Propisi i Zakoni
2 39.8K

Jesmo li u prekršaju ako primimo gosta više kada se radi o djetetu sa skrbnicima?

Kakvo je stajalište nadležnih institucija ako primimo malo dijete sa skrbnicima i tako prekoračimo broj osoba u apartmanu dozvoljen kategorizacijom? Hoće li nas turistička inspekcija kazniti zbog djeteta koje spava s roditeljima?

"Kako turistička inspekcija gleda na to ako se u studio apartman s dva ležaja primi dvoje odraslih gostiju s malim djetetom?" - glasilo je pitanje jednog od naših članova. Jesmo li u prekršaju ako primimo više osoba od broja osoba koji nam je dozvoljen kategorizacijom, kad je jedna od tih osoba maloljetno dijete?

Ovo pitanje se često povlači po forumima i javnim debatama pa smo se pitali nadležne za točan odgovor. Moramo priznati da smo očitovanje iz Ministarstva turizma dobili u rekordno kratkom roku od samo nekoliko radnih dana.

Odgovor ne smijemo kopirati niti duplicirati, ali ga smijemo prepričati kako bismo riješili dvojbe svih nas koji nismo sigurni kako postupiti u sličnim situacijama.

Znamo kako je iznajmljivač, sukladno Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti, obvezan pružati točno one usluge koje su utvrđene rješenjem o kategorizaciji, i kako se rješenjem propisuje točan broj osoba koje smiju istovremeno noćiti u njegovoj smještajnoj jedinici, a u skladu s brojem fiksnih i pomoćnih ležajeva.  

Jednako tako, upoznati smo i s Pravilnikom o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu, kojim su propisani tehnički uvjeti za maksimalne kapacitete objekta, odnosno za broj stalnih i pomoćnih postelja u sobama, apartmanima i kućama za odmor.
 

Pravilnik propisuje i kako privatni iznajmljivači koji nude uslugu smještaja u objektu s 3 i više zvjezdica, bez obzira na dozvoljeni broj stalnih i pomoćnih postelja, moraju imati dječji krevetić i postaviti ga u smještajnoj jedinici zahtjev gosta. 

Stoga, iz Ministarstva turizma poručuju kako se gostu može ponuditi dječji krevetić za manje dijete, bez obzira na broj dozvoljenih stalnih i pomoćnih postelja. Roditelji ne moraju tražiti niti prihvatiti dječji krevetić, naravno da dijete smije spavati s roditeljima u krevetu.

Pošto propisima nije regulirano do koje dobi dijete spava u krevetiću ili s roditeljima u krevetu, prihvatljivim se smatra noćenje djeteta predškolske dobi, bez obzira na maksimalan broj dozovoljenih osoba u smještajnoj jedinici.

U praksi bi to značilo, a kao odgovor na pitanje našega člana, da turistička inspekcija ne bi trebala imati nikakve osnove za kažnjavanje domaćina koji u studio apartman kategoriziran za 2 osobe primi 3 osobe, od kojih je jedna dijete do 7 godina. 

Sve osobe smo dužni upisati u knjigu gostiju, a kako se, prema Pravilniku o obliku, sadržaju i načinu vođenja knjige gostiju i popisa gostiju, e-Visitor smatra knjigom gostiju u elektroničkom obliku, većina domaćina više ne vodi klasične popise gostiju, već upisuje sve svoje goste u eVisitor. 

eVisitor dozvoljava upis više osoba od maksimalnog broja kojeg smijemo ugostiti, ne zato da nas dovede u zabludu, nego zato da možemo evidentirati i našeg predškolca s početka priče koji će provesti nezaboravne trenutke sa svojima u našoj destinaciji i pod našim krovom. 
 Cimerfraj.hr disclamer
Spremi

Odjava kategorizacije tijekom godine - kad prestaju porezne obveze privatnog iznajmljivača?

Mali apartman `tri sa tri´, kako ga povećati?!

Prilika za vlasnike obiteljskih kuća koji planiraju koristiti obnovljive izvore energije

Mali trikovi fotografije za iznajmljivače apartmana

Čišćenje apartmana: Kako očistiti fuge?

Facebook stranica za iznajmljivače: Kako iskoristiti puni potencijal za povećanje rezervacija?

Najbolje boje za spavaću sobu: Kako ofarbati zidove spavaće sobe?

Kako odrediti optimalnu cijenu smještaja za veću popunjenost i bolju zaradu od turizma?

2 komentara Uključi se u raspravu
Hrvoje - Zadar 22.02.2020 15:48
Što ako imam upit od bračnog para sa 4-ero djece - njima ne smeta što je prostora malo - bitno im je radi zdravlja djece malo doći na more i stisnut će se - imaju svoj krevetić za najmanje dijete, ja imam pomoćni krevetić za drugo dijete i preostalih 2-je djece spava s njima u bračnom krevetu? Pitanje je hipotetsko... Primjer, obitelj s 4 djece bane navečer iznajmljivaču 18.8.2020. na vrata - kažu da su obišli nekoliko apartmana i nigdje nema slobodno - žele jedno noćenje i iznajmljivač ima slobodno apartman s jednim bračnim krevetom i smiluje se dragim ljudima i dopusti im da provedu nezaboravne trenutke pod njegovim krovom - sutradan dolazi inspekcija...
Kristina 15.06.2020 10:33
Da li informacija iz članka vrijedi i u 2020. godini?
Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Obveze privatnih iznajmljivača u 2019. godini

Nove izmjene pravilnika o kategorizaciji: `Prečeste promjene propisa ukazuju na izostanak savjetovanja sa strukom´

Popularno: