sve to znatno će utjecati na životni vijek stolica, posebice ako su napravljene od manje kvalitetnih materijala. Kako bi vaše buduće stolice za blagovaonicu trajale dugo godina, važno je kod kupnje obratiti pažnju na kvalitetu materijala stolice. Promotrite koliko je čvrsta konstrukcija stolica i obratite pažnju na samu stabilnost stolice već i prije kupnje.


blagovaonica stol za večeru


3. Jednostavnost održavanja kao važan kriterij

Blagovaonski stol uglavnom je prepun hrane i prilika za razne mrlje, dio kojih će sasvim sigurno završiti i na stolicama. Samim time, kod nabavke stolica za blagovaonicu trebate pažnju obratiti na mogućnost čišćenja budućih stolica. Zanimljivo, iako je tapecirane stolice najteže održavati, takva je vrsta stolica trenutno među najpopularnijima na tržištu. Dakako, drvene i plastične stolice puno su lakše za odražavanje, no i tapecirane stolice se mogu kvalitetno očistiti uz odgovarajuća sredstva i opremu za čišćenje. Ipak, izbjegavajte kupnju nekih kompliciranih stolica za blagovaonicu gdje bi se hrana i mrlje mogle zavući u razne složene rubove i predjele.

 

4. Stolice za blagovaonicu u skladu s interijerom

Stolice za blagovaonicu trebale bi biti kvalitetno stopljene s ostatkom interijera vaše blagovaonice. Trebate pripaziti da se sam stil i dizajn stolica poklapa sa stilom uređenja blagovaonice, ali isto tako i boje trebaju biti usklađene. Ako se blagovaonica nalazi uz kuhinju, onda svakako pripazite i na povezanost stilova i boja blagovaonice s kuhinjom. Klasične drvene stolice mogu se oklopiti u razne stilove, a posebno su pogodne za tradicionalno uređenje doma. S druge strane, plastične su stolice namijenjene modernim domovima, dok tapecirane stolice donose dozu elegancije i otmjenog stila.


stol i stolice u balgovaonici


5. Vizualno nenametljive stolice uz blagovaonski stol

Iako stolice mogu biti vrijedan element upečatljivog dizajnerskog stila, stručnjaci se slažu kako nećete pogriješiti ako stolice ostavite nenametljivima u odnosu na stol i ostatak interijera blagovaonice. Dakle, stolice ne trebaju preuzeti glavnu ulogu u uređenju interijera jer za to postoje razni drugi elementi koji će biti u fokusu. Stolice za blagovaonicu trebale bi veličinom i dizajnom prije svega biti u skladu s blagovaonskim stolom.

Ako imate malo prostora, svakako birajte stolice manjih dimenzija, odnosno manje glomazne stolice. Spaja li blagovaonica kuhinju i dnevni boravak, potrebno je ostaviti dovoljno prostora oko stola kako bi se stanari lako mogli šetati iz jedne prostorije u drugu. Odaberite stolice koje nisu nametljive i koje dimenzijama i dizajnom najbolje odgovaraju vašoj blagovaonici.

Spremi

Besplatne edukacije za privatne iznajmljivače u Trogiru, Splitu, Poreču...

Edukacija u Savičenti: Sve što ste željeli znati i pitati o kreiranju turističkih proizvoda

​Turističke statistike za 2019. godinu: 5 posto više turista nego lani

Hrvatski turizam sada treba stalnu komunikaciju s emitivnim tržištima na svim kanalima promocije

Otvorene prijave za Ružu Zagrebačke županije 2024.

Ringo pametna brava: Zbogom čekanju gostiju i majstora

PLACE2GO - sajam turizma koji približava daleke horizonte bit će otvoren u Areni sa slobodnim ulazom za sve posjetitelje

Kalendar sadnje povrća za jestivu i ukusnu okućnicu smještajnog objekta

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Tapecirana stolica: Na što sve pripaziti kod kupnje tapeciranih stolica?!

​Moderne plastične stolice za interijer: Koje su prednosti plastičnih unutarnjih stolica?

Popularno: