Martinje, ili blagdan svetog Martina, jedan je od najveselijih datuma u kontinentalnoj Hrvatskoj. Ujedno, Martinje je jedna od najšarmantnijih hrvatskih tradicija, a gostima je treba približiti na jednostavan i privlačan način, jer Martinje našim gostima može biti prava atrakcija.
Imamo li goste u studenom, u par rečenica im možemo objasniti zašto se slavi, što se jede i pije, i zašto je to idealan povod za mini-izlet
Martinje, koje se slavi 11. studenoga, smatra hrvatskim Valentinovom za vino. To je dan kada se, prema starim običajima, mlado vino konačno pretvara u pravo vino! Ova fešta, duboko ukorijenjena u vinskoj tradiciji, nezaboravno je iskustvo za svakoga, bilo gosta, bilo domaćina.
Kako bismo gostima objasnili čaroliju Martinja, nekoliko je ključnih stvari koje moramo znati. Za početak, gostima iz srednje i dijela zapadne Europe, nećemo morati objašnjavati mnogo.
Martinje nije isključivo hrvatska tradicija. Slavi se i u drugim europskim zemljama, posebno u regijama s jakom vinarskom tradicijom. Običaji su slični, ali se razlikuju u detaljima, naglascima i samom nazivu blagdana. Najčešće ćemo naletjeti na Martinje u Sloveniji, Austriji, Mađarskoj (gdje je sv. Martin rođen), Njemačkoj, Češkoj, Slovačkoj i dijelovima Švicarske i Francuske.
Bez obzira na to gdje se Martinje slavi, ono simbolizira zahvalnost na jesenskoj žetvi, kraj vinogradarske sezone i ulazak u hladniji dio godine uz obilnu gozbu i čašu novog vina
Što je Martinje i kako se slavi?
Najjednostavnije rečeno, Martinje je simbolično krštenje mošta (nefermentiranog soka od grožđa) kojim se mošt službeno proglašava - vinom.
Martinjem, 11. studenog, obilježavamo prijelaz mošta u vino. To je zapravo ceremonija ‘krštenja’ kojom se mladi, slatki mošt pretvara u ozbiljno, pravo vino. Krštenje obavlja ‘biškup’ (biskup) - veseli lik iz naroda koji ritualno pretvara vodu u vino, a sve je popraćeno gozbom i pjesmom.
Tko je sveti Martin?
Sveti Martin Tourski (sv. Martin) je zaštitnik vinara, vinogradara, gusaka i siromaha. Sveti Martin Tourski bio je rimski vojnik rođen u današnjoj Mađarskoj (Savaria) u 4. stoljeću, koji je postao poznat po svom činu milosrđa kada je svoj vojnički plašt podijelio s prosjakom da ga zaštiti od hladnoće. Nakon vojne službe postao je biskup Toursa u Francuskoj te se smatra jednim od najranijih i najvažnijih kršćanskih svetaca koji nije bio mučenik.
U vinarskoj tradiciji se slavi kao zaštitnik vinara i vinograda, a njegov blagdan 11. studenoga označava pretvaranje mošta u mlado vino. Navodno je bio ljubitelj vina i krstio mošt, a legenda kaže i da se sakrio među guske jer nije želio postati biskup, ali su ga one svojim gakanjem izdale. Zato je pečena guska jedno od najčešćih jela koja se pripremaju na ovaj blagdan.
Vinska gastronomska fešta
Martinje je prava gozba. Osim guščjeg pečenja, tradicionalno se slavi uz domaće kobasice i krvavice - regionalne delicije koje se izvrsno sljubljuju s mladim vinom. Nađe se tu patki i purica, dabome,
z mlinicma. Posebna fešta se priprema u Svetom Martinu na Muri, gdje se će zvijezda trpeze biti vinski gulaš, naravno, poslije mladoga vina.
Gdje gosti mogu iskusiti Martinje?
Martinje je najbolji povod za upoznavanje lokalne kulture. Umjesto da vrijeme provode u smještaju, potaknite ih na izlazak. Posjet vinariji ili nekom vinskom podrumu je prilika za kušanje izvrsnih autohtonih vina i upoznavanje ove tradicije. Većina vinarija u vinskim regijama, poput Moslavine, Prigorja, Zagorja, Međimurja,
Slavonije i Baranje, organizira ceremonije "krštenja" s bogatom gozbom. Martinje se obilježava i u Istri i Dalmaciji.
Seoska domaćinstva i Izletišta često nude autentično i opuštenije iskustvo. Veći gradovi poput
Zagreba, Varaždina ili Osijeka nerijetko imaju sajmove i događanja posvećene Martinju. Ali najljepši način za uživanje u čaroliji Martinja je posjet malim mjestima, okruženima vatrometom jesenskih boja lišća, uz slavljenje plodnosti života i radosti jela i pića, pri čemu je jedna od najčuvebnijih fešta
Martinje v Kumrovcu.
Iznajmljujete li smještaj blizu vinarije ili seoskog domaćinstva, informirajte se pa rezervirajte mjesto za svoje goste. To je
must-do iskustvo za svakog gurmana u studenom! Ne propustite ni vi uživanje u mladom vinu, sočnoj guski i jedinstvenom gastro doživljaju. Živjeli!