Aktualno
411

Zašto cili svit hoće u Split?

KVIZ UTORKOM: Split je omiljena destinacija brojnih naših gostiju, posebno onih koji stižu s drugih kontinenata. Zašto je Split toliko popularan? Što to Split ima, a neki drugi grad nema?

"Od fjake, nismo nigdi tili poć, nego smo cili svit doveli u nas Split...", pjevao je Toma Bebić daleke 1980. i još uvijek "cili svit" stiže u Split.

Kada bismo istraživanje Splita započeli od njegovih najljepših i najpoznatijih znamenitosti, otkuda bismo zapravo krenuli? To uopće nije lako odabrati. Istina, Split ima Dioklecijanovu palaču, ali ona je ogromna - prostre na više od 38 tisuća četvornih metara. Sva sjajna i gorda, od uglačanog bijelog bračkog kamena, povijesne zidine palače obgrljuju mnoštvo nezaobilaznih spomenika. Stara gradska jezgra kao da je posvuda, a pod palačom prostire se čuvena splitska Riva.

Otuda je sasvim lako poletjeti put Marjana pa sići do Kašjuna, Bena ili Ježinca, ili od Rive istočno, preko Bača, put Žnjana. Mnoštvo je splitskih plaža. Ostanemo li lunjati ulicama palače i grada, zahvalimo Jupiteru na čarobnom hramu, prošećimo kroz ugodan hlad Vestibula, preko Peristila s pogledom na zvonik sv. Duje. Potom se prepustimo osjetilima mirisa i okusa pa kušajmo Split s raskošnih trpeza njegovih restorana i konoba, posluhnimo lake note kakvog festivala, uživajmo u ovom gradu svim čulima.

Split je najveći grad u Dalmaciji, drugi veličinom u Hrvatskoj. U svakom smislu je metropola do koje se lako stiže morem, zrakom i kopnenim rutama. Povezuje mnoštvo otoka s kopnom i značajna je mediteranska luka. Na putu prema krajnjem jugu je nezaobilazno odredište i mnogi naši gosti sanjaju o čarima Splita. Saznajmo i sami o njima nešto više kroz ovaj lagani kviz sa samo 10 pitanja.

 

 

Spremi

Proljetno pospremanje – 7 trikova do savršene okućnice

Božićne navlake za stolice: Top 7 savjeta zašto i kako odabrati idealne navlake

7 mjera za saniranje šteta privatnim iznajmljivačima uzrokovanih pandemijom

Hrvatski interijeri uveli mjeru pomoći turističkom sektoru COVID-19: Ne kupujte namještaj i opremu, iznajmite ih

Iznenadite svoje goste, baldahin za krevet nije rezerviran samo za djevojčice

Vrste i klase parketa: 6 savjeta za kupnju idealne vrste parketa za vas

Uređenje okućnice smještaja: 20 moćnih biljaka koje izgledaju fantastično, a ne traže mnogo pažnje

Nova vrsta luksuza - smještaj kod domaćina u izoliranim ruralnim područjima

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

5 načina za smanjivanje otkazivanja rezervacija

5 koraka od ideje do registriranog smještaja za iznajmljivanje turistima

Popularno: