Umjesto suvenira, ponudite gostima gastro-priču koja ostaje u sjećanju. Plavi krumpir može biti zanimljiv sastojak recepta za gostoprimstvo
Plavi krumpir (koji se često naziva i Vitelotte noire ili peruanski krumpir) izvorno potječe iz Južne Amerike, točnije iz područja Anda u Peruu i Boliviji. Ova namirnica nije nikakva moderna novotarija, već se radi o starinskoj sorti. To su zapravo bili prvi pronađeni i uzgajani krumpiri koje su prije nekoliko tisuća godina uzgajale drevne civilizacije poput Inka i Maja.
U svojoj domovini, Andama, bio je izuzetno cijenjen i čak se uzgajao i posluživao na kraljevskim dvorovima. U Europi je posebno poznat njegov uzgoj u Francuskoj još od ranog 19. stoljeća. Intenzivna ljubičasto-plava boja je potpuno prirodna i potječe od visokog udjela antocijanina, snažnih antioksidansa. To je razlog zašto se smatra izuzetno zdravom, takozvanom "superhranom".
Dakle, iako je kod nas poznat kao neobična "egzotična" sorta, on je zapravo izvorni i najstariji tip krumpira.
Ulaganjem u namirnice kao što je plavi krumpir, dokazujete da vaš smještaj nije samo objekt, već polazište za autentično, lokalno i gurmansko putovanje. Mali, promišljeni detalji pretvaraju boravak u nezaboravno iskustvo, što je temelj za sjajne recenzije i preporuke.Budite vodič za autentično iskustvo. Uz plavi krumpir, ponudite i naš lički krumpir. Podijelite s gostima adrese i kontakte OPG-ova na kojima se uzgaja autohtona hrana. Time ne samo da podržavate lokalnu ekonomiju, već gostu pružate priliku da ponese dio Hrvatske kući
Hrvatske šume su ljekovita kupališta za osnaživanje tijela i duše