Dizajn
5.2K

Mali tepisi: Gdje se koriste mali tepisi i jesu li još uvijek u trendu?

Gdje se koriste mali tepisi i kako se mogu uklopiti u prostor? Jesu li mali tepisi još uvijek u trendu ili su sada popularniji veliki? Zašto mali tepisi baš i nisu najbolja ideja za dnevni boravak?

Mali tepisi mogu se još uvijek pronaći u mnogim kućama, stanovima i apartmanima. Praktični mali tepisi mogu poslužiti kao odlično rješenje za male prostore, no pitanje je mogu li se koristiti u velikim prostorijama? U nastavku donosimo nekoliko važnih činjenica o malim tepisima:


Mali tepih za male prostore


Mali tepisi praktično rješenje za manje prostore

Iako možda ne izgledaju najatraktivnije, mali tepisi odlično su rješenje za male prostore. Primjerice, praktični su za korištenje u hodniku i kupaonicama jer omogućuju topao pod bez puno ulaganja. Dakako, u kupaonici punoj vlage koriste se posebne vrste tepiha koji ne apsorbiraju vlagu, a ujedno donose i protuklizna svojstva.

 

Mali tepisi nisu pogodni za veće prostorije

Iako su se posljednjih desetljeća mali tepisi mogli naći u raznim dnevnim sobama, blagovaonicama i spavaćim sobama, taj trend polako odumire. Maleni tepisi u dnevnoj sobi ispod stolića više nisu u trendu i stručnjaci preporučuju da za dnevnu sobu birate tepihe koji su široki barem onoliko koliko je široka i sjedeća garnitura. Što se tiče blagovaonice, tepisi samo ispod stola nisu nimalo elegantni i vizualno atraktivni, već stručnjaci preporučuju tepihe koji mogu obuhvatiti i stol i stolice.


mali tepih za dnevni boravak


Pravilo 1/3 za odabir idealnog tepiha

Kod odabira tepiha možete se voditi pravilom 1/3. To pravilo nalaže kako bi tepih morao biti minimalno dimenzija jedne trećine prostora. Dakle, u prostoru od 12 kvadrata, tepih bi trebao zauzimati barem 4 kvadratna metra, kako bi vizualno odgovarao prostoru. Iako to pravilo nije potrebno poštivati u svim situacijama, možete se njime poslužiti kod nabavke tepiha.

mali tepih s mačkom


Mali tepih vizualno usklađen s ostatkom interijera

Kako bi mali tepih izgledao super u određenom prostoru, potrebno ga je kvalitetno uskladiti s ostatkom interijera. Konkretno, boja tepiha trebala bi približno odgovarati nijansama zidova prostorije u kojoj će se tepih nalaziti. Također, boju tepiha možete usklađivati s bojom namještaja. Zagasitije boje dati će dodatnu toplinu prostoru, dok će žarke boje naglasiti mladenačku energičnost prostora.
Spremi

Porez na kuće za odmor: Što trebaju znati iznajmljivači u 2024. godini?

OPG-ovima do 150.000 kuna bespovratnih potpora za veću kvalitetu i razvoj dodatnih sadržaja

Kako izbjeći negativne recenzije gostiju?

Vaučer kao potvrda rezervacije i uplaćene akontacije za uslugu privatnog smještaja

Istrijani već u pripremama za sezonu 2023. - besplatne edukacije za iznajmljivače Vrsara i Funtane

Što sve turisti vuku na odmor u svojim teškim putnim torbama i koferima

Sustav eVisitor - prijava i odjava gostiju na novi način!

Varivo od bundeve i slanutka – aromatični užitak za bezbojne jesenske dane

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

​Kako odabrati boju tepiha: 3 važna savjeta za odabir boje tepiha

Kako odabrati tepih: 5 grešaka koje trebate izbjeći kod odabira tepiha

Popularno: