Aktualno
4.4K

UNWTO: Oporavak turizma brži od predviđenog, snažan rast zabilježen na Mediteranu

Turistički barometar Svjetske turističke organizacije objavljen 6. lipnja s rezultatima za prvo tromjesečje 2022. pokazuje brži oporavak od predviđenog i snažan rast u Europi i na Bliskom istoku

U prvom tromjesečju ove godine, broj međunarodnih dolazaka je gotovo tri puta veći, nego u jednakom razdoblju lani. 117 milijuna globalnih dolazaka, naspram 41 milijun lanjskih, najava su snažnog oporavka turističke industrije i dobrih rezultata sezone koja upravo hvata zamah.


Azija tek otpušta restrikcije

Statistike su to najnovijeg Turističkog barometra Svjetske turističke organizacije (UNWTO). Ukupni rast dolazaka na svjetskoj razini je 182%. Još uvijek su ti pokazatelji 61% niži nego u rekordnoj 2019., ali ipak oslikavaju trend rasta i povratak povjerenja turista. Najsporiji oporavak turizma zabilježen je u Aziji i na Pacifiku gdje su razine turističkog prometa 93% niže, nego u 2019. godini, dok su mediteranske zemlje, među kojima i Hrvatska, ostvarile 75% dolazaka iz rekordne godine.
 

Najveći broj dolazaka je zabilježen u ožujku, a mjeseci koje smo sad već ostavili za nama, sigurno će pokazati novi rast i brz oporavak tržišta, posebno u Europi, koja zasad bilježi najveću stopu rasta - čak 280% više dolazaka, u odnosu na isto razdoblje lani

I Amerikanci imaju razloga za optimizam, broj dolazaka je 117% veći, dok je isti porastao za 132% na Bliskom istoku.


Cijene putovanja rastu, promet veći od očekivanog

Promatramo li prihode, oni su premašili iznose iz 2020. za 4% i dosegli 602 milijarde dolara, prenosi UNWTO. I ovdje Europa i Bliski istok prednjače gdje se zarada popela na 50% one pretpandemijske.
 

Prosječna potrošnja po putovanju je porasla s 1000 dolara u 2019. na 1400 u 2021.

Čak 48% stručnjaka pri UNWTO predviđa povratak broja međunarodnih dolazaka na pretpandemijsku razinu u 2023. a 83% vjeruje da će ova turistička godina biti bolja od prethodne. Ti postoci su bili značajno niži u siječnju ove godine. Zbog povećanja rezervacija i jakog rasta zračnog prometa, stručnjaci UNWTO-a su revidirali svoja predviđanja. Trenutno predviđanje uključuje 55% do 70% ostvarenih međunarodnih dolazaka u 2022. u odnosu na 2029., uz dozu opreza koja ovisi o tempu ukidanja ograničenja putovanja u Aziji, razvoju rata u Ukrajini, inflacije i cijena energije. 
Spremi

Psihologija gosta: 5 psiholoških okidača za bolju promociju našeg smještaja

Medico Home madraci: Kakav madrac se najviše isplati kupiti za turističke ležajeve?

Čišćenje apartmana: Hotelski smještaj čišći od privatnog - istina ili mit?

Još samo 3 dana za primjedbe javnosti na prijedlog o povećanju paušala za privatne iznajmljivače

Najbolja vrata za tuš kabinu: Klizna, okretna ili harmonika vrata?

Vrste i klase parketa: 6 savjeta za kupnju idealne vrste parketa za vas

Više od 60 posto Europljana planira nova putovanja u 2022. godini

Kamo na jesenovanje ili kad ćemo Hrvatsku ucrtati u mape najboljih jesenskih destinacija u Europi

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Studija ranjivosti na turističku aktivnost: Koliko je vaše mjesto “pogođeno” turizmom?

Vishing, phishing, smishing - sezona je tu, a s njom stižu krađe identiteta i sve domišljatiji prevaranti

Popularno: