Propisi i Zakoni
26.2K

Dozvola za rekreacijski ili športski ribolov turistima

Rekreativna ribolovna dozvola je nužna za bilo koji oblik ribarenja na našem moru. Ribolovna dozvola za strance se izdaje na jednak način kao i ona za građane RH. Razlika je u tome što turisti ne mogu dobiti godišnju ribolovnu dozvolu, već samo one na kraći period

Trendovi u turizmu privatnim iznajmljivačima ponekad zadaju glavobolje. Sve manje turista dolazi samo odsjesti u apartmanima i izležavati se po plažama. Sve više turista traži dodatne pogodnosti i aktivnosti. Mi iznajmljivači smo prve osobe koje susreću pri svojem istraživanju čari i blaga Lijepe naše, i to najčešće već pri elektronskim kontaktima putem e-mail pošte. Oni postavljaju pitanja. Traže informacije i upute. Očekuju od nas da znamo sve o našoj destinaciji, atrakcijama i aktivnostima, pravilnicima i zakonima. Nerijetko nas dovedu u nedoumicu pa odgovore na njihova pitanja moramo postaviti nadležnim ustanovama kako bismo postali ili ostali najljubazniji domaćin na svijetu.

Kakva sve to mogu biti pitanja, najbolje znate vi koji se bavite s ovim poslom.

"Žena kaže da bi oni možda ribarili i pita za dozvolu, jesu li nečiji turisti to tražili i kako to ide? Znam da smo mi tražili u lokalnom ribolovnom društvu i to je ono za cijelu godinu, a kako ide s turistima? Primjerice, dozvola na 10 dana i slično?", jedno je od takvih pitanja, na koja često na prvu ne znamo odgovor, čak i kad se sami bavimo ribolovom. Kakve dozvole za ribolov se izdaju strancima?
 

Rekreacijske ili sportske ribolovne dozvole

Godišnje dozvole za ribolov, kakvu posjeduju vlasnici gore navedenog pitanja, ne mogu dobiti osobe koje nemaju prebivalište u Hrvatskoj. No, njima godišnja dozvola i ne treba. Najčešće traže one tjedne ili samo na par dana kako bi začinili svoj odmor s nekom aktivnošću, spojili vlastiti hobi s odmorom, ili se jednostavno okušali u nečem novom. Većina turista ribara, dozvole traže prilikom boravka na Jadranu izvan sezone pa su ovakva pitanja najčešća u lipnju, rujnu i listopadu.

Stranac, odnosno turist, može zatražiti dozvolu za rekreacijski ribolov u trajanju od
  • 1 dan – 60 kn
  • 3 dana – 150 kn
  • 7 dana – 300 kn
  • 30 dana – 700 kn

Dozvola za rekreacijski ribolov ne dopušta ulov tune, već je za isti potrebna posebna posebna dozvola:
  • 1 dan – 120 kn
  • 3 dana – 300 kn
  • 7 dana – 600 kn
     

Dozvole za izlov tune se izdaju samo za period od 16. lipnja do 14. listopada. kada je izlov tune dopušten, ali uz ograničenja koja su utvrđena posebnim pravilnicima nadležnog ministarstva.

Navedene dozvole vrijede za čitavo ribolovno područje hrvatskog mora, osim za područja nacionalnih parkova, parkova prirode, područja gdje se obavljaju marikulturne djelatnosti, luke i lučice, ušća rijeka te područja plaža i kupališta u periodu od 1.5. do 1.10.

Ribolovna dozvola se mora imati bez obzira na mjesto otkud se ribari. Iznimno, djeca do 14 godina mogu rekreativno loviti ribu bez dozvole odmetom s jednim povrazom s ili bez korištenja štapa. Ribolovna dozvola propisuje vrste udice koje se mogu koristiti, a više o tome se može saznati na stranicama Ministarstva poljoprivrede.
 

Ribolovni turizam

Ribolovni turizam je nešto sasvim drugo i pravila ribolovnog turizma su utvrđena Pravilnikom o ovlaštenju za obavljanje ribolovnog turizma („Narodne novine“, broj 59/11).

Ribolovni turizam se smije provoditi samo uz ovlaštenje koje se izdaje onda kada su zadovoljeni i ostali uvjeti; kada osoba ili tvrtka posjeduje dokaz o ovlaštenju za obavljanje gospodarskog ribolova na moru, rješenje za pružanje usluga u turizmu i ugostiteljstvu sukladno posebnim propisima te dokaz o ispunjavanju uvjeta za prijevoz putnika.

Iako ribolovni turizam ne podrazumijeva lov ribe, već samo boravak na brodu s profesionalnim ribarom ovlaštenikom za pružanje turističkih usluga, u praksi je često turistima dozvoljeno prisustvovati svim oblicima ribolova, kao i obavljati rekreacijski ili športski ribolov na temelju ribolovne dozvole za rekreacijski, odnosno športski ribolov. Turisti na plovilu, koje ima ovlaštenje za ribolovni turizam, mogu obavljati rekreacijski ribolov i na temelju grupne dnevne ili višednevne dozvole koja se izdaje nositelju ovlaštenja sukladno posebnom propisu o naknadama u ribarstvu.
 

Gdje zatražiti dozvolu?

Ribolovne dozvole se izdaju u područnim ispostavama Ministrastva poljoprivrede, u pojedinim trgovinama ribolovnom opremom koje imaju ugovor s nadležnim ministarstvom, a zahtjev za dozvolu se može predati i elektronskim putem na poveznici http://www.mps.hr/Ribarstvo/default.aspx?id=23.

Izdavanje dozvole je odmah po plaćanju, a službenoj osobi, ako je zatraži, je dovoljno samo predočiti broj dozovole uz identifikacijsku ispravu koja je čiji je broj unešen u zahtjev.
 

Važna napomena: 4. siječnja 2018. godine je stupio na snagu novi Zakon o morskom ribarstvu prema kojem nije nužno imati prebivalište u RH za ishođenje godišnje ribolovne dozvole. To znači da godišnju dozvolu mogu dobiti i stranci. Međutim, prema novom Zakonu, godišnje se dozvole izdaju od 1. prosinca do 1. ožujka (čl. 29, st.2.), dok se u ostatku godine izdaju samo dnevne ili višednevne dozvole. Vlasnik posebne dozvole može biti samo onaj koji posjeduje godišnju ribolovnu dozvolu. Zbog prosvjedovanja ribolovaca diljem naše obale, godišnje su se dozvole ipak izdavale i nakon 1. ožujka u ovoj, 2018. godini. U ovom trenutku ne znamo hoće li praksa propisana Zakonom ipak zaživjeti u godinama koje slijede.​

 

Nedoumice oko izdavanja ribolovne dozvole strancima smo riješili. Pišite nam kakvim vas još pitanjima turisti iznenađuju kako bismo mogli zajedničkim snagama pronaći odgovore te tako dodati vrijednost kvaliteti svoje usluge.
 
Spremi

Ako se po jutru dan poznaje, na pragu smo sjajne sezone

Marika Marić: Ono što Slavonci koji tu žive vide kao svoj nedostatak, turisti prepoznaju kao prednost

Facebook stranica za iznajmljivače: Kako iskoristiti puni potencijal za povećanje rezervacija?

Koristite tuđe fotografije bez dozvole autora u oglasima smještaja? Moguće da kršite autorska prava i mogla bi vas iznenaditi novčana kazna

Domaćin na hrvatski način: Instagramiziraj se ili nestani?!

Popis udruga iznajmljivača smještaja u Hrvatskoj

Bizarne turističke atrakcije: Je li ova kuća u kamenu najkreativnija ili najružnija kuća koju ste ikada vidjeli?

Miso juha - tanjur pun zdravlja

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Osiguranje gostiju u turizmu

Može li privatni iznajmljivač izdati R1 račun?

Popularno: