Dizajn
37.8K

Kuhinjski trokut: Kako odabrati pravilan raspored kuhinjskih elemenata

Za sve one koji razmišljaju o renoviranju apartmana i kuća za odmor - uredimo svoje smještajne objekte onako kako bismo ih uredili za sebe. Kakav je pravilan raspored kuhinjskih elemenata koji osigurava funkcionalan i ugodan prostor? Odgovor se krije u kuhinjskom trokutu...

Možda vam se čini da većina muškaraca zna što je kuhinjski trokut (i upravo zato zaziru od ulaska u kuhinju), ovaj trokut zapravo nema nikakvih sličnosti s onim slavnijim bermudskim trokutom. Kuhinjski trokut nije mjesto gdje ljudi i stvari nestaju, već upravo suprotno - to je područje gdje sve nastaje. Iz kuhinjskog trokuta rađa se čarolija koja na okupu drži obitelji – kuhinjski trokut ključan je za funkcionalnost kuhinje i neometan rad u njoj. Ako upravo i ne uređujete kuhinju apartmana, kuće za odmor ili svoju vlastitu, ne zaboravite pravila kuhinjskog trokuta koja bi vam mogla pomoći jednom da se odlučite na koji ćete način rasporediti kuhinjske elemente i tehniku.

O čemu se zapravo radi? Vrhovi kuhinjskog trokuta obilježavaju pozicije triju glavnih točaka u svakoj kuhinji:
 

  1. štednjaka, kao mjesta gdje se priprema hrana;

  2. sudopera, pored kojeg u modernim kuhinjama gotovo uvijek nalazimo perilicu suđa, a koji označavaju mjesto za čišćenje; te

  3. hladnjaka, odnosno mjesta gdje se pohranjuje hrana i namirnice. 

Kuhinjski trokut

Izvor fotografije: Bakersappliances.ca


Pojam kuhinjskog trokuta postoji još od 40-ih godina prošlog stoljeća. Nastao je pri pokušajima arhitekata da standardiziraju dizajn kuhinje te tako lakše izračunaju troškove. Međutim, svrha kuhinjskog trokuta proizlazi iz ergonomije, trokut olakšava korištenje i održavanje kuhinje u skladu s čovjekovim potencijalima.
 

Pravila kuhinjskog trokuta

 
  • Osnova dobre primjene principa kuhinjskog trokuta je da stranice trokuta budu približno jednake duljine. 
 
  • Nijedan krak trokuta, odnosno razdaljina između ključnih elemenata kuhinje, ne bi smjela biti kraća od 1,2 metra niti dulja od 2,7 metara.  Zbroj svih razdaljina trebao bi biti između 4 i 7,9 metara.
 
  • Kuhinjski elementi i druge prepreke ne bi smjele presijecati putanje, odnosno stranice trokuta, za više od 30 centimetara. 
 
  • Pri tom na nijednoj putanji se ne bi uopće smio nalaziti visoki kuhinjski element ili ormar. 


Kuhinjski trokut

Moderniji koncept iz 90-ih godina klasični kuhinjski trokut nadopunjuje s mikrovalnom i pećnicom kao četvrtim, odnosno petim, ključnim elementom. 

Ako ste se izgubili u brojkama i izračunima kuhinjskog trokuta, možda je najbolje da sve stavite na papir. Pronađite između želja, estetike i funkcionalnosti i kuhinja će biti bombončić za vas ili za vaše buduće goste. A svi znamo da gosti biraju odsjedanje kod domaćina jer vole imati kuhinju na raspolaganju. Neka im bude udobna i funkcionalna kao vlastita. 

Spremi

Osvetnički turizam - prilika za brži oporavak industrije putovanja?

Planiranje vrta i uređenje okućnice smještajnog objekta

Domaćin na hrvatski način: Direktan kontakt gosta i domaćina nikad nije bio važniji

Solarna pismenost - besplatni interaktivni digitalni tečaj za sve građane

Novinarski dom u Zagrebu domaćin konferencije o turizmu u organizaciji Veleposlanstva Italije

Hrvatski obiteljski smještaj najatraktivniji u Europi

IQM Pass - besplatna kartica s popustima za goste

Pozeleni! Ne od muke, već kao dio European Tourism Going Green 2030 projekta

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

10 biljaka za apartmane u kojima nema puno prirodne svjetlosti

​Drvo u kupaonici – umivaonici i kade u neodoljivoj kombinaciji keramike i drva

Popularno: