Aktualno
7.1K

Podaci eVisitora za srpanj: Pola milijuna noćenja manje, minuse bilježe sve primorske županije

U srpnju 2019. godine, ostvareno je 544.150 noćenja manje, a zabilježen je i manjak od 90.765 dolazaka. Grad Zagreb i sve primorske županije imaju manje dolazaka i noćenja, dok rast bilježe tek Dubrovnik i Split

Na konferenciji za medije 9. srpnja, aktualni ministar turizma Gari Cappelli je najavio kako Ministarstvo turizma više neće objavljivati mjesečne statistike turističkog prometa u Hrvatskoj pa je iste za srpanj 2019. objavio Index.hr.

Prema službenim podacima sustava eVisitor, koje prenosi navedeni informativni portal, srpanj nas je odveo u minus s 544.150 noćenja i 90.765 dolazaka manje. 
 

Ukupni turistički promet u Hrvatskoj je još uvijek u plusu, zahvaljujući pozitivnim postocima iz predsezone.


Dubrovnik i Split u plusu

Srpanjska rupa je očito bila poveća jer su negativne brojke zabilježile sve županije, dok rast broja dolazaka i noćenja bilježe jedino grad Dubrovnik gdje je noćilo 3,6 % više turista i Split s 0,69 % više noćenja. Rovinj, koji je oduvijek jedan od naših najposjećenijih gradova, bilježi čak 4 % noćenja manje u srpnju ove godine u odnosu na srpanj 2018.
 

Hotelski smještaj se može pohvaliti rastom od 1,16 % dolazaka i 0,22 % noćenja, dok su obiteljski smještaj i kampovi u minusu za 2,2, odnosno čak 4,6 % noćenja.

 

Manje Nijemaca, Austrijanaca i Poljaka

Sukladno najavama o izglednoj recesiji koja već polako obuhvaća njemačko gospodarstvo, a utječe i na stabilnost susjednih zemalja, 4 % manje Nijemaca je stiglo do nas u srpnju ove godine. Još manje je Austrijanaca, s izostankom od 7 %, a čak 10 % Poljaka je propustilo brčkanje u Jadranu ovoga srpnja.
 
Iako je aktualni ministar turizma najavljivao srpanj identičan onome prošlogodišnjem, brojke su ga demantirale. Cappelli je, međutim, i dalje optimističan pa, između ostalog, kaže i kako "manjak gostiju ne prihvaća kao nešto što pokazuje je li dobra ili loša sezona".

Srpanj ćemo ostaviti turističkim stručnjacima i analitičarima, a mi čekamo rezultate kolovoza, koji bi mogli konačno pokazati ima li mjesta optimizmu ili je krajnje vrijeme za reviziju (ne)postojećih turističkih strategija RH. 
Spremi

I noćni ormarić može biti čaroban sastojak za ugodu i zadovoljstvo gosta vašom smještajnom ponudom

Za iznajmljivanje robinzonskog smještaja ipak nećemo morati osnovati tvrtku?

eIznajmljivači aplikacija: Znamo li koje su naše porezne obveze u 2022.?

Koliko nam je važna ocjena gosta?

​Kako redovito održavanje i servisiranje peći na pelete utječe na uštede u grijanju?

Kakvim gostima se nadati izvan glavne sezone?

Design District 2019. sajam: Više od 100 brendova namještaja i opreme za uređenje interijera

​Zašto su kuće za iznajmljivanje iznimno popularne i tražene među modernim turistima?

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Kratka povijest turizma u Hrvatskoj

Novi list, Glas Istre i HTZ ujedinjeni u potrazi za najboljim domaćinima u Hrvatskoj

Popularno: