Ideje i trendovi
5.5K

Udruživanje turističkih zajednica: Novi sporazumi u Zagrebačkoj županiji, najviše sinergije u kontinentalnoj Hrvatskoj i Istri, u Dalmaciji suradnja samo na otocima

Turističke zajednice Zagrebačke županije sklopile sporazume o udruživanju s ciljem jačanja turističkih proizvoda i promocije gourmet i kulturnog turizma na području županije. Do sada je sklopljeno više od 20 takvih sporazuma - najviše u kontinentalnoj Hrvatskoj i u Istri

Aktualnim Zakonom o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma (NN 52/19, 42/20) potiče se udruživanje više lokalnih i regionalnih turističkih zajednica i samouprava.

Udruživanje može biti formalno (više lokalnih i regionalnih turističkih zajednica) ili projektno (udruživanje turističkih zajednica i jedinica lokalne samouprave koje nemaju TZ svojeg područja). Iz Turističke zajednice Zagrebačke županije poručuju kako su ovu priliku već iskoristile mnoge turističke zajednice pa tako i sada i TZ-ovi Zagrebačke županije, a sve u svrhu razvoja kulturnog i gourmet turizma tzv. Zagrebačkog zelenog prstena. U tu svrhu su sklopljena dva sporazuma.
 

Gourmet turizam u Zagrebačkoj županiji

U Zagrebačkoj županiji možemo pronaći tri vinske ceste – Plešivička, Zelinska i Samoborska. Poznate su autohtone sorte plavec žuti, slatki zelenac i šipelj, ali ovdje se uzgajaju još i sauvignon, pinot, traminac, frankovka, muškat, rajnski rizling, chardonnay i sada već čuveni škrlet.
 

Kako bi se pristupilo sustavnom i ujednačenom razvoju svih eno i gastro potencijala županije, sporazum su sklopile lokalne turističke zajednice Grada Jastrebarskoga, Grada Samobora i Grada Svetog Ivana Zeline

Sporazum predviđa aktivnosti intenzivne promocije destinacije i unaprjeđenja kvalitete turističkih proizvoda. Ulagat će se u izradu zajedničkog marketinškog plana i promocije, u proces upravljanja kvalitetom i digitalizaciju. Projektom će se izgraditi platforma za integrirani razvoj gourmet turizma kao prepoznatljivog turističkog destinacijskog proizvoda, koji će biti glavni alat i poticaj konkurentnosti turizma Zagrebačke županije. 
 

Kulturni turizam Zagrebačke županije

“Baština je osnovni element kojim menadžment turističke destinacije privlači turiste u destinaciju a služi i kao atrakcijska osnova za brendiranje. Kroz primjer kulturne tematske rute, mit može postati potencijalna atrakcijska osnova za razvoj mitološkog turizma u Zagrebačkoj županiji. Važno je naglasiti da priče i lokacije iz tematske rute nude mogućnost izbora prema kriterijima kolektivne i osobne važnosti. Zbog toga je tematska ruta otvoreni sustav koji se može obilaziti individualno ili organizirano uz stručno turističko vođenje. Motivi koji se obrađuju u ovoj ruti izabrani su na način da se posebno vodilo računa o lokalnom identitetu, a istaknuti su običaji Jurjeva i Ivanja, ali i ostali običaji koji su tradicijski utkani u područje Zagrebačke županije i okolnih regija", prilikom potpisivanja sporauma, je izjavila Ivana Alilović, direktorica TZ Zagrebačke županije.
 

Priče i legende, sakralna i tradicijska arhitektura, arheološki nalazi i spomenici kulture kao svjedočanstva o bogatoj povijesti kraja, zaslužuju posebnu pažnju, interdisciplinarni pristup i pažljivo brendiranje unutar prepoznatljivosti županije. Zagrebačka županija broji preko 200 lokaliteta kulturno-povijesne baštine

Zato je i projektno područje ovdje veće pa obuhvaća područja TZ-ova te gradova i općina: TZP Savsko-sutlanska dolina i brigi, TZ Grada Velike Gorice, Grada Zaprešića, Grada Vrbovca, Grada Dugo Selo, Općine Pisarovina i Općine Krašić.

Alilović ističe i kako potpisani sporazumi udruživanja TZ-ova Zagrebačke županije, osim kvalitete tržišne pozicije, donose i mogućnost optimizacije troškova u promociji i izvedbi projekata.  
 

Sklopljeno više od 20 sporazuma za udruživanje turističkih zajednica

Od stupanja na snagu aktualnog Zakona koji potiče udruživanje TZ-ova, sklopljeno je više od 20 sporazuma na razini lokalnih i regionalnih TZ-ova i JLS-ova.

Osim navedenih sporazuma s područja Zagrebačke županije, sklopljeni su i sporazumi TZ-ova Zadarskog arhipelaga, lokalnih TZ-ova i JLS s područja Križevaca i Kalničkog prigorja, TZ-ova Umaga, Novigrada, Buja i Brtonigle, TZ Gorskog Kotara, regionalni TZ-ovi na projektu 100 dvoraca Sjeverne Hrvatske, TZ-ovi otoka Korčule, TZ-ovi i općine Podravine, TZ-ovi i općine Središnje Istre pod nazivom Autentična Istra, TZ Grada đakova i JLS-ova s područja Đakovštine, regionalni TZ-ovi Slavonije, Podravina Adventure, TZ-ovi otoka Krka, TZ-ovi s područja Riviere Poreč, TZ-ovi Baranje, TZ-ovi Južne Istre, TZ-ovi otoka Hvara, Riječki prsten i općina Klana, TZ-ovi otoka Murtera, TZ-ovi Malog Lošinja i Cresa, TZ-ovi Crikveničko-vinodolske rivijere, TZ-ovi otoka Paga.

Iz navedenih sporazuma je vidljivo kako kontinentalna Hrvatska i Istra prednjače u broju udruživanja, dok je ovaj način rada slabo zastupljen u Dalmaciji. Sporazumi o udruživanju i sinergiji u kreiranju i promociji turističkih proizvoda sklopljeni su tek na otocima, dok kopneni dio Dalmacije očito nerado ulazi u klastere, bez obzira na to što bi takvo udruživanje moglo donijeti sredstva Fonda za udružene turističke zajednice.  
 

Fond za udružene turističke zajednice služi kao poticaj TZ-ovima i JLS-ovima na udruživanje, a u njega se slijevaju sredstva iz uplaćene turističke pristojbe i članarine

U prosincu 2020. je u tom Fondu bilo 8,8 milijuna kuna, a koji su raspodijeljeni sukladno Uredbi o namjeni i načinu raspodjele sredstava Fonda za udružene turističke zajednice za 2020. godinu

Spremi

Besplatne edukacije za privatne iznajmljivače u Trogiru, Splitu, Poreču...

Isušivač vlage: Top 5 savjeta za kvalitetno rješavanje problema vlage u kući ili apartmanu

Rekordna turistička 2018. godina - ne samo u Hrvatskoj, već i u drugim zemljama Mediterana

Šibenik razvija regenerativni turizam koji oživljava javni prostor i uključuje lokalnu zajednicu

Kućni red - pouzdan saveznik kod neugodnih situacija s gostima

Boravak u prirodi kao lijek: Kanadski liječnici izdaju recepte za putovanje u nacionalne parkove

K(o)ronična promjena: Kako razumjeti nove prilike i turizam poslije korone

Kupnja apartmana na moru: Je li isplativo kupiti i iznajmljivati apartman na moru?

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Turizam poslije pandemije - sve poželjnija dulja putovanja u manja turistička odredišta

Cijene smještaja: Ne nudite popuste besplatno

Popularno: