Propisi i Zakoni
3 13.1K

Novo smanjenje turističke članarine - privatni iznajmljivači bez rasterećenja?

Na e-Savjetovanju novi prijedlog Zakona o članarinama u turističkim zajednicama koji predviđa smanjenje turističke članarine za 12% poduzetnicima koji je obračunavaju i plaćaju na temelju ukupnih prihoda

U petak 23. listopada u večernjim satima, na stranici e-Savjetovanja, objavljen je prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o članarinama u turističkim zajednicama.

Aktualni Zakon o članarinama u turističkim zajednicama je na snazi od 1. siječnja ove godine, i evo, već se mijenja, a, kako stoji u obrazloženju novog prijedloga, u svrhu financijskog rasterećenja obveznika.

Ministarstvo turizma, kao predlagatelj izmjena, poziva se na Program Vlade Republike Hrvatske 2020. - 2024. čiji cilj je "administrativno, porezno i parafiskalno rasterećivanje gospodarstva radi daljnjeg stvaranja poticajnog i konkurentskog poslovnog okruženja".

Pa se tako ovim prijedlogom izmjenom različitih članaka:

• smanjuje stopa za obračun članarine za 12%;
​• omogućava poduzetnicima da podnesu zahtjev Poreznoj upravi za smanjenje mjesečnog predujma članarine zbog pada prihoda i odobrenje takvog zahtjeva;
​• uređuje obračun plaćanja paušala članarine u domaćinstvima i na OPG-ovima u slučaju ishođenja rješenja po prvi put.

Postotak se, za skupine djelatnosti koje obračunavaju članarinu po ukupnim prihodima, mijenja pa će iznositi:
 
Prva skupina: 0,16150 ► 0,14212
Druga skupina: 0,16150 ► 0,11367
Treća skupina: 0,16150 ► 0,08527
Četvrta skupina: 0,16150 ► 0,02842
Peta skupina: 0,16150 ► 0,01705


Obiteljski smještaj bez rasterećenja?

Predloženo smanjenje se ne odnosi na privatne iznajmljivače koji paušal članarine TZ, od ove godine, plaćaju umnoškom osnovice paušala i ukupnog broja kreveta (fiksni i pomoćni).
 

Pri tome se članarina obračunava na temelju maksimalnog broja kreveta kojeg je iznajmljivač imao u tekućoj godini. To znači, za sve one iznajmljivače koji su odjavili djelatnost ili smanjili kapacitete tijekom ove godine, da će ipak platiti članarinu u 2020., a jednaka obveza će dočekati u idućoj godini i one iznajmljivače koji ne zatraže izmjenu rješenja do kraja tekuće godine

Osnovica paušala članarine TZ je propisana Pravilnikom o godišnjem paušalnom iznosu članarine za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu i na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu i o obrascima TZ za plaćanje članarine turističkoj zajednici (NN 14/2020) i iznosi 45,00 za domaćinstva, 30,00 kuna za smještaj na OPG-ovima. Kampovi u domaćinstvima plaćaju 80,00 kn po jedinici, a oni na OPG-ovima 60,00 kn za svaku smještajnu jedinicu.

Iznimno u ovoj kriznoj godini je osnovica smanjena za 50%, a paušal ne obračunava na pomoćne krevete. No, je li to zbilja rasterećenje? Ne smijemo zaboraviti da je visina paušala članarine TZ za obiteljski smještaj ,po aktualnom Zakonu, nekoliko puta veća nego što je ikad bila, kao i to da se ona nikada ranije nije obračunavala na ovaj način niti su se ikada oporezivali pomoćni kreveti.

Sudjelujte u javnoj raspravi Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o članarinama u turističkim zajednicama na e-Savjetovanja, gdje možete iznijeti svoje stavove o načinu obračuna i plaćanja turističke članarine. Savjetovanje je otvoreno još samo dva dana, do srijede 28. listopada 2020.
Spremi

Dani hrvatskog turizma 2018.: Najbolji privatni iznajmljivači su domaćin iz Karanca i vlasnik OPG-a iz bilogorskog sela Ribnjačka

Na ovogodišnji Zagreb Tourfilm festival prijavljeno čak 807 filmova iz 91 zemlje

Ruralni turizam: Iznajmljivač koji je Donju Stubicu ucrtao u turističke karte

Snijeg i turizam: Donosi li snijeg mogućnost razvoja novog oblika turizma u Hrvatskoj?

Budućnost turizma i najvrjednijih resursa u Hrvatskoj su u našim rukama

Pljesak za kolovoz, molimo, s turističkim pokazateljima nadomak rekordne staronormalne godine

Popularne europske destinacije: Top 9 najpopularnijih europskih država po dolascima turista

Bambusov parket: Koje su prednosti i nedostaci parketa od bambusa?

3 komentara Uključi se u raspravu
Kristijan 28.10.2020 18:03
Od ove godine, iznos se više ne izračunava kao postotak ostvarenog prometa, nego paušalno prema broju registriranih kreveta. Paušalni iznos po krevetu ne bi smio biti veći od prosječno naplaćene članarine po krevetu prethodnih godina, tim više što predstavnici ovog segmenta ugostitelja obiteljski smještaj često javno naglašavaju svoje nezadovoljstvo koliko se turističke zajednice bave njihovim segmentom i koliko koristi od njih dobivaju zauzvrat za uplaćenu članarinu. Umjesto ovakvog poskupljenja, bilo bi bolje posvetiti se boljoj kontroli naplate članarine. Mnogi registrirani iznajmljivači do sada uopće nisu plaćali članarinu, vjerojatno nisu niti prijavljivali svoj godišnji promet Poreznoj upravi, a nisam siguran je li tko bio kažnjen radi toga, situacija slična neplaćanju PDV-a na provizije stranih OTA. Dakle, rješenje je unapređenje kvalitete procesa, umjesto nametanja većeg iznosa članarine po nekim izračunima čak četverostruko većeg! onima koji sve svoje obveze pošteno plaćaju.
Zlatko 23.11.2020 15:31
HARAČLIJAMA nikada DOSTA - svi gaze po nama malim iznajmljivačima, Šta će se desiti ako 110.000 tisuća ležajeva odjavimo? Tko će dovesti goste koji ostavljaju VELIKE novce za nikakovu uslugu, šta rade Turističke zajednice? Za pristojbu i sve obaveze MORAŠ PLATITI zato što si se pošteno prijavio i puniš državni proračun. Ove godine nije ni jedan gost ušao u kuću a HARAČ od 1400 kn za 8 registriranih ležaja, moram platiti pod prijetnom OVRHE. Postoji u lijepoj našoj netko tko nam može pomoći??? Ili i dalje moramo plaćati sve prema izmišljenim zakonima, a PRIHODA NISMO IMALI? Molim za objašnjenje .
Odgovori
Zlatko 23.11.2020 15:22
Molim objašnjenje. Privatni sam iznajmljivač sa 2 manja apartmana. Inače sam umirovljenik s 1160 kn UMIROVLJENJA. Ove godine nisam imao NI JEDNOGA GOSTA, a dobio sam uplatnicu za plaćanje Turističke pristojbe od 1400 kn. ZA ŠTA??? Odgovor u TZ je zato što sam prijavljen i to za ovu godinu 2020. g. Da li možete pojeti ručak ako niste zaradili?? Od TZ posjednjih godina od kada je e-Vizitor nemamo nikakove pomoći, ne znam zašto uopće TZ služi. Da li je to logično??? ako imam gosta da za njega platim?? i Turističku pristojbu i porez?? Dokle će mali iznajmljivači koji plaćaju: održavanje apartmana, čišćenje, pumpanje crnih jama i druge obaveze, dokle ćemo biti OVCE ZA ŠIŠANJE i dokle će svi jašiti po nama?? Plaćamo li kazne zato što imamo apartmane, ali PRAZNE. 100% je onih koji iznajmljuju neprijavljene goste, a njima nitko ništa ne može. Mi koji plaćamo državi SVE obaveze u ovo doba korone smo kažnjeni zato što nešta imamo?? Da li netko razmišlja ako svi odjavimo šta će biti dogodine?
Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Odjava kategorizacije tijekom godine - kad prestaju porezne obveze privatnog iznajmljivača?

Do 15. siječnja rok za predaju obračuna turističke članarine - obrazac TZ 2

Popularno: