Aktualno
7.5K

Noćenja u kolovozu 2019.: Zašto volimo turističke statistike?

Prve podatke eVisitora prenosi informativni portal Index.hr, a prema kojima ipak imamo nešto više noćenja u prvih 8 mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje lani. Obiteljski smještaj je ostvario 45 % od ukupnog broja noćenja u prvih osam mjeseci ove godine

Živimo u svijetu fotografije, reći će oni koji vjeruju da je svjetlosni zapis jedino vjerodostojan i da slika govori tisuću riječi. Živimo u svijetu brojki, tvrdit će drugi i možemo li, zaista, sa sigurnošću reći da to također nije istina.

Kad listamo tiskovine ili se kotrljamo po informativnim internetskim stranicama, sve rjeđe čitamo tekstove. Pažnju nam privlače fotografije i masno istaknute brojke. A brojke su, kao i slike, posvuda.

60 % osoba prehoda srčani udar, a manjak društvenog života povećava rizik od srčanog udara za 26 %. Poznati su nam ovakvi naslovi i nerijetko pamtimo takve brojke, bez da i zavirimo u tekst ili posvetimo pažnju fotografiji koja ga ilustrira. Brojke su, dakle, sjajan alat za privlačenje pažnje čitatelja, jednako kao i fotografije kod stanovitih tema.

Sličan učinak imaju i različite prognoze, uzmimo kao primjer one vremenske - iako često nepouzdane, prihvaćamo ih kao jamstvo: "Sutra će biti 40 stupnjeva u hladu!" I svi se zgrozimo od iščekivanja nesnosne vrućine, a dan bude jednak onom prethodnom ili, u najmanju ruku, tipičan za srce ljeta.
 

Statistike i brojke su temelj prognoza, a prognoze nam daju osjećaj sigurnosti, sugeriraju da su pojave i događaji predvidivi u brojkama te da ih tako možemo kontrolirati. Zato toliko volimo brojke i statistike.

Osim tog privida kontrole i sigurnosti, statistike nam služe za usporedbu i praćenje rezultata, mjerilo su uspjeha. Uostalom, i recenzije smještaja su brojke koje opisuju zadovoljstvo gosta, a zadovoljan gost je mjera uspjeha domaćina. Zadovoljstvo turističkom ponudom (ili uspjeh nacionalne promocije ljepota Hrvatske), mjeri se brojem turističkih dolazaka i noćenja.

 

Turističke brojke su, kao i ljeto, varljive

"Srpanjska rupa" je zaboravljena, a manjak dolazaka i noćenja u srpnju, nadoknađuje kolovoz.
 

Podatke eVisitora prenosi informativni portal Index.hr te procjenjuje kako je noćenja u prvih osam mjeseci ove godine bilo 1,49 % više, uz 4,95 % više turističkih dolazaka

Samo u kolovozu je u destinacije diljem Hrvatske stiglo 4 milijuna i 900 tisuća turista, što je nešto više od 6 % dolazaka u odnosu na isto razdoblje lani. Od početka godine, imali smo oko 16 milijuna i 415 tisuća gostiju koji su ostvarili gotovo 90 milijuna noćenja. 


45 posto od ukupnih noćenja ostvareno kod domaćina

Obiteljski smještaj je ostvario 34 milijuna i 385 tisuća noćenja, što je udio od 44,9 % u ukupno ostvarenim noćenjima u prvih osam mjeseci 2019. godine. Domaćini su ovu godinu ostvarili oko milijun i 100 tisuća noćenja više nego lani, što znači rast od 3,2 %.

Najviše nas vole Nijemci, Slovenci, Austrijanci, Poljaci i Talijani, i to najviše Rovinj, Medulin, Vir, Dubrovnik, Split, itd. Domaći gosti su ostvarili najveći rast s 8 % i više noćenja u kolovozu ove, nego prošle godine. S gotovo 3 i pol milijuna noćenja, domaći čine 12 % ukupnog turističkog prometa ovogodišnjeg kolovoza.

Još uvijek čekamo službene turističke brojke nadležnih institucija, ali već znamo koliko nam je sezona bila uspješna. Znamo jesmo li uspjeli ostvariti vlastita očekivanja i jesmo li postigli popunjenost koja odgovara našem angažmanu i mogućnostima koje nam pruža naša destinacija. 

Spremi

Besplatne edukacije za privatne iznajmljivače u Trogiru, Splitu, Poreču...

Usporedite cijenu noćenja s konkurencijom i iskoristite prednosti svih kanala oglašavanja

Fleksibilne cijene smještaja ne znače spuštanje vrijednosti naših usluga

​Kupaonski radijatori: Kako odabrati idealan radijator za vašu kupaonicu?

​Osniva se nacionalna udruga privatnih iznajmljivača - Hrvatska udruga obiteljskog smještaja

Gdje provjeriti važeće mjere prelaska državnih granica Hrvatske i ostalih zemalja u svijetu?

Pripreme za sezonu: Male tajne velikih domaćina

Safe stay in Croatia: O sigurnom boravku u Hrvatskoj i nesigurnom oporavku turizma u 2021.

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Pomoćni kreveti više nisu oslobođeni plaćanja paušala turističke pristojbe

Domaćin na hrvatski način: Circle of life privatnog smještaja

Popularno: