Aktualno
4.2K

Svjetski dan turizma 2021. u Hrvatskoj - besplatni razgledi gradova, koncerti i popusti na turističke usluge

Svjetski dan turizma 2021. s temom "Turizam za uključivi rast" obilježava se danas 27. rujna pod parolom #restart turizma za sve

27. rujna, sad već daleke, 1970. godine usvojen je statut organizacije koja će kasnije biti čuvena kao UNWTO, odnosno ​United Nations World Tourism Organization ilitiga Svjetska turistička organizacija. UNWTO je agencija Ujedinjenih naroda sa sjedištem u Madridu koja se bavi prikupljanjem relevantnih podataka o fenomenu i rastu turizma na svjetskoj razini, što nam pomaže da razumijemo i predvidimo budućnost turizma.

Prvi Svjetski dan turizma je proslavljen 1980. godine. Svaka obljetnica turizma na svjetskoj razini je obilježena temom koja nam sugerira dominantan moment u turizmu, a Svjetski dan turizma 2021. se slavi, pogađate, 27. rujna 2021. s temom "Turizam za inkluzivni rast / Turizam za uključivi rast". Naglasak ovogodišnje teme Svjetskog dana turizma je rast i sveobuhvatan oporavak. Iza statistika i brojki stoje ljudi, poručuju iz UNWTO-a, gdje su odlučni u namjerama da osiguraju svakom sektoru turizma jednako sudjelovanje u oblikovanju turizma budućnosti.

Prema istraživanjima Googla, u 2021. najčešći motivi za putovanje su bili redom susret s obitelji i prijateljima, vrijeme posvećeno samo sebi, bijeg od ekrana i svakodnevice kod kuće. Bez obzira na istraživanja, činjenica kojoj smo svi svjedočili ovo ljeto je da ljudi žele putovati i da je turizam izuzetno otporna ekonomska grana. Iako je, s početkom pandemije, 90% svjetskih značajnih turističkih odredišta bilo zatvoreno, a milijuni turističkih djelatnika ostali nezaposleni, mnoge turističke destinacije bilježe nevjerojatan oporavak uz gotovo jednake postotke dolazaka i noćenja kao i pretpandemijske 2019. godine.

No taj oporavak nije ujednačen. Otud inkluzija kao tema ovogodišnjeg Svjetskog dana turizma.

Svjetski dan turizma 2021.


Proslava Svjetskog dana turizma 2021. u Hrvatskoj

U proslavu Svjetskog dana turizma mnoge su se destinacije uključile s posebnim promotivnim akcijama. U Hrvatskoj je najzapaženija ona koja će se održati za vikend od 1. do 3. listopada u Istri. Istra već šest godina zaredom slavi ovaj dan dvodnevnom manifestacijom s ciljem jačanja dostupnosti turističkih sadržaja svim posjetiteljima i produljenjem sezone. 

Četiri su kategorije aktivnosti koje će biti dostupne besplatno ili s popustom do 50% svim zainteresiranima: Outdoor & Fun, Gourmet, Wine, Olive Oil & Wellness, Thematic Museum & Culture i Nature & Touring. Više od 60 subjekata je uključeno u ovu akciju, a sve turističke usluge koje nude možete proučiti na poveznici Svjetski dan turizma 2021. u Istri.

Besplatan razgled grada nudi i Turistička zajednica grada Zagreba koja poziva sve građane na kazališnu predstavu i koncert koji će se održati u poslijepodnevnim satima 27. rujna na Zrinjevcu. Brojni drugi gradovi diljem zemlje na različite načine obilježavaju dan turizma, poput Dubrovnika gdje će se održati tradicionalni koncert Dubrovačkog simfonijskog orkestra u 19 sati ispred Crkve sv. Vlaha.
Spremi

Besplatne edukacije za privatne iznajmljivače u Trogiru, Splitu, Poreču...

​Moderne plastične stolice za interijer: Koje su prednosti plastičnih unutarnjih stolica?

Zavjese za prozore: Kako odabrati idealne zavjese za kuću ili stan?

Koliko iznajmljivača zaista živi od iznajmljivanja i druga ključna pitanja

Hrvatska - mala zemlja s dugačkim popisom nematerijalne kulturne baštine

7 mjera za saniranje šteta privatnim iznajmljivačima uzrokovanih pandemijom

Direktan kontakt s gostom: Turiste sada, više nego ikada ranije, zanima tko su njihovi domaćini

Uskrsna pogača – recept iz kuharica naših baka

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Državljani trećih zemalja više ne moraju imati potvrdu o uplati, dovoljna je rezervacija smještaja

Potpuno ukidanje punog pansiona u obiteljskom smještaju na javnoj raspravi, privremena rješenja važit će dulje

Popularno: