Uradi sam
2.3K

​Čišćenje vunenog tepiha: 5 koraka do savršeno čistog vunenog tepiha

Tražite najbolji način za čišćenje vunenog tepiha? Potrebni su vam savjeti za jednostavno i kvalitetno uklanjanje mrlja s tepiha? Interesira vas kako najlakše očistiti vuneni tepih?

Čišćenje vunenog tepiha ne treba biti težak posao, pogotovo ako tepih redovito održavate. Naime, redovitim održavanjem smanjujete mogućnost nastanka dugotrajnih mrlja te tepih održavate uvijek čistim i svježim. Evo koji 6 koraka trebate slijediti za savršeno čisti vuneni tepih:


1. Pažljivo odaberite odgovarajuća sredstva za čišćenje

Prije nego što krenete s čišćenjem vunenog tepiha potrebno je nabaviti odgovarajuća sredstva za čišćenje. Iako je vuneni tepih poprilično izdržljiv, kod nabavke sredstava naglasite prodavaču da vam trebaju sredstva za čišćenje vunenog tepiha. Kod čišćenja tepiha najprije koristite blaga sredstva za čišćenje, a ako ta sredstva ne daju rezultata možete razmisliti i o snažnijim sredstvima.


Prljavštinu s tepiha uklanjajte vlažnom tkaninom


2. Prljavštinu s tepiha uklanjajte vlažnom tkaninom

Prljavštinu s tepiha potrebno je pažljivo uklanjati tapkanjem vlažnom tkaninom po mjestu mrlje. Umjesto specijalne tkanine za čišćenje možete koristiti i ručnik, ali je potrebno pripaziti da ne dođe do kakvih nuspojava po zdravlje. Tkaninu umočenu u deterdžent trljajte po mrlji na tepihu tako dugo dok mrlja ne nestane.


3. Pripazite na prekomjerno korištenje sredstva za čišćenje

Prekomjerno korištenje sredstva za čišćenje nikako nije poželjno jer bi moglo ostaviti dugoročne tragove na tepihu. Kod miješanja sredstva s vodom potrebno je koristiti male količine vode, a krpa za čišćenje ne smije biti previše vlažna. Naime, ako sredstvo ili voda uđu u sam tepih moglo bi doći do zadržavanja vlage u tepihu, a što može prouzročiti truljenje.


kako očistiti vuneni tepih


4. Uvijek uklonite sav deterdžent i pjenu s tepiha

Mikroskopski male čestice nečistoće ponekad nisu vidljive tijekom čišćenja, a s vremenom se nakupljaju te stvaraju neugodan miris. Želite li zadržati predivan izgled i zadovoljavajući miris tepiha, svakako uklonite sav deterdžent i pjenu prilikom čišćenja, čime ćete ukloniti i većinu prljavština s tepiha. Za čišćenje tepiha možete koristiti i sodu bikarbonu, dok za mrlje od vina možete koristiti mineralnu vodu.


čišćenje tepiha od vune


5. Strojno dubinsko čišćenje vunenog tepiha jednom godišnje

Kako bi vuneni tepih održao svoja svojstva, čistoću i ugodan miris, potrebno je barem jednom godišnje obaviti strojno dubinsko usisavanje tepiha. Dakako, dubinsko usisavanje možete prepustiti stručnjacima, a možete ga izvesti i samostalno kod kuće. Nakon čišćenja možete koristiti i sredstva za održavanje čistoće, koja će pomoći u boljem održavanju čistog tepiha tjednima i mjesecima nakon dubinskog čišćenja.

Spremi

Mora li privatni iznajmljivač imati prebivalište na adresi svog smještajnog objekta da bi bio dobar domaćin

​Osniva se nacionalna udruga privatnih iznajmljivača - Hrvatska udruga obiteljskog smještaja

Pljesak za kolovoz, molimo, s turističkim pokazateljima nadomak rekordne staronormalne godine

​Što je phishing i kako ga prepoznati?

Turistički trendovi: Što je volonterski turizam?

Srebrna i zlatna dekoracija u kući, stanu ili apartmanu: 5 važnih savjeta za ljepši interijer

Europski turistički i putnički sektor traži hitno usklađivanje ograničenja putovanja među EU zemljama

Kako biti viđen? 5 popularnih marketinških alata za učinkovito oglašavanje smještaja

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Mrlje na tepihu: 5 savjeta za jednostavno i brzo rješavanje mrlja na tepihu

Ukrašavanje kamina za Božić: Kako dekorirati kamin za ljepši blagdanski ugođaj?

Popularno: