Propisi i Zakoni
5 64.4K

Može li privatni iznajmljivač izdati R1 račun?

R1 račun je uvriježen naziv za račun kojeg korisnik traži za očitovanje troškova koje podmiruje treća strana. Privatni iznajmljivači se često susreću s upitima za izdavanje R1 računa, no možemo li mi izdati R1 račun?

Kako pravilno izdati račun za usluge smještaja, već smo pisali ovdje, na Zajednici iznajmljivača. Ipak, često dobivamo upite mogu li privatni iznajmljivači izdati R1 račun. Odgovor na ovo pitanje nije jednostavan. Privatni iznajmljivači ne izdaju račune s oznakom R1, ali i njihovi računi moraju sadržavati sve propisane elemente te su kao takvi valjani u pravdanju troškova smještaja koje podmiruje treća strana.


R1 račun samo za tvrtke

R1 račun je kod nas uvriježen naziv za račun kojeg korisnik traži za očitovanje troškova koje podmiruje treća strana. Međutim, račun s oznakom R1 izdaju tvrtke koje su obveznici poreza na dobit (d.o.o. i d.d.), dok obveznici poreza na dohodak (obrti, dohodak od samostalnih zanimanja) na račune stavljaju oznaku R2. Obveznici poreza na dobit mogu biti i obrti, u slučaju da je obrtnik zatražio da vodi poslovne knjige kakve su propisane za tvrtke te da plaća porez na dobit ili da je obveznik poreza na dobit postao na načine koji su propisani Zakonom o porezu na dobit

Velika većina obrtnika ne plaća porez na dobit, ali i oni mogu izdati inačicu ovakvoga računa, samo što će se taj račun označavati s R2. Računi R1 i R2 se razlikuju samo u jednoj stvari, a to je naziv (ili oznaka) računa te u činjenici da je tako označeno u koji porezni razred spada poduzetnik koji je izdao račun. Iznajmljivači, paušalisti, ne izdaju R1 i R2 račune, ali i računi koje izdaju iznajmljivači moraju sadržavati sve elemente propisane za R1 i R2 račune. 


Što moraju sadržavati R1 i R2 računi?

Obvezno:
 1. Podaci izdavatelja računa (naziv, adresa, oib, itd.)
 2. Podaci korisnika usluge
 3. IBAN
 4. Datum i mjesto izdavanja
 5. Datum dospijeća
 6. Datum isporuke
 7. Broj računa
 8. Osoba koja je izdala račun
 9. Način plaćanja (transakcijski račun/gotovina/kartice)
 10. Vrsta i količina usluge
 11. Ukupni iznosi (ukupno bez poreza, iznosi poreza po poreznim stopama, ukupno s porezom (za obveznike PDV-a))
 12. Navesti "Obveznik nije u sustavu PDV-a." za izdavatelje koji, logično, nisu u sustavu PDV-a.

Dodatno:
 1. Model i poziv na broj
 2. PDV broj za račune u inozemstvu


´Što kada me gost traži R1 račun?´

Ako ste privatni iznajmljivač, izdat ćete gostu koji traži "R1 račun", račun s propisanim elementima, ali on neće sadržavati oznaku R1 jer privatni iznajmljivači nisu obveznici poreza na dobit. Takav račun je jednako legitiman za pravdanje troškova smještaja, kao što je to slučaj s R1 i R2 računima. Primjer računa za pružanje usluga smještaja u kućanstvu možete preuzeti u Download zoni. 
 

Ovaj članak je objavljen kao odgovor na vaše upite. Svaki upit je dragocjen kako bismo saznali s kakvim se sve problemima iznajmljivači obiteljskog smještaja susreću u poslovanju te kako bismo mogli pomoći u rješavanju tih problema. Hvala na pitanjima!

Spremi

Kako pravilno izdati račun za usluge smještaja?

5 razloga zašto koristiti Facebook za oglašavanje apartmana

​Eco-friendly smještaj: Kako napraviti kompost

87% turista na putovanju i u smještaju najviše cijeni sigurnost

​Ružičasta boja zidova i interijera: 4 važna pravila za korištenje ružičaste boje u prostoru

Fiskalizacija za iznajmljivače pred vratima?!

Kontakti turističkih ambulanta po županijama za slučajeve sumnje na zarazu gosta

Zašto turisti rezerviraju privatni smještaj i koje dodatne pogodnosti cijene?

5 komentara Uključi se u raspravu
Iva 13.10.2016 17:57
Hvala vam na puno dobrih savjeta i upozorenja, no ovaj put mi nešto nije jasno: u primjeru računa za pružanje usluga smještaja u kućanstvu koji dajete za download nisu svi elementi koje ste navel u članku, npr. točke 3., 5., 6. i 9. ne postoje kao rubrike. Što onda učiniti? Pisati po marginama računa? Hvala, Denis Kruhak
Cimerfraj.hr 14.10.2016 11:37
Poštovani, g. Kruhak, u pravu ste, međutim, preuzeli ste staru verziju primjera računa. Naime, zakoni i pravilnici se kod nas stalno mijenjaju pa smo i mi ažurirali navedeni dokument. Navedene obvezne stavke se odnose na općeniti račun isporuke roba ili usluga. Kod računa za usluge smještaja, nadnevak računa se uzima i kao datum isporuke, osoba koja je izdala račun je stavka sadržana u podacima izdavatelja računa, a sve ostale stavke se nalaze na ažuriranom primjeru računa. Ispravno bi bilo napisati i zakonsku uredbu prema kojoj na računu nije iskazan PDV što bi glasilo otprilike ovako: PDV nije obračunat na temelju čl. 90, st. 2, Zakona o PDV-u..
Odgovori
Iva 14.10.2016 15:21
Hvala puno, uvijek ste od pomoći!
Gordana - Zagreb 01.12.2016 15:47
Možete li nam dati ispisani primjerak r2 računa da ne bi bilo zabune. Zahvaljujem.
Cimerfraj.hr 06.12.2016 11:55
Poštovana gđo. Bogović, elementi R1 i R2 su potpuno jednaki i može se i ne mora račun označavati s R1ili R2. Važno je da je na računu: obračunat i naveden postotak i iznos PDV-a ako je pravna osoba koja izdaje račun u sustavu PDV-a. Ako pravna soba nije u sustavu PDV-a ili je roba ili usluga oslobođena PDV-a, na računu se mora navesti osnova po kojoj PDV nije obračunat. Primjer računa možete preuzeti na dnu članka ili u našoj Download zoni.
Odgovori
Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Dozvola za rekreacijski ili športski ribolov turistima

Pomoćni ležaj u apartmanu - koji su uvjeti namještanja i može li se dodatno naplatiti sklopivi ležaj

Popularno: