Aktualno
9.4K

Podaci eVisitora za srpanj: Pola milijuna noćenja manje, minuse bilježe sve primorske županije

U srpnju 2019. godine, ostvareno je 544.150 noćenja manje, a zabilježen je i manjak od 90.765 dolazaka. Grad Zagreb i sve primorske županije imaju manje dolazaka i noćenja, dok rast bilježe tek Dubrovnik i Split

Na konferenciji za medije 9. srpnja, aktualni ministar turizma Gari Cappelli je najavio kako Ministarstvo turizma više neće objavljivati mjesečne statistike turističkog prometa u Hrvatskoj pa je iste za srpanj 2019. objavio Index.hr.

Prema službenim podacima sustava eVisitor, koje prenosi navedeni informativni portal, srpanj nas je odveo u minus s 544.150 noćenja i 90.765 dolazaka manje. 
 

Ukupni turistički promet u Hrvatskoj je još uvijek u plusu, zahvaljujući pozitivnim postocima iz predsezone.


Dubrovnik i Split u plusu

Srpanjska rupa je očito bila poveća jer su negativne brojke zabilježile sve županije, dok rast broja dolazaka i noćenja bilježe jedino grad Dubrovnik gdje je noćilo 3,6 % više turista i Split s 0,69 % više noćenja. Rovinj, koji je oduvijek jedan od naših najposjećenijih gradova, bilježi čak 4 % noćenja manje u srpnju ove godine u odnosu na srpanj 2018.
 

Hotelski smještaj se može pohvaliti rastom od 1,16 % dolazaka i 0,22 % noćenja, dok su obiteljski smještaj i kampovi u minusu za 2,2, odnosno čak 4,6 % noćenja.

 

Manje Nijemaca, Austrijanaca i Poljaka

Sukladno najavama o izglednoj recesiji koja već polako obuhvaća njemačko gospodarstvo, a utječe i na stabilnost susjednih zemalja, 4 % manje Nijemaca je stiglo do nas u srpnju ove godine. Još manje je Austrijanaca, s izostankom od 7 %, a čak 10 % Poljaka je propustilo brčkanje u Jadranu ovoga srpnja.
 
Iako je aktualni ministar turizma najavljivao srpanj identičan onome prošlogodišnjem, brojke su ga demantirale. Cappelli je, međutim, i dalje optimističan pa, između ostalog, kaže i kako "manjak gostiju ne prihvaća kao nešto što pokazuje je li dobra ili loša sezona".

Srpanj ćemo ostaviti turističkim stručnjacima i analitičarima, a mi čekamo rezultate kolovoza, koji bi mogli konačno pokazati ima li mjesta optimizmu ili je krajnje vrijeme za reviziju (ne)postojećih turističkih strategija RH. 
Spremi

Sezona je bila jako dobra, može li sljedeća biti još bolja? Property management agencija Irundo savjetuje kako se pripremiti za turističku 2023.

12 pitanja koji vode do efikasnog oglašavanja apartmana

Novinarski dom u Zagrebu domaćin konferencije o turizmu u organizaciji Veleposlanstva Italije

Prijevare u turizmu: Lažno predstavljanje i iznajmljivanje tuđeg smještaja

Pripreme su pri kraju, očekujemo izvrsnu sezonu - zaključak je Travel, Tourism & Tech 2022. konferencije

​Fotografiranje apartmana: Zašto je važno angažirati profesionalnog fotografa?

7 korisnih načina na koje privatni iznajmljivači mogu doprinijeti prosperitetu lokalne ekonomije

Kako se boriti s negativnom ocjenom gosta

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Kratka povijest turizma u Hrvatskoj

Novi list, Glas Istre i HTZ ujedinjeni u potrazi za najboljim domaćinima u Hrvatskoj

Popularno: